Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Plzeň prolomila tvrz Hearts v nastaveném čase a do Skotska pojede s náskokem

Dlouho naráželi na srdnatý odpor soupeře, ale roli favoritů nakonec fotbalisté Plzně splnili. Závěrečné 4. předkolo Evropské ligy proti Heart of Midlothian rozehráli vítězstvím 1:0 gólem, který si v šesté minutě nastaveného času vstřelil do vlastní sítě Daniel Oyegoke po souboji s Jhonem Mosquerou na zadní tyči. Odveta je na programu v Edinburghu za týden.

Fotbalisté Plzně se radují z gólu v síti Hearts
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Viktoria udržela neporazitelnost v sezoně a v osmém soutěžním utkání tohoto ročníku posedmé zvítězila.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka usilují o pátou účast v hlavní fázi Evropské ligy. Za postup by inkasovali bonus 4,31 milionu eur (108 milionů korun). V případě vyřazení by se přesunuli do základní části Konferenční ligy, s níž je spojena prémie 3,17 milionu eur (80 milionů korun).

"Bylo to vydřené vítězství. Jet k odvetě s jednobrankovým náskokem je daleko lepší, než kdyby to byla remíza 0:0. Vedeme 1:0, jsme v poločase. Uděláme vše pro to, abychom to zvládli," řekl Koubek.

Plzeňský stratég nasadil až na jeden post stejnou základní sestavu jako ve vítězné domácí odvetě 3. předkola proti Kryvbasu Kryvyj Rih. V ofenzivě po brance ve víkendovém utkání nejvyšší soutěže v Českých Budějovicích dostal šanci Jirka a na lavičce tentokrát začal Slončík.

Po opatrnějším úvodu jako první zahrozili Západočeši, proti Havlově hlavičce zblízka ale v 18. minutě zasáhl jednačtyřicetiletý gólman Gordon. O dvě minuty později po Šulcově střele z vápna za již překonaným brankářem odvrátil míč záložník Grant.

Ve 35. minutě po Jirkově centru hlavičkoval těsně vedle Havel a Vašulínův pokus zblokoval obětavým skokem obránce. V závěru první půle ovšem začali hrozit i hosté, které hnal dopředu vyprodaný "kotel" fanoušků. Ve 39. minutě si zaběhl za obranu Vargas, pokusil se přelobovat gólmana Tvrdoně, ale vracející se Dweh odvrátil.

Krátce nato měl navíc dvě dobré šance krátce po sobě Shankland. Kapitán Hearts ale Tvrdoně nepřekonal ranou z hranice vápna ve 44. minutě ani chvíli nato, kdy domácí gólman jeho pokus vykopl. Hearts zahrozili i krátce po změně stran, Vargas však po brejku přestřelil.

Na opačné straně se v 54. minutě probil do pokutového území Červ a vypálil Šulc, Gordona však zblízka nepřekonal. Trenér Koubek dvakrát vystřídal a na trávník poslal Cadua a trochu překvapivě mladíka Bella.

Západočeši se jen složitě dostávali přes obranu hostů. Když už se to v 78. minutě povedlo Šulcovi, trefil jen soupeře do hlavy. Hearts příliš nepřipomínali tým, který od poloviny května nezvítězil a o víkendu vypadl v Ligovém poháru na stadionu druholigového Falkirku.

Ve druhé půli srdnatě bránili a nedávali favoritovi příliš prostoru. Přesto se nakonec Viktoria vítězného gólu dočkala. Za polovinou nastaveného času se ještě Šulcův centr snesl podél brankové čáry mimo, ale v poslední minutě nacentroval Cadu a další střídající hráč Mosquera donutil důrazem Oyegokeho k vlastní trefě. Míč se odrazil do sítě od tyče.

"Snažil jsem se vyčkat na zadní tyči. Když jsem viděl balon, snažil jsem se odstrčit obránce. On se lekl a padl z toho gól," popsal Mosquera v klubové televizi. "Jhon je se svou rolí smířený, kdykoli je mužstvu ochoten maximálně pomoci. V tom prostoru, jak padla branka, dal už ve své kariéře spoustu gólů. Jeho přínos pro tým je stále cenný," chválil Koubek.

Západočeši prodloužili dvě dlouhé úspěšné série. V předkolech pohárů nenašli přemožitele už 15 zápasů po sobě a doma na evropské scéně v posledních 10 duelech neinkasovali.

"Mohli jsme si to trochu ulehčit, kdybychom byli efektivní v šancích, které jsme si po dobré hře zhruba v 35 minutách vytvořili. Nakonec trpělivost nepřinesla růže, ale jednu branku. Dokázali jsme se tam v podstatě z poslední akce dostat," hodnotil Koubek.

"Celkově převládá zklamání z výsledku, ale odehráli jsme velmi dobré utkání. Fotbal rozhodují maličkosti. Uvidíme příští týden. Bude nám fandit 18 tisíc diváků. Uvidíme, co s Plzní udělá prostředí. Jsem si jistý, že se o to ještě popereme," uvedl trenér Hearts Steven Naismith.

Viktoria Plzeň – Heart of Midlothian FC 1:0 (0:0)

Branka: 90.+6 vlastní Oyegoke. Rozhodčí: Jablonski – Koslowski, Beitinger – Brand (video, všichni Něm.). ŽK: Jemelka, Koubek (trenér), Kalvach – Devlin, Vargas. Diváci: 10 506.

Plzeň: Tvrdoň – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic (73. Mosquera), Kalvach, Červ, Havel (59. Cadu) – Šulc, Jirka (59. Bello) – Vašulín (73. Vydra). Trenér: Koubek.

Hearts: Gordon – Kingsley, Kent, Rowles – Taylor (75. Oyegoke), Boateng, Grant (75. Spittal), Penrice – Devlin – Vargas (89. Oda), Shankland (80. Boyce). Trenér: Naismith.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články