Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Liberec se potká s Daridou. Los mu přisoudil i Sevillu a Estoril

Monako - Fotbalisté Slovanu Liberec se v základní skupině H Evropské ligy utkají se španělskou Sevillou, německým Freiburgem, do něhož včera přestoupil Vladimír Darida, a portugalským Estorilem. Rozhodl o tom dnešní los v Monaku. UEFA také určila náhradníky za vyloučené istanbulské kluby, norské Tromsö nahradilo svého přemožitele Besiktas a místo Fenerbahce se představí vylosovaný "lucky loser" APOEL Nikósie.

Liberečtí fotbalisté
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Favoritem skupiny by měla být Sevilla, která patří dlouhodobě mezi přední celky španělské ligy. Minulá sezona jí však tolik nevyšla a skončila až devátá. Kvůli ekonomickým problémům Málagy a Vallecana se nakonec přesto dostala do Evropské ligy. Kádr andaluského celku se přes léto hodně obměnil, mezi největší hvězdy patří Kevin Gameiro, Marko Marin hostující z Chelsea či kapitán Ivan Rakitič.

Se Sevillou se Liberec utkal už v roce 2006 ve skupině tehdejšího Poháru UEFA a uhrál doma bezbrankovou remízu. To si ze současného kádru pamatuje jen náhradní brankář Zbyněk Hauzr, který zápas sledoval jen z lavičky. O rok později hrála Sevilla s pražskou Slavií 4:2 a 3:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec se v EL utká se Sevillou či s Daridovým Freiburgem

Trenér Sevilly Unai Emery považuje skupinu za atraktivní a zároveň nenáročnou na cestování. "Freiburg má za sebou velmi dobrou sezonu v Bundeslize. Také Estorilu se v Portugalsku daří, navíc to máme hodně blízko. Liberec příliš neznám, ale vyřadil Udine a z posledního koše byl asi nejtěžším soupeřem. Výhodou je, že cestování by nemělo být nijak náročné. Náš cíl je potvrdit naše postavení v Evropě, zároveň ale musíme myslet i na španělskou ligu, abychom tam neztráceli body jako v minulé sezoně."

Freiburg vyniká českou kolonií, Estoril bude velkou neznámou

Pátý tým minulé sezony portugalské ligy Estoril se do pohárů dostal dokonce poprvé v historii. V předminulé sezoně hrál ještě druhou ligu. Nováčkovskou sezonu však zvládl velmi dobře a skončil v tabulce i před slavným Sportingem Lisabon. Mezi známější hráče patří útočník Luís Leal, záložník Carlitos či odchovanec Realu Madrid Javier Balboa.

Jaroslav Šilhavý: "V prvních dvou koších byli hodně silní soupeři z kvalitních evropských ligových soutěží. Portugalský Estoril je pro mě taková neznámá, ale nepochybuji o tom, že Portugalci budou mít kvalitní tým. Jsme rádi, že ty vzdálenosti nejsou až tak veliké, jako tomu bylo vloni, když jsme letěli do Karagandy a Dněpru. Určitě nepatříme mezi favority skupiny, můžeme jen překvapit. Možná trochu pikantní je to, že do Freiburgu teď přestoupil Vladimír Darida. Působí tam i Václav Pilař a Pavel Krmaš, který tam je už dlouho. Určitě to bude hodně sledované i ze strany plzeňských fanoušků. Mohlo by to být zajímavé utkání i pro naše fanoušky, Freiburg má krásný stadion a není to daleko."

Po 12 letech se do pohárů vrací Freiburg, který bude pro fanoušky Liberce o to atraktivnější, že na sever Čech může přivézt i tři české hráče Vladimíra Daridu, Pavla Krmaše a Václava Pilaře. V kádru má třeba i švýcarské reprezentanty Gelsona Fernandese a Admira Mehmediho. Ten hostuje z Dynama Kyjev podobně jako Serhij Rybalka a Vladislav Kalitvincev v Liberci. Také Freiburg už má zkušenosti s českým fotbalem. V roce 1995 vypadl z Poháru UEFA se Slavií po výsledcích 1:2 a 0:0.

"V Seville a v Česku jsem ještě nikdy nebyl a Estoril vůbec neznám. Ani cestování nebude příliš náročné. Hned o víkendu vyrazíme soupeře sledovat. Náš cíl je hrát dobrý fotbal a udělat radost našim fanouškům," uvedl po losu trenér Freiburgu Christian Streich. "Je to těžká skupina a fotbalově je to pro nás výzva. Myslím ale, že budeme mít co mluvit do postupových bojů," doplnil prezident německého klubu Fritz Keller.

