Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Plzeň si to rozdá s Beer Ševou o postup do skupiny EL, Liberec čeká APOEL

Fotbalisté Plzně se v utkání čtvrtého předkola Evropské ligy v Izraeli utkají s Beer Ševou o postup do základní skupiny. Západočeši už před třemi lety dokázali Hapoel dvakrát porazit v hlavní fázi soutěže, když doma zvítězili 3:1 a venku 2:0. Do hlavní fáze soutěže chce také Liberec, který čeká doma APOEL Nikósie. Přímý přenos utkání Beer Ševa - Plzeň sledujte na ČT sport a webu ctsport od 19:10.

Zdeněk Ondrášek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Určitě to bude důležitý zápas pro nás všechny, ale já se na to snažím dívat tak, že při našich ambicích je důležitý každý zápas, obzvlášť ten nejbližší," uvedl plzeňský kouč Adrian Gula.

Pro Viktorii je duel s Beer Ševou druhou částí pomyslného reparátu za vyřazení ve druhém předkole Ligy mistrů v Alkmaaru. Minulý týden Plzeňští ve třetím předkole EL doma porazili dánský celek Sönderjyske 3:0. Gulovi svěřenci budou ve čtvrtek odvracet hrozbu vyřazení, které by znamenalo druhou sezonu po sobě bez účasti ve skupině pohárů.

"Pro klub, město i fanoušky je důležité být v Evropské lize. Plzeň je klub, který potřebuje každý rok hrát evropské poháry. Dáme do toho všechno. Musíme se vrátit s vítězstvím a postupem," prohlásil útočník Jean-David Beauguel.

Utkání hostí stadion Ha Mošava ve městě Petah Tikva. Domácí aréna Turner Stadium v Beer Ševě, kde Plzeň hrála v prosinci 2017, totiž byla v srpnu uzavřena jako nebezpečná stavba. Inspekce odhalila také praskliny v nosné konstrukci či uvolněné šrouby. Turner Stadium přitom byl slavnostně otevřen teprve před pěti lety.

Beer Ševa prochází letošní kvalifikací Evropské ligy už od prvního předkola. Hapoel postupně zdolal gruzínské Dinamo Batumi 3:0, albánský Laci 2:1 a naposledy skotský Motherwell 3:0.

Plzeňští v nedělní ligové generálce doma porazili Brno 4:1 a vyhráli čtvrtý soutěžní duel za sebou. Kvůli bolavému kotníku v závěru odstoupil stoper a kapitán Viktorie Jakub Brabec, ale podle Guly by jeho start v Izraeli neměl být ohrožen. "Věřím, že bude fit a k dispozici a zvládneme i tuto situaci," podotkl Gula.

"Když budeme týmoví a pracovití jako proti Zbrojovce, tak mužstvo má kvalitu na to, aby zvládlo nejbližší zápas," dodal slovenský kouč, který může poprvé v kariéře dovést tým do hlavní fáze pohárů. V minulosti se mu to nepovedlo se Žilinou.

Také čtvrté předkolo Evropské ligy se kvůli koronavirové pandemii hraje na jedno vítězné utkání bez diváků. Hlavním rozhodčím bude Srb Srdjan Jovanovič.

Předpokládané sestavy:

Beer Ševa: Levita - Dadia, Taha, Miguel Vítor, Goldberg - Kabha, Bareiro - Sallalich, Josué, Acolatse - Agudelo.

Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Káčer, Kalvach - Ba Loua, Čermák, Kopic - Ondrášek.

Celá kvalifikace evropských pohárů se letos kvůli koronavirové pandemii hraje bez diváků a až na 4. předkolo prestižnější Ligy mistrů jen na jedno utkání místo tradičních dvou.

Liberečtí se v předchozích dvou předkolech představili venku. Nejprve vyhráli 5:1 na stadionu litevského Riteriai a poté zvítězili 2:0 na hřišti FCSB, kterému chybělo 15 hráčů kvůli koronaviru. Severočeši si oddychli, že se v zápase s rumunským soupeřem nikdo nenakazil, závěrečné testy před utkáním s APOELem měli všichni negativní.

"Chybí nám zvládnout ještě jeden krůček, snad to dokážeme. Strašně bych si přál, abychom tu Evropu udělali. Pokud nezvládneme poslední krok, je to k ničemu. Konečně hrajeme doma. Jen škoda, že nebudou na stadionu lidi. Snad na to aspoň stihnou kouknout do deseti hodin někde po hospodách," řekl v nahrávce pro média liberecký útočník Michael Rabušic s připomínkou skutečnosti, že kvůli koronaviru se v Česku restaurace a bary zavírají ve 22:00.

Liberec dosud hrál základní skupinu Evropské ligy nebo dřívějšího Poháru UEFA čtyřikrát. V postup proměnil tři z posledních čtyř účastí v kvalifikaci, naposledy to bylo ale už před čtyřmi lety.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec bude proti APOELu hrát o účast v EL

"Motivace je velká. Jestli se nepletu, ze současných hráčů Slovanu nikdo ve skupině Evropské ligy ještě nepůsobil. Já měl tu čest, že se nám to podařilo před dvěma lety s Trnavou s Radkem Látalem. On jako trenér, já jako generální manažer. Cestu jsme si odbyli až z 1. předkola. Ve skupině to byly krásné zápasy a každý hráč o tom sní," řekl liberecký trenér Pavel Hoftych.

APOEL je s 28 tituly nejúspěšnějším kyperským klubem, v minulé sezoně ale skončil v domácí lize až třetí. Celek z Nikósie si už čtyřikrát zahrál skupinu Ligy mistrů a v roce 2012 senzačně postoupil až do čtvrtfinále. V ročníku 2017/18 APOEL v závěrečném předkole Ligy mistrů vyřadil pražskou Slavii po výhře 2:0 doma a remíze 0:0 venku.

"Je to velmi zkušené mužstvo. V základní sestavě z posledních zápasů neměli ani jednoho Kypřana, je tam řada Portugalců. Jsou to velmi dobří fotbalisté. Mají několik účastí ve skupině Ligy mistrů i Evropské ligy. Je to vynikající tým, který třeba poslední dva roky neměl tak top jako ty roky předtím," uvedl Hoftych.

Upozornil na kosovského útočníka Atdheho Nuhiua, který do týmu přišel v létě z Sheffieldu Wednesday. "Má za sebou asi 277 zápasů za Sheffield. Je to prostě vynikající mužstvo s citem pro balon, pro kombinaci. My se budeme snažit, abychom takhle zkušenému a technickému mužstvu byli konkurenceschopní a poprali se o postup," řekl Hoftych.

APOEL už přešel v kvalifikaci přes tři předkola a naposledy vyřadil doma Zrinjski Mostar až po penaltovém rozstřelu. O víkendu v domácí lize nehrál, zatímco Liberec v sestavě bez většiny opor podlehl Pardubicím 0:3.

Předpokládané sestavy:

Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Hromada, Mara - Pešek, Beran, Mosquera - Hilál.

APOEL: Silva - Nsue, Jorge, Santos - Geraldes, De Vincenti, Tuhámí, Atzili - Ndongala, Nuhiu, Zahid.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články