Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Liberec si vyšlápl i na Gent. Hubenou výhru zařídil Júsuf

Slovan Liberec prožil vítězný návrat do Evropské ligy. V úvodním utkání skupiny L porazil Gent 1:0 díky trefě Júsufa Hilála z 29. minuty, ačkoli belgický soupeř měl v zápase mnohem více šancí. Na severu Čech se hrálo kvůli koronavirovým omezením bez diváků.

Fotbalisté Liberce se radují
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Slovan se v dalším utkání skupiny za týden představí na půdě Crvené zvezdy Bělehrad, která podlehla na hřišti Hoffenheimu 0:2. Do vyřazovací fáze projdou první dva celky. Liberec hraje skupinu pohárů popáté v historii a poprvé po čtyřech letech. Postoupit dokázal pouze v sezoně 2013/2014.

"Podobná situace tady byla s APOELem, akorát že tam jsme dali gól až v poslední minutě. Dneska se nám to povedlo dřív a pak jsme bránili zodpovědně v bloku a vyráželi jsme do brejků. Bohužel jsme nepřidali druhý gól, ale 1:0 je pro nás fantastický výsledek," hodnotil liberecký brankář Filip Nguyen.

"Liberec to v pohárech umí. Dostali jsme se tam tvrdou prací přes kvalifikaci. Strašně si toho vážíme. Jsme rádi, že jsme mohli přivítat tak silné mužstvo, kterým Gent je. Jsme rivalové Slavie, Sparty, Plzně a ostatních, ale v Evropě si všichni přejeme, protože český koeficient je důležitý. Škoda, že jsme jediní (co bodovali)," dodal domácí trenér Pavel Hoftych.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Liberec – Gent

Liberec na rozdíl od Gentu kvůli přerušení české ligy z důvodu koronavirové situace nastoupil k prvnímu soutěžnímu utkání od 4. října. Severočeši se v úvodu rozkoukávali a přečkali dvě velké šance soupeře, který v nedokončené minulé sezoně belgické ligy obsadil druhé místo.

V deváté minutě nejprve Bukariho vychytal Nguyen a za dvě minuty Jaremčuk s libereckým gólmanem přehodil i branku. V 21. minutě zahrozili i Severočeši, kteří do základní skupiny přešli přes tři předkola.

Po chybě bývalého slávistického obránce v dresu Gentu Ngadeua se dostal do úniku Mosquera a po následném Beranově centru vložil do Hilálovy střely v poslední chvíli nohu obránce.

V utkání úřadoval brankář Nguyen

Ve 28. minutě měli znovu štěstí domácí, které zachránila tyč po Fortunově střele. Prakticky z protiútoku ale udeřil Liberec. Po Mosquerově centru se do odraženého míče opřel Koscelník a Hilál jej zblízka usměrnil do sítě. Bahrajnský útočník navázal na góly z předkol proti FCSB a Riteriai.

Těsně před pauzou při nebezpečném brejku zasáhl na poslední chvíli domácí stoper Tijani. I po přestávce udávali tempo hosté a postupně zvyšovali tlak. V 47. minutě přestřelil Kleindienst, stejně se vedlo po hodině hry Fortunovi. Mezitím Liberečtí s vypětím sil zblokovali dva nebezpečné pokusy.

Liberci pak pomohla trochu srovnat hru tři střídání, na trávník se poprvé dostala i nová posila Slovanu Sadílek. V závěru však hosté opět stupňovali nápor a Severočechy musel znovu podržet Nguyen. V 79. minutě vytáhl hlavičku střídajícího Depoitreho a pak vyběhl proti Niangbovi.

Slovan už výsledek udržel a jako jediný ze tří českých zástupců vstoupil do skupiny bodovým ziskem. Gent prohrál páté z posledních šesti utkání.

Utkání 1. kola základní skupiny L fotbalové Evropské ligy:

Slovan Liberec - KAA Gent 1:0 (1:0)

Branka: 29. Hilál. Rozhodčí: Schuettengruber - Brandner, Steinacher (všichni Rak.). ŽK: Beran - Marreh, Jaremčuk, Hanche-Olsen. Bez diváků.

Liberec: Nguyen - Koscelník, Jugas, Tijani, Mikula - Hromada (79. Chaluš), Mara - Pešek (68. Matoušek), Beran (57. Sadílek), Mosquera - Hilál (58. Rabušic). Trenér: Hoftych.

Gent: Roef - Castro-Montes, Ngadeu, Hanche-Olsen, Fortuna (87. Plastun) - Marreh - Bukari, Kums, Botaka (77. Niangbo) - Kleindienst (77. Depoitre), Jaremčuk. Trenér: De Decker.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články