Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na Spartu se v play-off EL přivalí turecký gigant Galatasaray

Fotbalisté Sparty se v jarním úvodním kole play-off Evropské ligy utkají s tureckým veloklubem Galatasaray. První duel sehrají Pražané 15. února venku, domácí odvetu o týden později.

"S losem jsem spokojený. Když jsem viděl možné soupeře, tak se přiznám, že jsem tipoval Galatasaray. Jsem šťastný, že to takhle dopadlo a že se budeme moci porovnat se skvělým týmem," řekl sparťanský záložník Jakub Pešek.

"Nečeká nás nic jednoduchého, ale věřím, že uděláme maximum a budeme úspěšní. Těším se i do Turecka, kde bude skvělá atmosféra. Věřím, že odveta v Praze bude taky dost pekelná a že nám naši fanoušci hodně pomůžou," uvedl třicetiletý Pešek.

Brian Priske:

"Už před losem jsme věděli, že náš čeká těžký soupeř a že, nehledě na to, koho nám vylosují, poměříme síly s top mužstvem, které na podzim hrálo skupiny Ligy mistrů. Galatasaray je rozhodně týmem s vysokou kvalitou, s velkou ofenzivní silou a skvělými individualitami. V Istanbulu nás zároveň bude čekat fantastická kulisa, na druhou stranu víme, že doma na Letné můžeme dosáhnout čehokoliv. Na obě únorová utkání se tedy moc těšíme."

Los se zamlouvá i jeho spoluhráči Lukáši Haraslínovi. "Dostali jsme atraktivního soupeře. Galatasaray je několikanásobným tureckým mistrem, takže nás čeká zajímavý a náročný zápas. Víme, jakou atmosféru dokážou turečtí fanoušci vytvořit, ale my známe svoje kvality. Doma jsme silní, což může být v odvetě naší výhodou. Chceme dvojzápas zvládnout a postoupit do osmifinále," prohlásil sedmadvacetiletý slovenský křídelník.

Letenští v této pohárové sezoně vypadli ve 3. předkole Ligy mistrů na penalty s FC Kodaň. Poté zvládli závěrečné předkolo Evropské ligy s Dinamem Záhřeb a postoupili do skupinové fáze, kde v konkurenci Glasgow Rangers, Betisu Sevilla a Arisu Limassol obsadili druhé místo. Galatasaray zase přešel do nižší soutěže díky třetí příčce ve skupině Ligy mistrů, v níž narazil na Bayern Mnichov, FC Kodaň a Manchester United.

Je nám líto, video expirovalo.
Los Evropské ligy UEFA

Galatasaray je s 23 ligovými tituly nejúspěšnější turecký klub, díky triumfu v Poháru UEFA v roce 2000 navíc jediný tamní vítěz evropského poháru. Ve stejném roce ovládl i Superpohár UEFA. Nikdy nesestoupil z nejvyšší soutěže, jeho nejhorším umístěním je 13. příčka z předminulé sezony. Z českých hráčů zanechal v klubu z evropské části Istanbulu nejvýraznější stopu Milan Baroš, dres Galatasaraye oblékli také Pavel Horváth, Marek Heinz a Tomáš Ujfaluši.

Do jarní fáze pohárů poprvé v samostatné historii postoupily tři české kluby, soupeře dnes ale poznala jen Sparta. Slavia v Evropské lize a Plzeň v Evropské konferenční lize totiž vyhrály své skupiny a prošly rovnou do osmifinále. Los jim určí soupeře až 23. února z vítězů úvodního kola vyřazovací části.

Sparta a Galatasaray se v pohárech dosud utkaly čtyřikrát. Poprvé v předkole Poháru UEFA (dnešní EL) v sezoně 1995/96, kdy Pražané postoupili dál po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1. Naposledy se soupeři utkali v ročníku 1997/98 ve skupině LM. Český celek doma zvítězil 3:0, z Istanbulu si ale odvezl porážku 0:2.

Feyenoord Rotterdam s ofenzivním univerzálem Ondřejem Lingrem vyzve v repríze loňského finále Evropské konferenční ligy AS Řím, který ve skupině EL skončil druhý za pražskou Slavií. Italský celek tehdy v premiérovém finále soutěže porazil v Tiraně Feyenoord 1:0. Benfica Lisabon, za níž hraje obránce či záložník David Jurásek, se střetne s Toulouse. Finále EL se odehraje 22. května v Dublinu.

Los 2. kola Evropské ligy:

Feyenoord Rotterdam (Lingr) – AS Řím, AC Milán – Rennes, Lens – Freiburg, Young Boys Bern – Sporting Lisabon, Benfica Lisabon (Jurásek) – Toulouse, Braga – Karabach, Galatasaray Istanbul – Sparta Praha, Šachtar Doněck – Marseille.

Pekharta čeká výlet do Norska

V EKL se Legia Varšava s Tomášem Pekhartem utká s norským Molde. Slovan Bratislava se záložníkem Jaromírem Zmrhalem narazí na Štýrský Hradec.  Na úvod vyřazovací části Konferenční ligy na sebe narazí osm týmů z druhých míst a stejný počet celků z třetích příček v Evropské lize. První zápasy jsou na programu ve čtvrtek 15. února, odvety pak o týden později. 

Plzeňský soupeř ve skupině Dinamo Záhřeb na úvod vyřazovací fáze změří síly s Betisem Sevilla, který přešel do nižší Konferenční ligy z třetího místa ve skupině Evropské ligy. V ní skončil za vítěznými Rangers z Glasgow a druhou Spartou Praha.

Soupeř Slavie ze skupinové fáze Evropské ligy Servette Ženeva se utká s Ludogorcem Razgrad. Červenobílí ovládli tabulku a stejně jako Plzeň v Konferenční lize poznají soupeře pro osmifinále až 23. února. České kluby už za podzim dosáhly na nejvyšší bodový zisk v koeficientu za jednu sezonu od rozdělení federace a poprvé v samostatné historii prošly do jarní fáze ve třech.

Los 2. kola Evropské konferenční ligy:

Sturm Štýrský Hradec – Slovan Bratislava (Zmrhal), Servette Ženeva – Ludogorec Razgrad, Saint-Gilloise – Frankfurt, Betis Sevilla – Dinamo Záhřeb, Olympiakos Pireus – Ferencváros Budapešť, Ajax Amsterodam – Bodö/Glimt, Molde – Legia Varšava (Pekhart), Maccabi Haifa – Gent.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články