Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nadějný výsledek, ale do odvety bez obrany. Sparta ve Villarrealu prohrála 1:2

Villarreal - Sparta neztratila naději na historický postup do semifinále. Letenští ve Villarrealu přes drtivý tlak španělského týmu prohráli jen 1:2 a vstřelili tak důležitou venkovní branku díky trefě Brabce. V odvetě na Letné ale budou prakticky bez celé obranné trojice. Holek se zranil a Brabec s Costou nebudou moci hrát kvůli karetním trestům.

Zápas měl pro Spartu velice zvláštní nádech. Z utkání si Letenští mohou odvézt domů díky nadějnému výsledku a slušnému výkonu směrem dopředu spoustu pozitiv. Zároveň ale hlavně v prvním poločase byli pod drtivým tlakem Villarrealu a vyrobili řadu individuálních chyb. Při záplavě zranění a zřejmě bez všech tří stoperů základní sestavy bude pro Spartu velmi těžké uhrát v odvetě maximální výkon.

Sparťané každopádně do utkání vstoupili aktivně a sympaticky. Jenže poté přišla ztráta koncentrace zkraje zápasu, která provázela Letenské už v předchozích utkáních Evropské ligy. Frýdek ve třetí minutě z kraje hřiště vracel Bičíkovi, ten ale příliš otálel s rozehrávkou. Sparťanský gólman jen napálil míč do napadajícího Bakamba a od něj se balon odrazil do brány.

Sparta se poté značně zatáhla a přišla o odvahu, ale i rozvahu, zato Villarreal celý poločas nepolevoval v útočné hře. Žlutá ponorka spustila smršť stoprocentních šancí a Letenští propadali při standardních situacích. K Mariu Gasparovi v desáté minutě propadl míč z rohového kopu v bezprostřední vzdálenosti od brány, ale jen na paty.

Konaté, který měl v prvním poločase velké problémy zastoupit Zahustela hlavně v obranné fázi, ve třinácté minutě neuhlídal mezeru na kraji vápna, Castillejo obdržel parádní průnikovou přihrávku, ve stoprocentní šanci jeden na jednoho s Bičíkem ale jen napálil sparťanského gólmana. Villarreal poté znovu zahrozil z rohového kopu, na přední tyč si naběhl neuhlídaný Soldado a poslal míč asi o metr vedle.

Sparťanské výkony doprovázely další individuální chyby. Brabec si ve 22. minutě nezpracoval ideálně a o míč jej obral Bakambu, který se opět dostal sám před Bičíka, ale ten se opět vytáhl s vynikajícím zákrokem. Konžský záložník se po půl hodině hry znovu málem prosadil poté, co jej nedostoupil Brabec.

Spartu navíc provázela i velká smůla a nedisciplinovanost. Hned zkraje utkání se po tvrdém a zbytečném zákroku téměř vykartoval pro odvetu Frýdek, stejné štěstí nepotkalo Brabce, který žlutou kartu obdržel a na Letné si nezahraje, stejně jako Costa. Naprostý rozklad obranné trojice dokonalo zranění Holka, místo něhož na hřiště musel nastoupit nerozehraný Kováč. Ten přitom ještě do konce první půle nezblokoval ideálně centr Suáreze a Castillejo, který se dostal k odraženému míči, poslal balon v tutovce nad bránu.

Jenže Letenští už během prvního poločasu nacházeli množství prostoru. Villarreal, který mohutně podporoval ofenzivu a nebyl natolik disciplinovaný v obraně, jako je jeho zvykem, propadal při protiútocích. Sparta si jenom kvůli špatné finální fázi nevypracovala větší šance, Krejčí se sice z úhlu po průnikové přihrávce Matějovského krásně prosadil z úhlu, byl ale v ofsajdu.

Zcela nečekaný úder do vazu ale Sparta Villarrealu udělila ve čtvrté minutě nastavení, kdy se z prvního rohového kopu v utkání prosadil hlavičkou Brabec na vzdálenější tyč. Spartě se tak podařilo to, co na El Madrigal nedokázal ani Leverkusen či Neapol, a Villarreal tak inkasoval první domácí branku v Evropské lize v sezoně.

Villarreal inkasovaná branka do šatny zkraje druhého poločasu tolik nezaskočila. Už minutu po změně stran mohl jít znovu do vedení, když Mario Gaspar hlavičkou nastřelil břevno. Záhy však mohli překvapit i sparťané, Krejčí se po výborném prostrčení od Matějovského ocitl sám v úhlu před Asenjem, ale zakončil nepřesně.

Sparta ale v druhém poločase byla aktivnější a Villarreal už neměl zápas natolik pod kontrolou. Letenští nacházeli na útočné polovině prostor a sebevědomě kombinovali. Ale tak jako se ve větším počtu vydávali do ofenzivy, o to více prostoru měl i španělský celek do protiútoků. A po hodině hry Villarreal udeřil. Bakambu si našel místo mezi Brabcem a Kováčem, který předčasně vystoupil a nejlepší střelec Žluté ponorky krásně k tyči zkraje vápna zavěsil na 2:1.

Do konce utkání již Villarreal spíše kontroloval průběh utkání a nehrnul se střemhlav do ofenzivy, přesto si vytvořil dobré šance ke skórování. Bičík se musel v poslední čtvrthodině dvakrát vytáhnout s fantastickými zákroky proti Castillejovi a Suárezovi, obrana Sparty přitom hořela i v dalších případech. Letenští ale už do konce utkání nadějný výsledek udrželi. Co ale nastane v odvetě, je zcela nepředvídatelné.

Villarreal CF - Sparta Praha 2:1 (1:1)

Branky: 3. a 63. Bakambu - 45.+4 Brabec. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Jaume - Costa, Matějovský, Brabec. Diváci: 22 000.

Villarreal: Asenjo - Gaspar, Bailly, Ruíz, Jaume (77. Marin) - D. Suárez, Trigueros, Soriano, Castillejo (62. Baptistao) - Bakambu (83. A. López), Soldado. Trenér: Marcelino.
Sparta: Bičík - Brabec, Holek (28. Kováč), Costa - Dočkal, Frýdek, Matějovský (88. Lafata), Mareček, Krejčí - Konaté, Juliš (73. Fatai). Trenér: Ščasný. 

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Nervy to byly ohromné. Věděl jsem, co nás tu čeká. Navíc jsme soupeři nabídli rychlou branku, ale v rámci možností jsme se s tím popasovali. Přežili jsme hodně šancí, přesto když to srovnám se zápasy, které tu odehrály Leverkusen a Neapol, tak jsme tu odehráli velmi dobré utkání. Výsledek je to výborný, ale co mi dělá starosti, že nemám s kým hrát odvetu. Už jsem o tom začínal přemýšlet na lavičce, ale sám teď nevím, kdo bude hrát v obraně." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články