Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Liberec si veze z Bělehradu "bůra"

Minulý týden slavili liberečtí překvapivý domácí triumf nad Gentem, tentokrát jim však do zpěvu nebude. Na půdě Crvene zvezdy Bělehrad, v jejímž dresu chyběl Guélor Kanga, prohráli totiž vysoko 1:5 a Liberec utrpěl jednu ze svých tří nejvyšších porážek v evropských pohárech. Jedinou branku Slovanu vstřelil Jan Matoušek. 

Liberec nebude na "výlet" do Bělehradu vzpomínat v dobrém
zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Čtyřbrankovým rozdílem podlehl v minulosti dvakrát, v obou případech 0:4. Crvena zvezda Slovanu částečně oplatila vyřazení v Poháru UEFA z roku 2006.

Liberec je po dvou kolech skupiny třetí se stejným bodovým ziskem jako Crvena zvezda. Slovan ztrácí tři body na vedoucí Hoffenheim, na jehož půdě se představí za týden. Do jarních vyřazovacích bojů projdou první dva celky v tabulce. Liberec hraje skupinu pohárů popáté v historii a poprvé od roku 2016, postoupit dál dokázal jen v sezoně 2013/14.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Crvena zvezda - Slovan Liberec

"Porážka 1:5 je zasloužená, domácí byli jednoznačně lepším mužstvem. Soupeř byl opravdu mimořádně silný, kombinačně fantastický. Nenazýval bych to políčkem, bereme to jako velkou zkušenost," řekl liberecký trenér Pavel Hoftych.

"Nebavíme se o postupu, od začátku říkáme, že jsme outsider skupiny. Dnes to bylo vidět, že když soupeře špatně dostupujeme a bráníme, tak individuální kvalitou na ně nemáme. Jsme rádi za tři body, které zatím máme. Když se budeme chtít bavit o postupu, budeme na to muset mít. Zatím tam vidím jiné favority. Ale porveme se o každý bod," doplnil.

Za Crvenou zvezdu stále nemohl nastoupit bývalý sparťan Kanga, který sice po koronavirové nákaze už měl negativní výsledek kontrolního testu, ale kvůli přísnějším opatřením v Srbsku zatím nesměl zasáhnout do utkání. Liberci kvůli zranění scházeli Pešek, Kačaraba či Jugas.

Domácí od začátku dominovali

Před prázdným hledištěm stadionu Rajka Mitiče, kde československá reprezentace v roce 1976 vyhrála mistrovství Evropy, od začátku dominovali domácí. V sedmé minutě ještě první přihrávku odvrátil hostující Tijani, ale po následném centru se hlavou prosadil El Fardou Ben.

Následně brankář Slovanu Nguyen zasáhl proti Nikoličovi a v 17. minutě vychytal také Ivaniče. Ve 22. minutě už Crvena zvezda zvýšila. Po Ivaničově přihrávce zavěsil z první pod břevno komorský křídelník El Fardou Ben a připsal si druhý gól v zápase.

Ve 38. minutě Katai trefil tyč a o tři minuty později Severočeši zničehonic snížili. Sadílek, který poprvé po příchodu do Liberce nastoupil v základní sestavě, přiťukl Matouškovi a ten technickou ranou zpoza vápna zamířil přesně k tyči. Dal svůj druhý gól za Slovan.

Domácí byli navzdory inkasované brance dál lepší. Ivanič před pauzou v tutovce pálil mimo, ale pět minut po změně stran se už prosadil Gajič poté, co mu míč nechtěně přiťukl hostující kapitán Mikula.

Po hodině hry mohl snížit Mara, ale gólman Borjan jeho pokus z přímého kopu vyškrábl. V 67. minutě bělehradští fotbalisté definitivně rozhodli, když rychlou akci zakončil k tyči agilní Katai. O dvě minuty později se pak po rohu prosadil hlavou Falcinelli. Liberec po předchozích čtyřech vítězstvích včetně tří v kvalifikaci poprvé v této sezoně Evropské ligy prohrál.

"Po všech stránkách nádherný večer. Toto je cesta, kterou chceme jít. Připravili jsme se na zápas dobře, do posledního detailu. Představte si tento zápas před 55 tisíci diváky. Jsem hrdý na hráče, jsou to lvi, skuteční borci. Dnes večer slavíme, ale zítra ráno už pokračujeme v práci. Chceme přežít v pohárech zimu," řekl trenér Crvené zvezdy Dejan Stankovič, který kvůli vyloučení v úvodním duelu skupiny proti Hoffenheimu nemohl být na lavičce.

Crvena zvezda Bělehrad - Slovan Liberec 5:1 (2:1)

Branky: 7. a 22. El Fardou Ben, 50. Gajič, 67. Katai, 69. Falcinelli - 41. Matoušek. Rozhodčí: Verissimo - Campos, Martins (všichni Portug.). ŽK: Borjan, Sanogo (oba Bělehrad). Bez diváků.

Crvena zvezda: Borjan - Gajič, Milunovič, Degenek, Rodič (75. Gobeljič) - Nikolič, Sanogo - El Fardou Ben (83. Petrovič), Ivanič (83. Gavrič), Katai (88. Vukanovič) - Falcinelli (88. Pankov). Trenér: Miloševič.

Liberec: Nguyen - Koscelník, Chaluš, Tijani, Mikula - Matoušek (75. Beran), Hromada (86. Šulc), Mara (90. Barac), Sadílek, Mosquera (90. Fukala) - Hilál (75. Rabušic). Trenér: Hoftych.

Pavel Hoftych (trenér Liberce): "Dostali jsme dvě rychlé branky, do poločasu jsme čelili dalším nebezpečným situacím. I my jsme tam měli pár míčů, které mohly skončit brankou. Nakonec Matoušek po krásné střele snížil na 2:1. Do druhého poločasu jsme chtěli držet ten stav, abychom tam mohli třeba i střídáními vnést něco nového, pokusit se zápas zdramatizovat. Ale pak přišly tři branky v rychlém sledu a bylo po zápase. Soupeř byl opravdu mimořádně silný, kombinačně fantastický. Domácí tým má skvělé individuality, po křídlech jsou vynikající, Katai je top hráč. Byl to kolotoč, otevřeli nás jak konzervu. Nenazýval bych to políčkem, bereme to jako velkou zkušenost. Máme hodně kluků, kteří mají za sebou první zápas ve skupině pohárů proti Gentu, moc toho odehráno nemají. Porážka 1:5 je zasloužená, domácí byli jednoznačně lepším mužstvem."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články