Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Největší riziko? Slovan. "Budeme maximálně připraveni," ujišťuje mluvčí Sparty

Praha – Fotbalová Sparta se intenzivně připravuje na odvetu základní skupiny Evropské ligy proti Slovanu Bratislava. Letenský celek chce předejít výtržnostem fanoušků obou klubů, k nimž došlo před dvěma týdny na Slovensku. "Celá republika od nás očekává maximální připravenost. Zápas bereme velmi vážně," ujistil mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Přímý přenos utkání odvysílá ČT sport a náš web ve čtvrtek od 21:00.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Ondřej Kasík o bezpečnostních přípravách Sparty na Slovan

Sparta se otřepala z porážky v Plzni (2:0) (více čtěte zde) a její hráči se už zaměřují na čtvrteční duel s bratislavským Slovanem. "Nálada je pracovní. Nic jiného nám nezbývá vzhledem k režimu, kdy hrajeme náročný zápas každé tři dny. Pro nás je to v tuto chvíli i výhoda, protože koncentrace fanoušků a všech lidí v klubu míří k zápasu se Slovanem Bratislava," řekl Kasík. Kádr Sparty například zhlédl video z posledních zápasů Slovanu.

Ondřej Kasík o problémových fanoušcích na stadionech: "Fotbal se nejen v České republice setkává s výraznějším fenoménem. Není to věc, kterou bychom mohli vztáhnout na jednotlivé kluby a na ně upřít pozornost. Je to globálnější problém, s nímž bojuje celý svět. Pokud se podíváme na vybrané zápasy Ligy mistrů, i tam shledáváme nějaké fanouškovské problémy. Pro všechny lidi, kteří pracují ve fotbale, je to do budoucna velký problém k řešení."

Na Spartu by mělo ve čtvrtek dorazit zhruba patnáct tisíc diváků, z toho necelá tisícovka fanoušků Slovanu. Poslední vstupenky jsou k dispozici do středy, z bezpečnostních důvodů se v den zápasu prodávat nebudou. Stadion bude pro fanoušky otevřen od 19:30, policie upozorňuje, že parkovací kapacity kolem letenského stadionu jsou omezené a před zápasem i po něm se budou zřejmě tvořit kolony.

Kasík doufá, že utkání nepoznamenají potyčky fanoušků, jako tomu bylo v Bratislavě. Sparta za ně dostala pokutu ve výši 2,2 milionu korun a podmínečné uzavření stadionu na jedno utkání s odkladem na dva roky. "Jedná se o nejvyšší trest, který Sparta od UEFA obdržela. Finanční sankce čistě z praktického hlediska neznamená takový problém jako podmínka případného uzavření hřiště," tvrdí mluvčí Sparty.

Kasík v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že věří v konkrétní závěry, k nimž by mělo dojít vyšetřování bratislavského incidentu. "V téhle chvíli poskytujeme maximální součinnost policii. Máme nějaké vlastní obrazové materiály ze zápasu, protože vysíláme pozorovatele i mimo naše domácí hřiště. Ztotožnění konkrétních osob je plně v kompetenci policie. Jako klub dle legislativy nesmíme operovat s žádnými jmennými seznamy. My jsme omezeni na to, že nám soud případně dá na vědomí zákaz vstupu konkrétním osobám," zdůrazňuje Kasík.

Šéf sparťanské komunikace zdůrazňuje, že domácí zápas se Slovanem hned po losu základní skupiny EL zařadil klub do nejvyšší kategorie rizikovosti. "Žádná vyšší už není. Znamená to navýšení počtu příslušníků pořadatelské služby. Budeme maximálně připraveni. Nejedná se jen o stevardy, ale i o příslušníky security. Velmi intenzivně spolupracujeme na různých opatřeních i s policií. Všichni si přejeme, aby zápas na hřišti i v publiku dopadl dobře, aby se o něm dlouho mluvilo v pozitivním duchu."

Ondřej Kasík: "Kluby musí komunikovat se všemi svými fanoušky, nejen s těmi problémovými. Fotbalové kluby jsou nastaveny tak, že fanoušek je nejdůležitější člověk v celém 'výrobním procesu'. Pokud se podíváme na to, jak procentuálně jsou zastoupeni rizikoví fanoušci oproti ostatním, budeme se pohybovat v jednotkách procent."

Pražská policie chystá kvůli zápasu mimořádná opatření. V ulicích budou stovky policistů, monitorovat budou i příjezdové trasy do Prahy. Na pořádek budou dohlížet policisté z pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby, antikonfliktního týmu a speciální pořádkové jednotky. Pomáhat jim bude i 35 pražských strážníků, v případě potřeby bude připraven také vrtulník.

Podle Kasíka by do budoucna při boji s problémovými fanoušky prospělo přehodnocení současné legislativy. "Fotbal se ocitl v nějaké množině, kterou nemůže sám přesáhnout, a potřebuje k ní změnu legislativního rámce. Pořadatel na fotbalovém utkání v Česku působí v roli občana, nikoli v roli veřejně činné."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články