Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Plzeň po výhře 2:1 v Doněcku postupuje do osmifinále EL

Doněck – Fotbalisté Viktorie Plzně zopakují loňskou účast v osmifinále Evropské ligy. Po výhře 2:1 na hřišti Šachtaru Doněck proměnili v postup remízový výsledek 1:1 z domácího utkání a patří mezi nejlepších šestnáct celků soutěže. Postaraly se o to dvě tečované gólové střely Daniela Koláře a Milana Petržely. V Plzni se tak mohou těšit na francouzský tým Olympique Lyon.

Plzeň vyřazením 15. týmu Evropy a vítěze Poháru UEFA z roku 2009 potvrdila, že i pod novým trenérem Dušanem Uhrinem mladším neztratila nic ze své síly. Zároveň postupem znovu vylepšila český koeficient UEFA, který od sezony 2015/16 zajistí českým klubům dvě místa v Lize mistrů. Uhrin dokázal své svěřence velmi dobře takticky připravit i zacelit mezery po absencích brankáře Kozáčika a reprezentanta Limberského. Jak obránce Hubník, tak především brankář Bolek odvedli velmi dobrou práci.

Naopak trenérovi Šachtaru Mirceovi Lucescovi změny v sestavě nevyšly. Chyběl především český reprezentant Hübschman, který zůstal jen mezi náhradníky. Střed sestavy Šachtaru nebyl tak pevný a Plzeň toho dokázala využít. Šachtar měl sice od začátku převahu, ale nedokázal ji zužitkovat. Centry jen nebezpečně létaly vápnem, ale adresáta nenacházely. A když už ano, dobře zakročila obrana Plzně v čele s brankářem Bolkem.

Naopak Plzni vyšel první vážný útok. Tecl se snažil ve vápně kličkami zbavit obránců a v obležení o míč přišel. Dostal se k němu však Kolář a i díky teči jednoho z obránců pokořil brankáře Pjatova. Navíc o čtyři minuty později využil Petržela volný střed hřiště, navedl si míč na vápno a levačkou se trefil opět s tečí obránce k tyči. V tu chvíli potřeboval Šachtar vstřelit k postupu tři góly.

Jenže Teixeirovu patičku skvěle zneškodnil Bolek a Bernard s Douglasem Costou stříleli těsně vedle. Na druhé straně poslal Čišovský hlavičku po rohu o centimetry mimo. Po změně stran vrhl Šachtar vše do útoku a vytvořil si velký tlak. Hráči Plzně však dobře zahušťovali prostor a všechny nebezpečné situace stačili zneškodnit.

Šachtar navíc doplácel na vlastní nepřesnosti ve finální fázi. Nejblíže gólu byl Šachtar v 83. minutě, kdy Stěpaněnko hlavičkoval do břevna a od něj se míč odrazil těsně před brankovou čáru. Doněck se dočkal dvě minuty před koncem, kdy střílený centr usměrnil do branky Luiz Adriano, ale Plzeň už postup ubránila.

Dario Srna (kapitán Šachtaru):

"Dál postoupil tým, který si to nezasloužil. Když se podíváme na oba zápasy, byli jsme lepším týmem. Jsem v Šachtaru jedenáct let a ještě jsem nezažil takový zápas. My měli snad třicet střel, oni čtyři a vyhráli 2:1. Scházelo nám fotbalové štěstí. Měli jsme hodně šancí, ale neproměňovali jsme je. Stále jsem věřil. Kdybychom dali gól dřív, tak to mohlo dopadnout jinak. Musíme teď zvednout hlavu a soustředit se na ligu, kde nebereme nic jiného než titul. To už by pak bylo opravdu špatné. Na tento měsíc musíme zapomenout. Čím dříve, tím lépe. Těch špatných zážitků bylo přeci jen hodně. Tragédie v Kyjevě, situace na Ukrajině a teď ještě dnešní porážka."

Šachtar Doněck - Viktoria Plzeň 1:2 (0:2)

Branky: 88. Luiz Adriano - 29. Kolář, 33. Petržela. Rozhodčí: Van Boekel - Goossens, Van Dongen (všichni Niz.). ŽK: Ilsinho, Krivcov - Petržela. Diváci: 36.729. První zápas 1:1, postoupila Plzeň.

Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Hubník - Hořava, Horváth - Petržela (68. Bakoš), Kolář, Ďuriš (69. Kovařík) - Tecl (90. Hejda). Trenér: Uhrin ml.

Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Krivcov, Ševčuk - Stěpaněnko, Ilsinho (66. Ferreyra) - Douglas Costa, Teixeira, Bernard (66. Taison) - Luiz Adriano. Trenér: Lucescu.

Dušan Uhrin ml. (trenér Plzně): "Jsme samozřejmě moc spokojeni. Hráli jsme první půli velice dobře takticky. Věděli jsme, že nápor soupeře přijde a přečkali jsme ho. Venkovní výsledek 2:1 je krásný, Šachtar je opravdu velkoklub. První půle byla z takových 80 procent vyrovnaná. Víme, že Šachtar má velkou sílu, to bylo vidět i na technice hráčů. My jsme do toho dali všechno, jsme za to rádi a jdeme dál."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články