Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Plzeň jde na útočné Fenerbahce s uzdraveným Horváthem

Plzeň - Fotbalisté Plzně zahájí boj s Fenerbahce Istanbul v osmifinále Evropské ligy, přičemž jedním z hlavních cílů Viktorie bude doma neinkasovat. Pokud nedovolí soupeři dát gól, věří Západočeši, že v odvetě v Istanbulu budou mít velkou šanci na postup mezi osm nejlepších týmů soutěže. Silná ofenziva tureckého celku jim ale dělá vrásky. Utkání s předzápasovým studiem sledujte živě na ČT sport i našem webu od 18:35.

Pavel Horváth
zdroj: isifa/mafra autor: Michal Šula

Plzeň dosud v pohárech začínala dvojutkání doma dvakrát a série vždy skončila vyřazením. Poprvé hned při obnovené pohárové premiéře s Besiktasem Istanbul a před rokem se Schalke. Oba souboje měly společné to, že v prvním duelu Plzeň doma remizovala 1:1. Tentokrát nechce dovolit soupeři skórovat.

"Nesmíme dostat branku, protože pak by to bylo složitější," prohlásil trenér Pavel Vrba. "Pokud bychom uhráli nulu, tak máme velkou šanci, abychom to v Istanbulu dotáhli v postup," souhlasil útočník Marek Bakoš.

Že by to nemusel být nesplnitelný úkol, napovídá statistika. Sedm domácích zápasů v této sezoně Evropské ligy Plzeň vyhrála, a to s celkovým skóre 18:1. Tedy šestkrát ze sedmi pokusů udržela čisté konto. Naproti tomu Fenerbahce v Evropské lize neprohrálo čtyři venkovní zápasy za sebou a neinkasovalo na hřištích soupeře už 286 minut.

Po překvapivě jasném postupu přes Neapol se debatuje o tom, že by Plzeň měla mít proti Fenerbahce navrch, viktoriáni jsou ale opatrní. "Všichni říkají, že to bude lehčí než s Neapolí, a přijde mi, že se automaticky očekává, že postoupíme. Tak to zvedám varovný prst. Fenerbahce je evropský top tým a má tam skvělé hráče. Rozhodně to nebude jednoduché," řekl záložník Daniel Kolář.

Za velké nebezpečí považují Plzeňané zejména ofenzivu tureckého celku, ve které figurují například bývalý nejlepší střelec francouzské ligy Moussa Sow, bývalý nizozemský reprezentant se zkušenostmi z Liverpoolu Dirk Kuijt, kamerunský reprezentant Pierre Webó či brazilský kreativní záložník Cristian Baroni.

Pavel Vrba o síle Fenerbahce:

Stylu Plzně by však takový soupeř mohl sedět, jelikož by se mohly objevit prostory pro rychlé brejky. "Určitě to nebude jako v neděli s Ostravou, kdy jsme dobývali obranu soupeře. Fenerbahce hrálo i v deseti proti Borisovu aktivní presink až na soupeřově polovině," řekl Vrba.

Dobrou zprávou pro Viktorii je, že by do utkání měl nastoupit kapitán Pavel Horváth, který v neděli proti Baníku (1:1) citelně chyběl vinou nemoci. Už ale začal s tréninkem. "Zatím to vypadá, že Pavel bude v pořádku," řekl Vrba.

Ze základní sestavy tak bude postrádat jen levého obránce Davida Limberského, který má stop za žluté karty. Fenerbahce je na tom z tohoto pohledu hůře, jelikož přišlo o kompletní středovou osu. Chybět kvůli kartám bude stoper Egemen Korkmaz. Fotbalisty Plzně neohrozí ani záložník Raúl Meireles. Disciplinární komise UEFA zamítla jeho odvolání proti trestu za vyloučení v utkání 2. kola proti BATE Borisov. Trest ho vyřadí i z odvety v Istanbulu. 

Navíc druhý z defenzivněji laděných záložníků a kapitán Emre Belözoglu nemůže nastoupit, jelikož na podzim hrál Evropskou ligu ještě za Atlético Madrid. Mimo jiné právě proti Plzni.

V osmifinále se představí ještě Čech, Plašil a Kozák

V úvodních osmifinálových zápasech se vedle plzeňských fotbalistů představí i další tři čeští reprezentanti. V brance Chelsea by na hřišti Steauy Bukurešť neměl chybět Petr Čech. Bordeaux se záložníkem Jaroslavem Plašilem se utká s Benfikou Lisabon a Libor Kozák bude čekat na šanci v útoku Lazia Řím proti Stuttgartu. Šlágrem programu bude duel Tottenhamu s Interem Milán.

Chelsea ve druhém kole se štěstím vyřadila Spartu Praha a svým dosavadním vystoupením v Evropské lize zatím příliš neoslnila. Londýňané ale berou i zápas se Steauou vážně a zatím nemyslí na nedělní čtvrtfinále Anglického poháru s Manchesterem United. "Chce to jít krok po kroku, protože každé utkání je pro nás důležité. Myslet dopředu musí hlavně trenér, ale my hráči máme v hlavách vždy ten nejbližší zápas," uvedl na svém webu Čech.

Petr Čech
zdroj: ČTK/AP autor: Vadim Ghirda

Několik hráčů Tottenhamu i Interu pamatuje poslední vzájemné souboje ve skupině Ligy mistrů v roce 2010. V prvním duelu Italové doma vedli po poločase 4:0, ale po hattricku Garetha Balea z druhé půle se museli bát o vítězství. V Londýně pak Tottenham vyhrál v klidu 3:1.

Domácí Spurs budou znovu spoléhat na střeleckou formu Velšana Balea, který v posledních sedmi soutěžních zápasech zaznamenal devět z dvanácti branek svého týmu. Naposledy přispěl k výhře 2:1 v nedělním londýnském derby s Arsenalem.

Gareth Bale
zdroj: EPA

"Momentálně patří k nejlepších fotbalistům na světě, pro mě je v současnosti pravděpodobně tím nejlepším," ocenil spoluhráče obránce Michael Dawson. "Je to ohromný hráč a inspiruje všechny okolo," doplnil na Baleovu adresu trenér Tottenhamu André Villas Boas, jenž vyhrál EL před dvěma roky s Portem.

Zaútočí Kozák na nejlepšího střelce EL?

Kapitán Bordeaux Plašil o víkendu vstřelil z penalty první soutěžní gól v sezoně, ale porážku 1:2 s Lille tím neodvrátil. Dalšího soupeře Benfiku zdobí výborná domácí forma. Na svém stadionu neprohrála posledních 12 utkání EL a v 11 z nich zvítězila. Doma navíc dosud francouzskému soupeři nepodlehla.

Lazio si na Stuttgart věří, protože minule vyřadilo jiný německý celek Mönchengladbach. Římský tým nepoznal přemožitele ani v jednom z deseti zápasů v tomto ročníku soutěže. V Německu by se mohl v jeho základní sestavě objevit i útočník Kozák, který dal v soutěži pět branek a se třemi hráči se dělí o druhé místo v tabulce střelců.

Program úvodních osmifinálových zápasů Evropské ligy:

18:00 Machačkala - Newcastle, 19:00 Stuttgart - Lazio Řím (Kozák), Steaua Bukurešť - Chelsea (Čech), 21:05 Benfica Lisabon - Bordeaux (Plašil), Tottenham - Inter Milán , Levante - Kazaň, Basilej - Zenit Petrohrad.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy