Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Mission (im)possible? Sparta zkusí odvrátit pohromu. Subotici musí dát tři góly a neinkasovat

Ostuda a trapas. Dvě slova, která se nejčastěji opakovala po divizním výkonu Sparty v úvodním utkání 2. předkola Evropské ligy proti Subotici (0:2). Pražský celek se nyní doma pokusí o záchranu v pohárech. Už to ale nebude pod koučem Pavlem Hapalem, kterého výprask v Srbsku stál místo, na něž dočasně nastoupil sportovní ředitel Zdeněk Ščasný. Týmu vlila krev do žil ligová výhra v Jablonci (2:1), nyní ji potřebuje potvrdit i na Letné. K jistotě postupu musí Sparta zvítězit aspoň o tři branky nebo 2:0 a v penaltovém rozstřelu. Odvetu sledujte živě na ČT sport a webu ctsport.cz od 18:40. Postupující se ve 3. předkole utká s Bröndby Kodaň.

Nicolae Stanciu ve sparťanském dresu
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Letenští před týdnem totálně vybouchli a připsali si třetí porážku v evropských pohárech po sobě. Vloni ve 3. předkole Evropské ligy po výsledcích 0:2 venku a 0:1 doma vypadli s jiným srbským klubem, CZ Bělehrad. Spartě tak hrozí, že zopakuje neúspěch ze sezony 2013/14, kdy rovněž v 2. předkole prohrála se švédským Häckenem.

Letenští však věří, že jsou schopni dvojzápas se čtvrtým týmem uplynulé sezony srbské ligy otočit. Po změně trenéra vyhráli v neděli v 2. ligovém kole v Jablonci 2:1 a na zlepšený výkon chtějí navázat.

POSLECHNĚTE SI nový Fotbal fokus podcast o současné krizi Sparty:

"Rád bych, aby to byl zlom, ale pro nás bude hlavní zlom, když ve čtvrtek porazíme Suboticu a postoupíme. Stále si myslím, že je v našich silách postoupit," uvedl Ščasný, který v pátek dočasně převzal tým po odvolaném Hapalovi.

Sparta se bude muset v odvetě vedle útoku soustředit i na to, aby neinkasovala. Pokud by obdržela gól, musela by k postupu vstřelit nejméně čtyři branky.

"Já Suboticu znám, to jsou samí mladí kluci. Věřím, že pokud na ně vlítneme a dáme jim rychlý gól, můžeme pak přidat další tři nebo čtyři. Společně s fanoušky to zvládneme," uvedl záložník Vukadin Vukadinovič, jeden ze čtyř Srbů ve sparťanském kádru.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Sparty nesmí proti Subotici inkasovat

Právě Vukadinovič by mohl v základní sestavě nahradit zraněného izraelského záložníka Tala Ben Chaima, mimo je i další čtveřice hráčů.

Další ofenzivní fotbalista Srdjan Plavšič dokonce v Subotici v sezoně 2014/15 působil. Zatímco Sparta v pohárech odehrála už téměř 300 zápasů, Subotica startuje na evropské scéně teprve podruhé. V sedmi pohárových zápasech jen jednou prohrála.

"Pořád máme před sebou odvetu a musíme věřit. Na Letné můžeme porazit kohokoliv, ale musíme pracovat lépe. Věřím, že to doma zvládneme," řekl další ze srbských hráčů ve sparťanských barvách, obránce Uroš Radakovič.

Subotica má na dosah svůj největší pohárový úspěch. "Před námi je bezpochyby jeden z nejdůležitějších zápasů v historii Spartaku. Důležité je, abychom zůstali nohama pevně na zemi a do utkání šli v klidu. Čeká nás zápas s výjimečně dobrým týmem, který může porazit kohokoli v Evropě," citoval novosadský list Dnevnik trenéra Vladimira Gačinoviče.

Neplánuje na Letné bránit dvoubrankový náskok. "Už dříve jsem řekl, že i kdybychom vyhráli 4:0, nezaručilo by nám to postup. Proto musíme hrát minimálně stejně dobře jako (v prvním utkání) v Novém Sadu," dodal kouč.

Očekává se návštěva asi 12 tisíc diváků. Pražský klub věří, že se radikální fanoušci vyvarují hučení na záložníka Guélora Kangu, s nímž se dostali do sporu po jeho reakcích po prvním utkání. Spartě by mohlo hrozit uzavření stadionu. Postupující se ve 3. předkole utká s Bröndby Kodaň.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články