Rozpis zápasů skupiny H:

19. září, 21:05: Freiburg - Liberec, Estoril - Sevilla
3. října, 19:00: Liberec - Estoril, Sevilla - Freiburg
24. října, 19:00: Liberec - Sevilla, Freiburg - Estoril
7. listopadu, 21:05: Sevilla - Liberec, Estoril - Freiburg
28. listopadu, 19:00: Liberec - Freiburg, Sevilla - Estoril
12. prosince, 21:05: Estoril - Liberec, Freiburg - Sevilla

Evropská liga nabídne i další přímé české souboje

Jaroslav Plašil s Bordeaux si ve skupině F zahraje proti Frankfurtu s dalším reprezentantem Václavem Kadlecem. Čtveřici doplňují ještě APOEL Nikósie a Maccabi Tel Aviv. Útočník Zdeněk Ondrášek se může s Tromsö těšit na atraktivní souboj s Tottenhamem. Skupinu K tvoří ještě Machačkala a Šeriff Tiraspol.

Tomáš Necid si s PAOK Soluň zahraje proti Alkmaaru, Karagandě a Maccabi Haifa. Libor Kozák, který obhajuje pozici nejlepšího střelce Evropské ligy, se s Laziem Řím ocitl ve skupině J ve společnosti Trabzonsporu, Legie Varšava a Apollonu Limasol.

Místo tureckých klubů si EL zahraje APOEL a Tromsö

Místo Fenerbahce Istanbul, které bylo vyloučeno kvůli korupci, si základní skupinu Evropské ligy zahrají fotbalisté APOELu Nikósie. Rozhodl o tom dodatečný los z týmů vyřazených v závěrečném předkole. UEFA také určila náhradníka za jiný turecký celek Besiktas, jehož odvolání proti vyloučení z pohárů kvůli uplácení zamítla sportovní arbitráž CAS. Tým, kde působí český stoper Tomáš Sivok, nahradí jeho poražený soupeř v posledním předkole Tromsö.

Fenerbahce bylo z pohárů vyloučeno už na konci června, po odvolání k CAS však dostalo do vyřešení případu možnost startovat v předkolech Ligy mistrů. V posledním z nich vypadlo s Arsenalem a mělo zamířit do Evropské ligy. Tomu zabránilo rozhodnutí arbitráže, která odvolání klubu zamítla. Fenerbahce bylo potrestáno za korupční aféru z roku 2011, kdy kvůli ní přišlo už tehdy o Ligu mistrů. Ústřední postavou skandálu je prezident klubu Aziz Yildirim, jenž podle vyšetřovatelů zmanipuloval 19 zápasů, a byl za to odsouzen k téměř sedmi letům vězení.

Dočasné svolení k setrvání v předkolech Evropské ligy dostal po odvolání k CAS i Besiktas, jenž byl potrestán za uplácení při finále Tureckého poháru před dvěma lety. Ani druhý istanbulský celek však nakonec s protestem proti sankcím neuspěl. Kromě dvojice istanbulských klubů přišel kvůli korupci o místo v předkolech Ligy mistrů také Metalist Charkov. Ukrajinský vicemistr se sice rovněž odvolal, ale hned napoprvé u arbitráže neuspěl a v soutěži ho nahradil PAOK Soluň. Řecký tým, kde hraje i český útočník Tomáš Necid, poté vypadl se Schalke 04.

Los základních skupin Evropské ligy:

Skupina A: Valencia CF, Swansea City, Kubaň Krasnodar, FC St. Gallen

Skupina B: PSV Eindhoven, Dinamo Záhřeb, Černomorec Oděsa, Ludogorec Razgrad (Bul.)

Skupina C: Standard Lutych, FC Salcburk, Elfsborg IF (Švéd.), Esbjerg fB (Dán.)

Skupina D: Rubin Kazaň, Wigan Athletic, NK Maribor, Zulte Waregem

Skupina E: ACF Fiorentina, Dněpr Dněpropetrovsk (Laštůvka, Mazuch), Pacos Ferreira (Port.), Pandurii Targu Jiu (Rum.)

Skupina F: Girondins Bordeaux (Plašil), APOEL Nikósie, Eintracht Frankfurt (Kadlec), Maccabi Tel-Aviv

Skupina G: Dynamo Kyjev, KRC Genk, Rapid Vídeň, FC Thun

Skupina H: FC Sevilla, SC Freiburg (Darida, Krmaš, Pilař), Estoril Praia (Port.), SLOVAN LIBEREC

Skupina I: Olympique Lyon, Betis Sevilla, Vitória Guimaraes (Port.), HNK Rijeka

Skupina J: Lazio Řím (Kozák), Trabzonspor AS, Legia Varšava, Apollon Limassol

Skupina K: Tottenham Hotspur, Anži Machačkala, Šeriff Tiraspol (Mold.), Tromsö IL (Ondrášek)

Skupina L: AZ Alkmaar, PAOK Soluň (Necid), Maccabi Haifa, Šachťor Karaganda (Kaz.)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články