Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Neexistuje žádný veřejný zájem stíhat Kúdelu, říká Tvrdík a napíše do Skotska

Ukončit trestní stíhání obránce Pražanů Ondřeje Kúdely za údajnou rasistickou urážku protihráče Glena Kamary v březnové odvetě osmifinále Evropské ligy proti Rangers chce šéf fotbalové Slavie. Jaroslav Tvrdík proto bude apelovat dopisem na nejvyššího státního zástupce ve Skotsku. Stoper Kúdela si už odpykal větší část z desetizápasového disciplinárního trestu, kvůli němuž musel vynechat i mistrovství Evropy.

"Chci apelovat na nejvyššího státního zástupce ve Skotsku, aby pokročil s řešením situace Ondry. Budu do Skotska v tomto týdnu odesílat osobní dopis, ve kterém chci požádat a upozornit, že se v této pro nás sportovní kauze nic neděje. Neexistuje podle nás žádný veřejný zájem stíhat Ondru," uvedl na tiskové konferenci Tvrdík.

Kúdela dostal na sportovním poli od disciplinární komise Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) exemplární desetizápasový trest poté, co ho Kamara nařkl z rasistické urážky. Český obránce v závěru utkání finskému záložníkovi tmavé pleti cosi pošeptal. Přiznal nevybíravé vyjádření, rasismus ale od začátku popírá.

Komise potrestala Kúdelu přesto, že podle hráčových právníků neexistuje o rasistické urážce jediný důkaz. Čtyřiatřicetiletý stoper si již odpykal sedm z deseti utkání –⁠ dvě ve čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu a pět na Euru. Proti trestu se odvolal k mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia je blízko získání Krmenčíka. Obranné řady rozšířil Ousou

Mimo sportovní pole čelí Kúdela stíhání ve Skotsku, bez jeho svolení ale nemůže být do Británie vydán. "Ondra už má za sebou sedm zápasů, ve kterých nehrál. Byl potrestán sportovně od UEFA, byl potrestán finančně. I nejnižší výdělek reprezentanta na mistrovství Evropy, kde by Ondra hrál v základní sestavě, je vyšší než milion korun. Jeho trest v dané chvíli probíhá," uvedl Tvrdík.

"Studovali jsme velmi pozorně situaci ve Skotsku a nenašli jsme podobný případ na hřišti, který by byl trestán a vyšetřován orgány činnými v trestním řízení a stíhán soudy. Podle nás je ta situace bezprecedentní a chceme apelovat na to, aby stíhání bylo uzavřeno. Je to důležité pro Ondru, pro klub i pro spravedlnost v této situaci. Rádi bychom vstoupili s Ondrou do sezony jako s plnohodnotným hráčem Slavie. Podle našeho přesvědčení si to zaslouží," dodal Tvrdík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články