Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec hraje proti Marseille o všechno, Sparta může zabojovat o první místo

Praha - Liberec stojí před jasným úkolem. Pokud porazí Marseille i podruhé, mohou svěřenci Jindřicha Trpišovského pokračovat ve své překvapivé pouti Evropskou ligou i na jaře. Účast ve vyřazovací fázi už má jistou Sparta, na půdě kyperského APOELu ale může vybojovat první místo, když vyhraje a Schalke nezvítězí. O čest a body do koeficientu bude zápasit Plzeň v domácím prostředí proti Villarrealu. Přímý přenos utkání Liberec - Marseille sledujte na ČT sport a na našem webu od 18:30.

SLOVAN LIBEREC - OLYMPIQUE MARSEILLE

Liberec musí proti Marseille vyhrát, žádný jiný výsledek mu k postupu nestačí. Severočeši se mohou opřít o fakt, že nad věhlasným francouzským soupeřem již na Stade Velodrome zvítězili, a ani U Nisy rozhodně nebudou favority.

Ačkoliv by se v jiném případě mohlo jednat o otřepané klišé, Slovan letos již několikrát v Evropské lize zasáhla přízeň i nepřízeň štěstěny. Na jihu Francie měli domácí obrovskou převahu, skvělý Koubek a inteligentní organizovaná hra svěřenců Jindřicha Trpišovského nakonec přinesla vítězství 1:0.

Proti Groningenu ale Liberec ztratil výhru v posledních vteřinách, v Braze zase v samém závěru utkání přišel o bod. "Vzhledem k vývoji ve skupině jsem doufal, že sen v podobě postupu bude naplněný jindy, ale máme vše ve svých rukách," prohlásil Trpišovský. "Kdyby nám někdo před losem řekl, že budeme hrát v posledním utkání o postup s Marseille, určitě bychom to brali. Třeba to bude velký thriller, vyhrajeme a všichni budeme nakonec rádi, že ta skupina měla takovýhle průběh," doufá Trpišovský.

Liberec chce prodloužit tristní českou bilanci Marseille

Roli může hrát i překvapivá statistika Marseille. Francouzskému klubu se na české půdě vůbec nedaří. Ze čtyř odehraných utkání zde ani jednou nevyhrál, zato třikrát prohrál, naposledy ho před devíti lety vyřadila Mladá Boleslav. 

Liberec doma získal jen jeden ze sedmi bodů, které uhrál ve skupině, na druhou stranu před svými fanoušky v této sezoně prohrál jen s Bragou. Severočechy ale v závěru podzimu trápí velká marodka, a proto trenéři šetřili v nedělním závěrečném duelu ligového podzimu se Slavií (2:1) několik hráčů.

"Jsme v uvozovkách trochu zdecimovaní, ale určitě se ještě vymačkáme. Psychika to vybičuje a myslím si, že na takový zápas budou k dispozici skoro všichni," prohlásil slovenský útočník Marek Bakoš.

"Už se není na co šetřit. Takový zápas hrajete jednou za kariéru, někdo třeba vůbec. Je to obrovský zápas pro Liberec, pro nás trenéry i pro kluky, kteří jsou mladí a takové utkání nezažili. Vše jde stranou, pak je měsíc pauza, takže půjdeme přes bolest, přes vše," doplnil Trpišovský.

Marseille se stále vyhrabává z letního exodu

Marseille v roce 1993 vyhrála Ligu mistrů a titul jí nebyl odebrán ani přes korupční kauzy, v letech 1999 a 2004 zase došla do finále Poháru UEFA. V minulé sezoně pod charizmatickým trenérem Marcelem Bielsou bojovala o francouzský titul a předváděla skvělý fotbal, argentinský kouč ale po sezoně odešel. Stejně učinila i velká část opor včetně Payeta a Andrého Ayewa, kteří září v Premier League, ale také Imbuly, Gignaca či Thauvina.

Po nepovedeném vstupu do sezony, který provázely i velké spory s fanoušky, se ale Marseille pomalu zvedá, v posledních devíti zápasech ve všech soutěžích prohrála jen jednou. Venku přitom zvítězila čtyřikrát po sobě. "Bude potřeba hlavně vůle. Přijede k nám soupeř, který je fotbalově jinde než my, a tak budeme muset body urvat vším možným i nemožným," prohlásil kapitán David Pavelka.

"Třeba pro nás bude výhoda, že musíme hrát na vítězství. Mají obrovskou kvalitu, ale dokázali jsme vyhrát u nich. Bylo by snazší hrát na remízu, ale příprava bude stejně směřovat na to, abychom podali co nejkomplexnější a nejkvalitnější výkon směrem dopředu i dozadu," uvedl Trpišovský. 

