Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň předvedla neskutečný obrat, v deseti přehrála Austrii 3:2

Plzeň – Fotbalisté Plzně dokázali na domácím hřišti proti Austrii Vídeň otočit průběh utkání a rakouského soupeře zdolat 3:2. Ve své poslední podzimní bitvě tak Západočeši prolomili nešťastnou čtrnáctizápasovou sérii bez pohárové výhry. Zásadním momentem duelu byla 18. minuta, kdy Hejda spatřil od rozhodčího červenou kartu a Plzeň musela utkání dohrávat v deseti. Svěřenci trenéra Pivarníka ale dotáhli zápas do vítězného konce a sebrali Austrii šanci na postup.

Utkání Viktoria Plzeň - Austria Vídeň
zdroj: ČTK/Chaloupka Miroslav

Viktoria musela stejně jako v Římě nastoupit bez kapitána Hubníka, který si na předzápasovém tréninku zablokoval krk. A při absenci zraněných Limberského a Baránka i vykartovaného Matějů hrála s pouhými dvěma klasickými obránci. Navíc Řezník nastoupil na nezvyklém postu stopera. Na krajích obrany pak byli záložníci Kovařík a Petržela.

Ofenzivnímu složení sestavy odpovídal i razantní vstup do zápasu. Plzeňští si aktivní hrou v úvodu utkání vytvořili několik gólových příležitostí. Už ve 3. minutě měl po chybě hostů obrovskou šanci Kopic, který se na penaltě dostal k míči jako první, ale brankář Handžikič dobře zasáhnul. Následovalo několik závarů, při jednom z nich Krmenčík slabě hlavičkoval, ale míč se ztratil gólmanovi ve světle a dopadl na břevno.

Po nadějném začátku přišlo vyloučení Hejdy

Jenže v 18. minutě si Plzeň při rozehrávce tak dlouho koledovala, až přišla minela Kozáčika a poté i Hejdy, který viděl červenou kartu. Hráči Austrie se na hranici pokutového území dostali k míči a Hejda se prohřešil proti pravidlům zatažením útočníka. Na post stopera se posunul Hromada a domácí museli utkání dohrát v deseti. Vídeňský Holzhauser se navíc nemýlil a proměnil pokutový kop. 

Přes nepříznivý vývoj utkání Západočeši zápas nevzdali a rakouského soupeře tlačili. Krmenčíkův nadějný pokus ale zlikvidoval Handžikič. Na druhé straně Kozáčik napravil chybu a vychytal v jasné šanci Larsena. Ve 40. minutě ale Austria využila výškovou převahu a Rotpuller hlavou po rohovém kopu přidal druhý gól.

Ani další inkasovaná branka svěřence trenéra Pivarníka nezlomila. Plzeňané předvedli Austrii rychlou odpověď a rovněž po rohu. Centr Kovaříka prodloužil Krmenčík na zadní tyč, kde Hořava doklepl míč do odkryté branky. I po změně stran to vypadalo, jako kdyby o postup hrála spíš Plzeň a v deseti se hnala za vyrovnáním.

To přišlo v 72. minutě. Hořava centrem našel na přední tyči střídajícího Ďuriše, který se nemýlil. Austria v tu chvíli potřebovala skórovat, ale za gólem se hnali domácí. Ďuriš si nejprve marně žádal penaltu, ale v 84. minutě Zeman poslal centr na zadní tyč a Ďuriš potvrdil, že má zpět svou střeleckou formu.

Viktoria Plzeň - Austria Vídeň 3:2 (1:2)

Branky: 72. a 84. Ďuriš, 44. Hořava - 19. Holzhauser z pen., 40. Rotpuller. Rozhodčí: Bojko - Volodin, Kornijko - Abdula, Žabčenko (všichni Ukr.). ŽK: Krmenčík, Petržela, Řezník - Filipovič, Friesenbichler, Martschinko, Kayode. ČK: 19. Hejda (Plzeň). Diváci: 9117.

Sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Petržela, Řezník, Hejda, Kovařík - Hromada, Hrošovský - Kopic (83. Bakoš), Hořava (90.+1 Poznar), Zeman - Krmenčík (58. Ďuriš). Trenér: Pivarník.

Austria: Hadžikič - Larsen, Rotpuller, Filipovič, Martschinko - Serbest, Holzhauser - Pires (77. Tajouri-Shradi), Prokop (70. Friesenbichler), Venuto (85. Kvasina) - Kayode. Trenér: Fink.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy