Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Los Evropské ligy: České týmy budou mít pět stejných soupeřů, Viktoria vyzve Manchester United

Fotbalisté Plzně přivítají slavný Manchester United, Slavia se v hlavní fázi Evropské ligy utká s Malmö, které v boji o Ligu mistrů vypadlo se Spartou. Oba čeští zástupci budou mít společných hned pět z celkových osmi soupeřů – Frankfurt, PAOK Soluň, Ludogorec Razgrad, Anderlecht Brusel a Bilbao.

Fotbalisté Plzně oslavují postup
zdroj: ČTK/AP autor: Jane Barlow

Slavia vedle Malmö nastoupí k domácím zápasům proti Ajaxu Amsterdam, Fenerbahce Istanbul a Anderlechtu. Bruselský klub bude hostit i Viktoria, která dále kromě United přivítá San Sebastian a Ludogorec.

Červenobílí se proti celku z Razgradu představí venku a stejně jako Západočeši pak budou hrát na stadionech Frankfurtu, PAOK Soluň a Bilbaa. Viktoria ve zbylém utkání na hřištích soupeřů vyzve Dynamo Kyjev v jeho domácím azylu na neutrální půdě.

Mezi 11 soupeři Slavie a Plzně v podzimní hlavní fázi není žádný tým s českým legionářem. Červenobílí figurovali v nejlepším ze čtyř výkonnostních košů a počítač jim v Monaku při novém systému losování brzy přisoudil všech osm protivníků.

Zajímavý bude pro Slavii souboj s Malmö, které před pár dny neuspělo v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů po dvou porážkách 0:2 s pražským rivalem Spartou. Ve druhé sezoně po sobě budou červenobílí čelit celku trenéra Mourinha, nově šéfujícího Fenerbahce. S jednašedesátiletým Portugalcem se setkali loni na podzim při venkovní porážce 0:2 a domácím vítězství stejným poměrem nad AS Řím, slavný kouč ale kvůli disciplinárnímu trestu tehdy přímo na lavičce scházel.

"Všichni jsme si přáli dostat sem Manchester United, to se bohužel nepovedlo. Jinak jsou ty týmy různorodé a velice zajímavé. Je tam gigant Ajax Amsterdam, to je takový velký soupeř, kterého jsme sem chtěli dostat. Anderlecht Brusel, kde hrál (vedoucí mužstva) Standa Vlček. Fenerbahce s Josém Mourinhem a skvělými hráči jako Džeko," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

"Venkovní zápasy na velkokapacitních stadionech... Máme mistry svých zemí i týmy, které hrají vyspělé ligy. Z diváckého pohledu zajímavá skupina," dodal.

Plzeňskému Koubkovi vyšlo přání přivést do Doosan areny slavný Manchester United. Někdejší vítězové Ligy mistrů v roce 2017 ovládli Evropskou ligu, ale v posledních letech zažívají slabší období. V minulé sezoně Premier League obsadili až osmou příčku.

Se společným soupeřem Viktorie a Slavie Bilbaem si předloni ve skupině zahrála Sparta a měla bilanci domácího vítězství 3:1 a venkovní bezbrankové remízy. Dynamo Kyjev musí vzít kvůli válce Ruska s Ukrajinou zavděk domácím azylem na neutrální půdě, ve 4. předkole Ligy mistrů hostilo Salcburk v polském Lublinu.

Hlavní fáze Evropské ligy začne 25. a 26. září a závěrečným osmým kolem vyvrcholí 30. ledna. Finále se uskuteční 21. května v Bilbau.

Všechny klubové soutěže UEFA včetně Evropské ligy se od této sezony budou hrát ligovým systémem se společnou tabulkou a nově také s 36 týmy místo dosavadních 32. Žádní soupeři se v hlavní fázi neutkají dvakrát, postoupí 24 celků, z toho nejlepších osm přímo do osmifinále. Na rozdíl od minulých sezon se už také nebude "propadat" do jarní vyřazovací části nižších soutěží.

Slavia do hlavní fáze Evropské ligy přešla poté, co v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů vypadla s Lille. Základní část druhé nejkvalitnější klubové soutěže UEFA si červenobílí zahrají podruhé za sebou, v minulém ročníku došli do osmifinále.

Plzeň se do hlavní fáze kvalifikovala přes dvě předkola a postupy přes Kryvbas Kryvyj Rih a Heart of Midlothian. V základní či skupinové části soutěže se Viktoria představí popáté a poprvé od sezony 2017/18. V minulém ročníku postoupili svěřenci trenéra Miroslava Koubka až do čtvrtfinále Konferenční ligy.

Soupeři Plzně:

Doma: Manchester United, San Sebastian, Ludogorec Razgrad, Anderlecht Brusel,

venku: Frankfurt, PAOK Soluň, Dynamo Kyjev, Bilbao.

Soupeři Slavie:

Doma: Ajax Amsterdam, Fenerbahce Istanbul, Malmö, Anderlecht Brusel,

venku: Frankfurt, PAOK Soluň, Ludogorec Razgrad, Bilbao.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články