Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lipsko píše v Evropské lize klubovou historii, do Marseille jede s náskokem

Před vlastními příznivci v Red Bull Areně zvítězili 1:0 a vytvořili si slušnou pozici pro zápas ve Francii. V bundesligové generálce však fotbalisté Lipska inkasovali čtyřikrát od Leverkusenu a opustili příčky zaručující vstupenku do Ligy mistrů. V naprosto totožné situaci se v Ligue 1 ocitlo i Marseille po bezbrankové remíze s Montpellier. Arsenal, Atlético Madrid a Lazio míří k odvetám s cílem stvrdit postup mezi elitní kvarteto. Přímý přenos utkání Lipsko - Marseille sledujte od 20:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.   

Utkání Lipsko - Marseille
zdroj: imago sportfotodienst autor: nph / Dostmann

Klub, který byl založen v roce 2009, si čím dál tím více říká o pozornost na evropské scéně. Po loňské sezoně snů v německé nejvyšší soutěži, kde při své premiéře obsadil druhé místo, je ve čtvrtfinále EL a vyhlíží semifinále. Na jihovýchodě Francie bude usilovat o další přepis historických análů. 

Úvodní měření sil vyhrál 1:0 gólem Tima Wernera, ale v pondělí musel skousnout hořkou pilulku. Doma prohrál s Leverkusenem 1:4 a v bundesligové tabulce klesl na šestou příčku.

Olympique Marseille je po katastrofálním ročníku 2015/16 zpět mezi špičkou francouzské Ligue 1 a usiluje o návrat do LM, kde chyběl v předchozích pěti sezonách. Víkendové remízy 0:0 s Montpellier ovšem využil Lyon a vystřídal "Les Phocéens" na třetím místě, jež jako poslední zaručuje účast v milionářské soutěži.

I proto se budou svěřenci Rudiho Garcii snažit o zvrat ve dvojzápase s Lipskem. Potenciální triumf v EL by totiž také otevřel brány do elitní společnosti mužstev starého kontinentu.    

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání RB Lipsko - Olympique Marseille

Arsenal naopak víceméně ztratil šanci poskočit do LM skrz Premier League. Tým trenéra Arséna Wengera ztrácí na čtvrté místo 13 bodů, takže se aktuálně upíná spíše k úspěchu v EL. Před odvetou v Moskvě, kde nastoupí proti CSKA, nehodlá nic podcenit. Francouzský stratég si i přes úvodní vítězství 4:1 uvědomuje, že rozhodnuto ještě zdaleka není. 

Barcelonský kolaps v Římě, kde totožný náskok ztratila, slouží jako memento. "Gól, který jsme doma dostali, nám pomůže udržet hráče v pozornosti, aby si nemysleli, že je hotovo. Ještě jsme nepostoupili," uvedl Wenger, jenž nemůže počítat s brankářem Davidem Ospinou. Obvyklou pohárovou jedničku proto nahradí Petr Čech.

Atlético Madrid a Lazio si přivezou dvoubrankové vedení

Ve velmi nadějné pozici je před odvetou na stadionu Sportingu Lisabon také další favorit na celkový triumf Atlético Madrid. Španělský tým vyhrál první zápas 2:0 a v probíhajícím ročníku Evropské ligy opanoval všechna utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Atlético Madrid - Sporting Lisabon

Sporting je navíc v rozkladu - dle médií bylo kvůli kritice vedení klubu suspendováno 19 hráčů. Kouč Jorge Jesus ovšem zmíněné teze rezolutně popřel. "Hráči a realizační tým se setkali s předsedou, ale co jsme si řekli, zůstane mezi námi," prohlásil. "A nikdo nepřestal trénovat. Něco takového jsem zažil pouze jako hráč. Tehdy jsme stávkovali kvůli tomu, že jsme sedm měsíců nedostali výplaty. A to se tady neděje," dodal.

Dvoubrankovým náskokem disponuje také Lazio. Tým z věčného města zvítězil na Stadio Olimpico 4:2, ale vzhledem k brankám ze soupeřova hřiště není bez šance ani rakouský šampion Salzburg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články