Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Otazník nad obranou a postem brankáře. Slavia jde na Arsenal s cílem udržet šance na postup

Ve vyřazovací části Evropské ligy už dva ostrovní týmy dokázali nechat za sebou. Nyní na fotbalisty Slavie čeká další. Ve čtvrtfinále vyzvou anglický Arsenal. V úvodním utkání v Londýně by sešívaní rádi skórovali a vytvořili si solidní výchozí pozici do odvety. Před duelem ale Pražané musí řešit velký rébus, koho dát mezi tři tyče a jak postavit stoperskou dvojici, jelikož Ondřej Kúdela ani Simon Deli do utkání nenaskočí. Přímý přenos utkání sledujte od 20:30 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Slávisté si v pohárech zahrají čtvrtfinále popáté v historii a podruhé za poslední tři roky. Předloni mezi nejlepšími osmi týmy Evropské ligy po porážkách 0:1 doma a 3:4 venku vypadli s jiným londýnským klubem Chelsea. Ze čtvrtfinále Pražané postoupili jen v roce 1996, kdy si semifinálovou účastí v Poháru UEFA vytvořili dosavadní maximum na evropské scéně.

Arsenal, který v roce 1994 vyhrál tehdejší Pohár vítězů pohárů a v sezoně 2005/06 došel do finále Ligy mistrů, je favoritem, byť v posledních letech nezažívá ideální období. Od druhého místa v sezoně 2015/16 neskončil v anglické lize lépe než pátý a aktuálně mu patří až desáté místo. O víkendu doma podlehl Liverpoolu 0:3, zatímco Slavia remizovala 0:0 v Brně a překonala vlastní rekord v počtu ligových zápasů bez porážky. Ve všech soutěžích Pražané nenašli přemožitele od prosince už 21 utkání.

Duel řešil i Fotbal fokus podcast, která najdete i na Spotify a dalších podcastových aplikacích:

S Arsenalem se už slávisté utkali v roce 2007 v Lize mistrů. Zatímco doma remizovali 0:0, venku utrpěli debakl 0:7, což je dodnes jejich nejvyšší pohárová porážka v historii. "Arsenal v posledních letech není v anglické lize tam, kam možná patří, a výsledky nemají takové, na jaké jsme byli zvyklí. Ale pořád je to jeden z top klubů na světě. Takže je to pro nás obrovská výzva. Hrozně se na to těšíme a chceme se porvat o postup," řekl v nahrávce pro média slávistický záložník Jakub Hromada.

Pražané v předchozích dvou kolech vyřazovací fáze proti Leicesteru a Rangers rozhodli po úvodních domácích remízách o postupu výhrami 2:0 ve venkovních odvetách, tentokrát začnou na soupeřově hřišti. "Když se nám v předchozích dvou kolech podařilo postoupit po úvodní remíze doma, člověk si řekne, že je škoda, že to není zase tak. Ale ono je to jedno. Budeme se snažit vstřelit a nedostat gól. Když dá tým na soupeřově hřišti gól, je to velká výhoda," podotkl asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký.

Červenobílí mají před utkáním problémy v defenzivě. Kvůli koronaviru schází Deli a nemocný je i další stoper Kúdela, který by ale stejně nemohl hrát, neboť mu UEFA na jedno utkání preventivně zastavila činnost po událostech v Glasgow. Záložník Rangers Glen Kamara ho tam nařkl z rasismu, což český stoper důrazně odmítl. Domácí hráč jej poté po zápase podle Pražanů fyzicky napadl.

Slávisté mají na čtvrtek k dispozici jediného klasického stopera Davida Zimu a trenéři rozmýšlejí, koho k němu postaví. Otazníky jsou i nad obsazením brankářského postu. Ondřej Kolář sice po zlomenině v obličeji, kterou mu způsobil protihráč v Glasgow, už lehce trénoval a odletěl do Londýna, jeho start je ale spíše nepravděpodobný. Zápas s Rangers dochytal místo týmové jedničky mladík Matyáš Vágner, v úvahu připadá i veterán Přemysl Kovář.

Arsenalu bude kvůli zranění scházet klíčový obránce David Luiz, jenž Slavii předloni vyřadil s Chelsea. K hlavním oporám "kanonýrů", kteří naposledy získali anglický titul v roce 2004, patří ofenzivní hráči Pierre-Emerick Aubameyang či Alexandre Lacazette. "Budeme si muset dát pozor hlavně na jejich ofenzivní sílu. Je to samá hvězda vedle sebe. Těšíme se na to, že si budeme moci změřit síly s takovými hráči," řekl Hromada.

Londýňané se pokusí napravit porážku s Liverpoolem. "Omlouváme se fanouškům, náš výkon byl neakceptovatelný. Musíme přijmout zaslouženou kritiku. Minimum, které můžeme udělat, je předvést ve čtvrtek úplně odlišnou tvář," uvedl španělský trenér Arsenalu Mikel Arteta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články