Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Liberec prohrál s Freiburgem 1:2, postup se mu tak komplikuje

Praha - Fotbalisté Liberce nestačili v zápase podzimu na Freiburg a prohráli v základní skupině Evropské ligy 1:2. Přes tlak Slovanu v závěru prvního poločasu vedl německý tým v polovině utkání po tefě Gintra z 23. minuty. Druhý gól přidal Coquelin. Na rozdíl jediné branky snížil aktivní Rybalka, ale závěrečný nápor nestačil Severočechům ani na bod. Slovan tak utrpěl první porážku v pohárech po devíti zápasech a výrazně si zkomplikoval postupové šance. Německý celek se na Liberec bodově dotáhl v tabulce a má lepší vzájemnou bilanci. Pokud chtějí Severočeši do jarní části, musejí 12. prosince v závěrečném duelu v Estorilu získat víc bodů než Freiburg doma s už jistým postupujícím Sevillou. Pokud v něm zvítězí, nemá už Liberec šanci na postup. Zápas Sevilla - Estoril jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži.

Radoslav Kováč
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Kdyby totiž na konci skupiny měli Liberečtí stejně bodů jako Freiburg, hrála by ve prospěch bundesligového celku lepší bilance ze vzájemných zápasů, protože první duel ve Freiburgu skončil 2:2. Liberec tak po 6. kole musí mít víc bodů než soupeř. Skupinu vede s devíti body Sevilla, která doma remizovala 1:1 s Estorilem a má jistý postup.

Freiburg pod Ještědem vedl už o dvě branky po trefách Gintera a Coquelina, Liberec reagoval jen snížením Sergeje Rybalky v 81. minutě. Ze tří českých krajánků se v sestavě hostů objevil jen obránce Pavel Krmaš. Václav Pilař zůstal na lavičce a Vladimír Darida k utkání neodcestoval.

"Chtěli jsme dneska udělat poslední krok k postupu, byli jsme tomu blízko. Bohužel se to nepodařilo, ale dokud naděje žije, je naší povinností se o to porvat, byť to už nemáme ve svých rukách," řekl liberecký trenér Jaroslav Šilhavý. "Budeme se to v Estorilu snažit odehrát co nejlépe a pokud možno získat tři body," dodal.

Liberec dlouho svazovala tíha okamžiku, vidina možného zajištění postupu do jarní fáze EL pro Severočechy byla zjevným břemenem. A rychle se vytratily i vzpomínky na předchozí povedená vystoupení na pohárové scéně. Liberec, který v české lize čeká už pět zápasů na vítězství, se s Freiburgem dlouho trápil a znovu promrhal první poločas.

Bundesligový tým, který pod Ještědem hrál o zachování naděje, vypadal kompaktněji. Liberecké trápení předznamenaly problémy brankáře Kováře, který s potížemi vytáhl na břevno Ginterův vysoký lob. Následný roh už domácí neustáli: Kovář centr vyrazil jen kousek před sebe a Günter vzápětí uspěl s chytrým obloučkem, který už domácí zadáci ve skrumáži neodvrátili. Freiburg se venku v pohárovém klání střelecky prosadil po třech zápasech.

Až obdržená branka Liberec vybudila k větší útočné aktivitě. Hned po inkasovaném gólu se do slibné možnosti dostal Rybalka, který špatně trefil Pavelkovu přihrávku. Útočník Rabušic pak nestačil tečovat Rybalkovu ránu a byl smolařem i na startu druhé půle.

Rabušic totiž propásl dvě velké šance na vyrovnání: v 51. minutě nejprve pálil do tyče po Kušnírově pasu a za šest minut usměrnil Pavelkovu pobídku znovu jen na vnější část brankové konstrukce. "Beru to na sebe, měl jsem dát na 1:1 a ten zápas by byl jiný. Je to moje chyba, byl to jasný gól," litoval Rabušic.

Liberec nejednou dostal šestnáctý tým německé ligy do úzkých, měl míč ve své moci, ale po Rabušicových nepovedených momentech už měl problémy s finální fází.

Martin Frýdek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Freiburg si nachystal pádnou odpověď na 73. minutu: Günter skvělým slalomem přešel přes tři liberecké hráče a jeho centr z levé strany zblízka zatloukl do brány záložník Coquelin. Liberec na takový vývoj dokázal reagovat jen částečně, byť v sezoně mnohokrát uměl zvrátit nepříznivý stav.

V chladném večeru Slovan nerezignoval a soustředěná obrana Freiburgu, v níž si solidně vedl i Krmaš, povolila devět minut před koncem. Pimpara, který se v ligové sezoně jako střídající hráč už dvakrát blýskl vstřeleným gólem, tentokrát sklepl centrovaný míč k Rybalkovi a ukrajinský záložník Liberci vdechl novou šanci.

Na vysněnou remízu však Slovan nedosáhl a dál čeká na úspěch v soubojích s německými kluby, které nedokázal porazit ani jednou z osmi pokusů. "Musím kluky pochválit, že je ten druhý gól nepoložil. Dali jsme kontaktní branku, ale na víc už to nebylo," dodal Šilhavý.

Estoril z ničeho vytěžil bod

Fotbalisté FC Sevilla přišli v poslední minutě o domácí výhru nad Estorilem, ale i remíza 1:1 jim stačila k postupu do vyřazovací fáze. Sevilla začala dobře a v sedmé minutě ji poslal do vedení francouzský útočník Gameiro tvrdou střelou po Reyesově přihrávce. Favorit ale přes několik slibných šancí vedení nepojistil, což ho nakonec mrzelo. Z ojedinělé akce Estorilu se v poslední minutě zblízka prosadil obránce Rúben. Španělský tým tak v soutěži potřetí za sebou remizoval 1:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sevilla - Estoril

Slovan Liberec - SC Freiburg 1:2 (0:1)

Branky: 81. Rybalka - 23. Ginter, 73. Coquelin. Rozhodčí: Hansson - Wittberg, Andren (všichni Švéd.). ŽK: Sackey, Kušnír, Rabušic - Krmaš, Fernandes, Coquelin. Diváci: 8800.

Liberec: Kovář - Kušnír (72. Pimpara), Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey - Šural (77. Kalitvincev), Pavelka, Rybalka, Delarge (58. Frýdek) - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Freiburg: Baumann - Sorg, Diagné, Krmaš, Günter - Ginter (89. Albutat) - Coquelin, Fernandes, Kerk (60. Freis), Lorenzoni (90.+1 Höhn) - Hanke. Trenér: Streich.

FC Sevilla - Estoril 1:1 (1:0)

Branka: 7. Gameiro - 90. Rúben. Rozhodčí: Sidiropulos (Řec.).

Sestava Estorilu: Vagner - Mano, Tavares, Rúben, Babanco - F. Goncalves (62. Galvao), Goncalo - Carlitos, Evandro (76. Balboa), Sebá (83. Bruno) - Leal. Trenér: Silva.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy