Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Liberec dokonal "zázrak". Vyřadil Udine a zahraje si EL

Liberec – Slovan Liberec dokonal obrovské překvapení. Fotbalisté severočeského klubu dokázali ve 4. předkole Evropské ligy vyřadit vysoce favorizované Udinese Calcio a zahrají si v základní skupině méně prestižního z evropských pohárů. Po venkovní výhře 3:1 na domácí půdě udrželi postupovou remízu 1:1 a radují se na úkor italského favorita. Liberecký tým celé utkání poctivě bránil a sterilně kombinující Udine nepustil do větší šance. Do vedení Severočechy poslal důrazně zakončující Delarge, čestný úspěch hostů zaznamenal Lazzari.

Liberecký Delarge slaví postup přes Udinese Calcio
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

On-line textový přenos

90. + 3

Rozhodčí ukončil utkání a po remíze 1:1 si tak Liberec zajistil postup do základní skupiny Evropské ligy.

90. + 3

Kalitvince se z ostrého úhlu řítil na branku Udine ránu ale posla mimo.

90. + 1

K hlavičce se protlačil Danilo, Kováře ale nepřekvapil.

90.

Liberec střídá

Do hry jde Hušek, odstupuje Rybalka.

88.

Nádhernou technickou ránu Maicosuela vytáhl ze Šibenice liberecký Kovář.

87.

Dobrou přihrávku před branku Italů posílal Rybalka, dříve u míče ale byli obránci Udine.

86.

Liberec střídá

Rabušic odchází, na hřiště jde Kalitvincev.

85.

Stadionem obíhá mexická vlna, fanoušci Liberce již slaví.

84.

Liberec střídá

Šurala nahrazuje Kolár.

83.

Liberec kombinoval v nebezpečné vzdálenosti od branky Udine, snahu Severočechů zakončil nepřesnou střelou Rybalka.

82.

López se dostal k míči uvnitř pokutového území Slovanu, míč mu od nohy ale ustřelil Frýdek.

81.

Udine kombinuje na půlící čáře daleko od branky Liberce.

80.

Udine střídá.

Hřiště opouští největší hvězda a kapitán Udine Di Natale, nahrazuje ho López. 

78.

Další zbytečný faul Udine a žlutou kartu si vysloužil Basta.

71.

Pereyra dostává druhou žlutou a následně červenou kartu.

Šural mimo hru postrčil Pereyru, ten neudržel nervy na uzdě a oplácel. Liberecký hráč se kidil k zemi a sám dostal žlutou kartu. Liberec tak hraje "přesilovku."

69.

Udine se v posledních minutách vůbec nedaří dostat do kombinace, díky níž by se Italové propracovali alespoň do blízkosti penaltového území Liberce.

68.

Do Delragova centru z pravé strany se ve složité pozici položil Rabušic, bránu však netrefil.

67.

Žlutou kartu za zdržování dostal liberecký Fleišman, který otálel s vhazováním.

67.

Další faul Udine a další Fleišmanův centr. Tentokrát však míč směřoval přímo do náruče brankáře Kelavi.

62.

Po faulu na Rabušice se dostal k přímému kopu i Liberec, míč z Kováčovi hlavy však šel jen nad břevno brány Udine.

61.

Standardní situaci z nebezpečné vzdálenosti rozehrával Di Natale, ale z jeho centru nedokázali fotbalisté italského týmu nic vytěžit.

60.

Ke střela zpoza vápna se dostal liberecký Fleišman, jeho slabou ránu ale bez problémů do náruče schoval Kelava.

55.

Unikajícího Delarge stáhnul k zemi Pereyra a žluté kartě se ani nedivil.

54.

Nebezpečný centr odvracel na rohový kop Josef Šural.

52.

Přemotivovaný Ryblka si po dalším tvrdém skluzu koledoval o druhou žlutou kartu.

51.

Rybalkova rána zdálky štípla brankáře Kelavu do rukavic, ten ale střelu kontroloval.

49.

Liberec se poprvé ve druhém poločase dostal na delší dobu na polovinu Udine. Nakonec však Rybalka musel zastavit rozvíjející se rychlý protiútok Italů jen za cenu žluté karty.

46.

Muriel se na hranici vápna probil až ke střele, vpádu ale poslal míč jen mimo branku Liberce.

46.

Druhý poločas utkání Slovan Liberec - Udinese Calcio byl právě zahájen.

45+2

Rozhodčí ukončil první poločas za stavu 1:1. K postupu tak má stále blíže Slovan Liberec.

42.

Udine právě vstřelilo branku!

Hráči Liberce na několikrát nedokázali odkopnout míč z vlastního pokutového území. Po několika odrazech se tak po Murielově přistrčení k míči dostal Lazzari, který střelou na zadní tyč nedal Kovářovi šanci a srovnal na 1:1

38.

Liberec se nyní jen brání a Severočeši odkopávají jeden míč za druhým. Udine se však dostává pouze k zakončení z dálky. Většinu střel navíc zblokují bránící domácí hráči. 

35.

Udine dlouze kombinuje na polovině Liberce, hráči Slovanu však účelně zahušťují prostor před vlastním pokutovým územím a Italy k ničemu nepouštějí.

34.

Di Natale dostal míč do branky. Nahrávající Muriel ale stál v ofsajdu a branka tak nemohla platit. Hráči Udine ani neprostestovali.

31.

Udine střídá.

Domizziho nahradil Maicosuel.

29.

Kováčova rána z dálky nemohla brankáře Kelavu ohrozit.

22.

Liberec právě vstřelil branku!

Delarge posílá Slovan do vedení 1:0. Autové vhazování Liberce propadlo až na zadní tyč, kde se podařilo Delargovi odpoutat od svého obránce, načež nekrompromisní ranou z úhlu propálil brankáře Kelavu.

