Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Liberec nezastavil Kaliniče, Chorvat dvěma góly vystřílel Fiorentině výhru

Liberec – Slovan nenavázal na předchozí zápasy v Evropské lize a na body proti Fiorentině nedosáhl. V dresu italského klubu se o vítězství hostů 3:1 zasloužil zejména chorvatský střelec Kalinič, který se v první půli dvakrát prosadil proti Dúbravkovi a určil ráz zápasu. Po přestávce sice Ševčík snížil, ale Babacar opět navýšil na rozdíl dvou branek. Liberec si tak výrazně zkomplikoval situaci v boji o postup ze skupiny.

Utkání Liberec - Fiorentina
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Slovan tak má po třech zápasech skupiny jen bod a uzavírá tabulku. Na dvojici PAOK Soluň, Karabach ztrácí tři body a na vedoucí Fiorentinu šest. Právě na půdě italského týmu se Liberec představí za dva týdny. Ze skupiny postoupí dál první dva celky.

V liberecké sestavě chyběl útočník Baroš, který si při předzápasové rozcvičce natáhl sval a nebyl ani na lavičce. Jeho spoluhráči na rozdíl od úvodních dvou duelů skupiny, v nichž skórovali už v první minutě, vůbec nezachytili začátek a od osmé minuty prohrávali. Za Karafiáta se dostal Kalinič a sám před Dúbravkou nezaváhal.

Slovan se pak trochu probral a po čtvrthodině měl první šance. Breiteho střelu však obrana zblokovala na roh a signál po rohu pak vystihl hostující gólman. Na druhé straně po brejku vychytal Babacara Dúbravka, ale ve 23. minutě už domácí podruhé inkasovali. Karafiát promáchl dlouhý nákop, čímž zmátl gólmana a Kalinič využil nedorozumění severočeské defenzivy k pohodlné trefě do prázdné brány.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovan Liberec - Fiorentina

Severočeši byli evidentně zaskočení a zvedli hlavy až v závěru poločasu. Střelecky při chuti byl Breite, jehož rány ve 43. minutě i na startu druhého dějství po standardce vyrazil brankář Fiorentiny.

V 58. minutě už Liberec zlepšený výkon korunoval snižující trefou. Karafiátovu hlavičku po rohu ještě vyrazil Tatarusanu, ale z dorážky už uklidil míč do sítě Ševčík, který si připsal první gól v Evropské lize.

Domácí se tlačili za vyrovnáním a v polovině druhé půle po další Breiteho střele ze standardky musel zasahovat hostující gólman. Jenže v 70. minutě udělal chybu při rozehrávce střídající Bartošák a hosté z brejku zvýšili náskok, když po Tellově přihrávce doklepl míč do prázdné branky Babacar.

Liberec se ještě snažil zdramatizovat závěr, jenže Bartlova patička se mezi tyče nevešla. Naději pak sebralo Slovanu v 84. minutě vyloučení Breiteho po druhé žluté kartě.

Slovan Liberec - ACF Fiorentina 1:3 (0:2)

Branky: 58. Ševčík - 8. a 23. Kalinič, 70. Babacar. Rozhodčí: Gözübüyük - Van Dongen, Goossens - Van Boekel, Janssen (všichni Niz.). ŽK: Breite, Karafiát, Navrátil, Coufal - Tomovič, Valero, Bernardeschi. ČK: 84. Breite. Diváci: 9037.

Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Karafiát, Sýkora (68. Bartošák) - Breite, Folprecht - Navrátil (72. Bartl), Ševčík, Vůch - Komličenko (78. Markovič). Trenér: Trpišovský.

Fiorentina: Tatarusanu - Tomovič, Rodríguez, Astori - Badelj - Vecino, Valero, Cristóforo (62. Bernardeschi), Olivera - Kalinič (53. Tello), Babacar (79. Sánchez). Trenér: Sousa.

Jindřich Trpišovský (trenér Liberce): "V první půli jsme nehráli vůbec dobře a Fiorentina byla jasně lepší. Vytvořila si tři stoprocentní šance a dvě proměnila. My jsme hodně hráli bez balonu, oni měli lepší pohyb. My byli všude pozdě. Fiorentina byla v první půli jinde a zaslouženě vedla 2:0. V druhé půli jsme šli hodně do rizika, napadali jsme nejvýš, co to šlo. Z toho rezultoval tlak a i branka na 1:2. V momentě, kdy tlak vrcholil, hráli jsme dobře a trošku bylo ve vzduchu i vyrovnání, jsme udělali triviální chybu v rozehrávce. Soupeř kvalitou dohrál brejk a bylo po zápase. První gól jsme dostali po třech odrazech, při druhém neodkopneme míč a při třetím jim takhle namažeme. Máme jeden bod po třech zápasech a dostali jsme se do složité situace. Už nesmíme prohrát ani v jednom ze tří zbylých utkání."

Vladimír Coufal (obránce Liberce): "Je to krutá i poučná porážka. Myslím, že jsme Fiorentinu zatlačili tak, jak nikdo nečekal. Druhý poločas tu hrála jako Soluň, jen odkopávala balony. Bohužel si dáme tři góly sami a s tím v Evropské lize hrát nemůžeme. Každý někdy udělá chybu, dneska si to bohužel vybrali asi dva tři hráči, což je veliká smůla a škoda. Ve druhé půli jsme si vytvořili velký tlak, který vedl ke snižujícímu gólu. Bohužel pak laxně přijdeme o balon u lajny a takoví velcí hráči to umí potrestat."

Zdeněk Folprecht (záložník Liberce): "Mrzí to hodně. Něco jiného by bylo, kdybychom prohráli s tím, že by byli lepší a neměli bychom na ně. Takhle je to špatné. Celý druhý poločas Fiorentinu tlačíme, což je sice pro naše sebevědomí dobré, ale výsledek je 1:3. Letos se s tím potýkáme celou sezonu. Hrajeme celkem dobře, možná lépe než loni v Evropské lize, ale výsledky tomu neodpovídají. Škoda, že jsme jim to takhle usnadnili."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články