Sport
zdroj: ČT4

APOEL - SPARTA PRAHA

Zatímco loni hráli fotbalisté Sparty v posledním utkání základní skupiny Evropské ligy o všechno, teď jsou v odlišné situaci. Před čtvrtečním zápasem na hřišti APOELu Nikósie už mají postup do jarního play-off jistý, takže na Kypru půjde jen to, zda v konečném pořadí tabulky skupiny K obsadí první, nebo druhé místo.

Sparta je momentálně o dva body druhá za Schalke, které stejně jako Letenští v soutěži ještě neprohrálo. Pražané se na první pozici posunou v případě, že porazí APOEL a bundesligový celek ztratí body na hřišti Asterasu Tripolis. "Šance tam je, ale není to v našich rukách, záleží na Schalke. My jsme rádi, že na Kypru nemusíme hrát o postup," řekl trenér Zdeněk Ščasný.

Proti Nikósii se bude muset obejít bez potrestaného Ladislava Krejčího, zraněného Josefa Hušbauera a brankáře Davida Bičíka, který dostal volno. "Vyzkoušíme nové hráče, jednak abych je viděl a také proto, abych ostatní nechal být, protože dohrávali podzim ve stavu, ve kterém by za normálních okolností nenastupovali," prohlásil kouč.

Ščasný přiznal, že dokonce uvažoval o tom, že by na Kypr vzal některé hráče z juniorských výběrů. "Věřte tomu, že kdybychom tam viděli takovou individualitu, která by si zasloužila šanci v takovém zápase, tak to uděláme," uvedl osmapadesátiletý trenér. "Ale nikdo takový tam není. Máme silná mužstva, ale že bychom tam viděli nějaký výrazný talent, tak to není. Jsou tam kluci, kteří když budou pracovat, tak mají šanci dostat se do áčka. Ale není to o tom, že by si teď někdo z nich řekl o šanci v pohárovém zápase," prohlásil.

Pro Ščasného je zápas v Nikósii také návratem do známých a oblíbených míst, protože v minulosti na Kypru působil. "Odstartoval jsem tam trenérskou kariéru, ale hlavně jsem se tam naučil řecky, což mi pak otevřelo dveře do Řecka," připomněl někdejší angažmá v OFI Kréta nebo Panathinaikosu Atény.

"Změnilo mi to život, ale tak to bývá, vždycky jsou nějaké křižovatky, kde se vydáte tam, nebo tam. Ale je to historie, už sem jezdím jen na dovolenou," řekl Ščasný. "Spíš mi to teď přineslo hodně vzpomínek na kamarády, kteří mi volali, že se za mnou přijdou podívat, ale asi na všechny nebudu mít čas," dodal.

Sport
zdroj: ČT4

VIKTORIA PLZEŇ - VILLARREAL

Plzeňští přivítají Villarreal s vědomím, že už nemají šanci na postup. Motivací však bude předvést výkon, kterým by napravili dojem z nepovedeného vystoupení ve skupině a také přidali body do koeficientu UEFA.

"Stále nás mrzí, že nemůžeme postoupit. Nicméně už s tím nic neuděláme, teď si chceme společně s našimi příznivci užít tento sváteční zápas proti skvělému soupeři. Určitě to bude oslava fotbalu," řekl obránce Lukáš Hejda. Jde o poslední utkání podzimu, a tak se nemají čeští mistři na co šetřit.

To Villarreal čeká v neděli ligový duel s Realem Madrid. Dá se tak očekávat, že by mohl protočit sestavu. Na druhou stranu potřebuje vyhrát, aby udržel první místo ve skupině a byl při losu jarní části mezi nasazenými.

Právě nevydařená skupina je jedinou kaňkou na dosavadním působení trenéra Karla Krejčího na plzeňské lavičce. Zatímco v lize vyhrál 11 z 12 utkání, v Evropské lize šlo spíše o trápení. I proto se bude snažit fanouškům dokázat, že to bylo spíše aktuální ztrátou formy, než že by současný plzeňský tým nebyl na evropské scéně konkurenceschopný.

"Už ve Španělsku jsme se přesvědčili o tom, že jsou hodně silní na míči. Mají technicky zdatné hráče, skvěle kombinují a pro nás to bude hodně těžký zápas," tuší Hejda. "Věřím, že žádný příděl nedostaneme. Chceme se ale rozloučit s našimi fanoušky dobrým výsledkem a dobrou předvedenou hrou," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články