Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Plzeň byla blízko, ale nakonec padla s Antverpami v prodloužení

Cesta Viktorie Plzeň do Evropy letos končí už ve 3. předkole Evropské ligy. V odvetě s Antverpami doplatila na řadu neproměněných šancí a soupeř, který na svém stadionu vyhrál 1:0, v nastaveném čase dokázal dát gól na 2:1 a z hluboké defenzívy vydoloval postup. Ve 4. kole čeká belgický celek Alkmaar.

Zklamaní fotbalisté Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

V 81. minutě Michael Krmenčík vyrovnal stav dvojutkání a v 97. minutě reprezentační útočník skóroval podruhé. Antverpy ale i bez vyloučeného Abdoulayeho Secka dokázaly snížit, ve 113. minutě je poslal do závěrečného čtvrtého předkola střídající Dieumerci Mbokani.

Čeští vicemistři měli velkou převahu a vedle dvou gólů také dvakrát trefili břevno a nevyužili další šance. Svěřenci Pavla Vrby budou chybět v základní skupině evropských pohárů teprve podruhé za posledních devět let.

"Plzeň si zvykla na to, že hrává pravidelně poháry. Z toho pohledu je vyřazení pro klub špatně. Že nebudeme zase sbírat zkušenosti z mezinárodní scény, které jsou k nezaplacení. Na druhou stranu si nemyslím, že by klub měl mít nějaké jiné problémy. Pouze po sportovní stránce to, že jsme se nedostali do skupiny," řekl Vrba.

V základní sestavě překvapivě nastoupil pravý obránce Havel, který odsunul na lavičku Řezníka. Oproti prvnímu duelu v Belgii od začátku za Viktorii hráli i záložníci Hořava s Kayambou.

Antverpy zahrozily už v první minutě, ale Refaelov z úhlu přestřelil. Plzeňští se v úvodu moc neprosazovali. V jedné z větších šancí neuspěl Kopic a v rozhodující chvíli trefil obránce. Ve 21. minutě hostující brankář Bolat neudržel Kayambův centr, jenže Krmenčík, Havel ani Hořava nedokázali přesně zakončit.

Domácí po půlhodině hry začali mít převahu a sevřeli Antverpy v jejich pokutovém území. Ve 34. minutě byl blízko vedoucí brance Limberský, který po Hrošovského standardce z voleje napálil břevno. Kopicův gól poté neplatil kvůli ofsajdu.

V druhém poločase jako první vystřelili hosté, ale Harounův pokus si pohlídal Hruška. Jeho protějšek Bolat ve 49. minutě výrazně podržel Antverpy, když vytáhl Krmenčíkovu střelu. Za šest minut Hrošovský z další standardní situace našel v šestnáctce volného Havla, který zblízka opět trefil břevno.

Plzeň pokračovala v nebývalém střeleckém trápení, Kalvach v ideální pozici vypálil nad branku a Kayamba po samostatném úniku zamířil obloučkem jen do boční sítě. Domácí v 79. minutě zachránil Hruška, který zlikvidoval Mbokaniho samostatný únik.

Krmenčík v šanci
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Za dvě minuty se Západočeši dočkali gólu. Útočník Chorý krátce po příchodu na hřiště ve vzdušném souboji přetlačil Bolata, Havel už hlavičkoval do odkryté branky a Krmenčík ještě míč dorazil za čáru. Plzeňští skórovali poprvé po 462 minutách.

Na začátku prodloužení měla Plzeň další velkou šanci, Hrošovský ale po Chorého přistrčení minul branku a Chorý o chvíli později hlavičkoval nad břevno. Domácí obrovskou převahu přece jenom zužitkovali ke druhé brance. Po velkém závaru Chorý vrátil míč před branku a volný Krmenčík v 97. minutě hlavou nezaváhal.

"Klidně bych ty dva góly vyměnil za postup. Že jsem dal dva góly a nepostoupili jsme, nevím, k čemu bych to přirovnal. Je to prostě jako nic," uvedl Krmenčík.

