Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Plzeň přivítá Coimbru, která se vrací do pohárů po 41 letech

Plzeň - Fotbalisty Plzně čeká vstup do základní skupiny Evropské ligy. Na svém stadionu přivítají portugalský celek Académica Coimbra, pro který půjde o mimořádnou událost - do evropských pohárů se totiž vrací po dlouhých 41 letech. Viktoriáni však nechtějí soupeře nechat si užít velký den, ale sami se hodlají výhrou přiblížit vytouženému cíli být v konkurenci Atlétika Madrid a Hapoelu Tel Aviv mezi dvěma postupujícími týmy do jarních bojů. Podrobný on-line přenos nabídne od 19:00 náš web.

Coimbra v minulé sezoně skončila v lize až třináctá, ale do Evropské ligy postoupila jako vítěz Portugalského poháru. "Je to tedy podobný případ jako Lokeren, který jsme vyřadili v předkole. Je to tým složený z Portugalců a Brazilců, kteří jsou většinou hodně techničtí a rychlí. Ale my máme na to, abychom vyhráli," řekl plzeňský záložník Vladimír Darida.

Oba celky vstupují do zápasu v opačném rozpoložení. Zatímco Coimbra má na kontě v sezoně pouze čtyři soutěžní utkání, z nichž ani jedno nevyhrála (prohra v Superpoháru a tři ligové remízy), Plzeň už má za sebou 14 zápasů, z nichž deset vyhrála a vede českou ligu. Navíc musela zvládnout i tři zkoušky v předkolech Evropské ligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se chystá na Coimbru

"Těch šest zápasů v předkolech jsme odehráli slušně a zaslouženě jsme postoupili. Může nám to dodat sebevědomí, vždyť Ruch Chorzów jsme porazili 5:0 a otočili jsme zápas s Lokerenem, takže nám to může jen pomoct," řekl Darida k bilanci pěti výher a jedné porážky s celkovým skóre 14:3, kterou Plzeň zaznamenala v předkolech.

Největší nebezpečí ze strany Coimbry hrozí od útočníka Edinha, který dal v úvodních třech kolech portugalské ligy tři ze čtyř branek týmu. "Celkově tam mají hodně Brazilců a Portugalců. Dá se tedy očekávat, že to budou hračičkové s míčem, hodně techničtí hráči, ofenzivně ladění. Co jsem se ale díval na výsledky, tak ani moc gólů nedostávají, takže těžký a komplexní soupeř," uvedl stoper Václav Procházka.

Za kvalitní defenzivou Coimbry stojí sedmatřicetiletý trenér Pedro Emanuel, který teprve před třemi roky ukončil aktivní kariéru obránce. Jako hráč vyhrál Ligu mistrů s Portem (2004), kde strávil většinu kariéry. Také zde zahájil svou trenérskou profesi jako asistent Andrého Villase-Boase a byl tak u triumfu v Evropské lize 2011.

Trenér Plzně Pavel Vrba vyhlídky svého týmu na postup hodnotí pozitivně. "Ve skupině je jeden favorit, a to Atlético. Pak jsou tam tři mužstva, která budou bojovat o jedno postupové místo. Všichni máme stejné výchozí postavení," řekl kouč. "Chceme udělat maximum pro to, abychom skončili do druhého místa. K tomu je třeba s Coimbrou bodovat, a pokud možno maximálně," dodal. 

Trenér Vrba nemůže do zápasu stále nasadit Daniela Koláře a Michala Ďuriše, kteří jsou zranění. Nejistý start je pak u útočníka Marka Bakoše a kapitána Pavla Horvátha, který po předzápasovém tréninku odjel do nemocnice na vyšetření poraněného lýtka. "Oba dnes krátce trénovali, ale jestli budou schopni nastoupit, se rozhodne až zítra před zápasem," řekl Vrba. Na straně Coimbry je pak největším otazníkem, zda bude moci nastoupit kapitán Flávio, který měl problémy se zády.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články