Krátce poté Antverpám ještě víc zkomplikoval situaci obránce Seck, jenž byl vyloučen za dvě žluté karty v rychlém sledu. Plzeňští ale přesilovku nevyužili a několika chybami nabídli soupeři snížení. Antverpy vstřelily branku ve 113. minutě. Po Refaelově přímém kopu balon propadl k volnému Mbokanimu a ten snadno zakončil.

"Bylo rozhodující, že jsme nedali třetí, pojišťující gól. Šli jsme do brejku čtyři na dva. Je obrovská škoda, že jsme v těch momentech nebyli přesnější," litoval Vrba.

"Před gólem jsme měli ztrátu v útočné fázi, udělali jsme faul a soupeř nám dal za standardky gól. Ještě jsem to neviděl, jestli jsme mohli být důraznější. Proletělo to celou obrannou linií, balon jsme netrefili a vzadu to zavíral hráč soupeře," dodal Vrba.

V závěru prodloužení už zaskočení domácí odpověď nenašli a poprvé od roku 2014 je čeká podzim bez pohárů. "Strašně nás to mrzí. Odehráli jsme úžasné utkání, od 15. minuty jsme hráli skvěle. Musím říct, že to byl jeden z nejlepších zápasů, co jsme tady v Plzni odehráli. Je obrovská škoda, že se nepodařilo postoupit, i když jsme byli k tomu postupu hodně blízko," řekl Vrba.

Viktoria Plzeň - Royal Antverpy 2:1 po prodl. (1:0, 0:0)

Branky: 81. a 97. Krmenčík - 113. Mbokani. Rozhodčí: Massa - Giallatini, Di Iorio (všichni It.). ŽK: Mihálik, Hrošovský - Jukleröd, Haroun, Bolat, Seck, Lamkel Zé, Bölöni (trenér). ČK: 101. Seck. Diváci: 9717. První zápas: 0:1, postoupily Antverpy.

Plzeň: Hruška - Havel (114. Řezník), Hejda, Brabec, Limberský - Kalvach (75. Chorý), Hrošovský - Kayamba (107. Hloušek), Hořava, Kopic - Krmenčík (102. Mihálik). Trenér: Vrba.

Antverpy: Bolat - Buta, Seck, Batubinsika, Jukleröd - Haroun, De Sart (106. Coopman) - Hairemans (94. Baby), Refaelov, Rodrigues (84. Lamkel Zé) - Bolingi (45. Mbokani). Trenér: Bölöni.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Strašně nás to mrzí. Byl to úplně jiný zápas než o víkendu, nemáme se za co stydět. Vystřelili jsme asi pětadvacetkrát, což je úžasné číslo. Pokud nastřelíme dvě břevna a nedáme gól, pokud za stavu 2:0 nedáme gól z brejku čtyři na dva, tak jsou to momenty, které nás teď hrozně bolí. Za dnešek hráčům poděkuju, odvedli úžasný výkon. Pokud budeme takhle pokračovat, o Plzeň se nebojím."

László Bölöni (trenér Antverp): "Byl to velmi těžký zápas z psychologického pohledu. Byli jsme si vědomi, že jsme z Bruselu neměli příliš velký náskok. Musím uznat, že jsme měli štěstí. Soupeř měl většinu zápasu navrch, branka v závěrečných minutách byla pro nás úžasná. Hráči ukázali vůli. Snažili jsme se bojovat až do samotného konce. I když jsme zůstali v deseti, tak jsme to vydrželi. Situace nebyla jednoduchá, hráči byli na správných pozicích a dotlačili to tam. V Plzni jsem se vždy cítil skvěle, český fotbal mám rád. Měl jsem tři roky možnost trénovat Petra Čecha a byl to nejlepší brankář na světě."

Patrik Hrošovský (záložník Plzně): "Bylo by lepší, kdybych se loučil postupem. Bohužel to nevyšlo. Myslím, že zápas byl dobrý, i pro lidi. Je obrovská škoda, že si necháme dát v prodloužení gól ze standardky. Měli jsme víc šancí než jen na dva góly. Bohužel jsme dali jen dva a v těchto zápasech je to takové, že soupeři stačí jeden na to, aby postoupil."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články