21.

Liberec se dostal do rychlého protiútoku. Liberečtí šli tři na dva obránce hostů, Šural však trefil jen bránícího Domizziho.

17.

Rabušic se po Delargově přistrčení řítil z levé strany sám na branku Udine. Jeho nedůraznou střelu do středu branky však bez větších potíží pokryl dobře vyběhnuvší Kelava.

16.

Utkání zatím kouskuje velké množství drobných faulů na obou stranách

12.

Di Natale zahrával první roh Italů. Kovář podběhl centrovaný míč a na zadní tyči se tak v dobré pozici ocitl Muriel. Do odkryté části branky však zamířit nedokázal.

10.

Liberec se většinu času jen brání, fotbalisté Udine sice drží míč, do blízkosti liberecké vápna se však příliš nedostávají.

6.

Ve středu hřiště se nešťastně srazili hlavami Rybalka a Allan. Hráč italského týmu se dlouho zvedal ze země, oba fotbalisté však - zdá se - budou v pořádku.

3.

Di Natale ve velké šanci zakončoval v blízkosti liberecké branky, z těžkém úhlu však střílel jen mimo zadní tyč Kovářovi branky.

0

Rozhodčí právě zahájil utkání, u míče jsou hráči Udine.

2013-08-29 18:59:42

Vítejte u online přenosu z utkání 4. předkola Evropské ligy Slovan Liberec- Udinese Calcio.

S velkou nadějí na postup vstupovali do domácí odvety 4. předkola fotbalisté Liberce poté, co v prvním utkání dokázali překvapivě zvítězit 3:1. Udine nehodlalo nic podcenit a do zápasu postavilo své největší útočné hvězdy Di Nataleho i Muriela. V liberecké sestavě nahradil na pravém kraji obrany distancovaného Ondřeje Kušníra Martin Frýdek.

V samotném úvodu utkání se ve velké šanci objevil právě obávaný střelec Di Natale. Z velkého úhlu však nedokázal trefit Kovářovu bránu a míč poslal jen mimo vzdálenější tyč. I v dalších minutách měli Italové územní převahu, dobře zformovaná liberecká obrana však Udine nepouštěla do blízkosti vlastního pokutového území. Fotbalisté Udine jen dlouho bez nápadu kombinovali a utkání navíc kouskovalo množství faulů, které produkovaly oba týmy.

Jaroslav Šilhavý (Liberec): "Jsem rád, že nám ten sen vyšel parádně. Stavím to skoro na úroveň titulu, přece jen v Evropě jsou ty zápasy mnohem těžší. Zatím ten obrovský úspěch vstřebávám. Když vidím nadšené lidi a plný stadion, je to nádhera. Dík patří i hráčům. Ten liberecký rodinný duch funguje, a byť nemáme kádr třeba jako Plzeň nebo Sparta, kluci se dokázali semknout." 

Francesco Guidolin (Udine): "Vyčítám si jednu chybu, kterou jsem udělal. Že jsem v prvním zápase za stavu 1:1 hráčům neřekl, aby se spokojili s tímhle výsledkem. Jinak jim za oba zápasy nemám co vytknout, co se týče bojovnosti a nasazení. Dneska je remíza spravedlivá, byl to vyrovnaný zápas." 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovan Liberec - Udinese Calcio

Pak ale už přišly nebezpečné protiútoky Liberce. Nejdřív se v 17. minutě s míčem na noze řítil k brance Udine Rabušic, rychle ho však dostoupil obránce a liberecký útočník nedůraznou střelou nedokázal překonat dobře vyběhnuvšího gólmana. Ve 23. minutě už vyprodaný stadion jásal. Frýdkův dlouhý aut do vápna proskákal až na zadní tyč, kde se podařilo Delargovi odpoutat od svého obránce a nekompromisní ranou z úhlu propálit brankáře Kelavu.

Favorit z Itálie v tu chvíli potřeboval vstřelit nejméně tři branky, aby si vynutil aspoň prodloužení, a tak trenér Guidolin stáhl hru na dva obránce. Odpovědět se rychle pokusil Di Natale, podobně jako v samém úvodu utkání ale mířil mimo tyče. Liberecká obrana pracovala dobře a dlouho nepouštěla Udine k šancím. Když už se zdálo, že Slovan půjde do kabin s poločasovým vedením, napřáhl po závaru ve vápně Lazzari a přízemní střelou k tyči srovnal.

Obraz hry se neměnil ani po přestávce. Udine drželo míč, snažilo se tvořit, domácí defenziva ale pracovala spolehlivě a výpady Liberce byly čím dál tím nebezpečnější. Hostům se krátil čas a pozici jim ještě víc zkomplikoval Pereyra. V 72. minutě se ohnal po Šuralovi a po druhé žluté kartě musel předčasně ze hřiště. Udine i v deseti mělo více ze hry, ale Severočeši už remízu udrželi. V 88. minutě Kovář vytáhl z branky Maicosuelovu technickou střelu a stadionem obíhala oslavná "mexická vlna".

Remízový stav nakonec vydržel až do konce utkání, a Liberec se tak může těšit na zápasy v hlavní fázi Evropské ligy. Los základních skupin proběhne v pátek od 13:00. Liberec bude nasazen až do čtvrtého výkonnostního koše, čekají na něj tedy tři papírově silnější soupeři.

Slovan Liberec - Udinese Calcio 1:1 (1:1)Branky: 23. Delarge - 42. Lazzari. Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Gkagkas (všichni Řec.). ŽK: Rybalka, Fleišman, Šural - Pereyra, Basta. ČK: 72. Pereyra. Diváci: 9700. První zápas: 3:1, postoupil Liberec.

Liberec: Kovář - Frýdek, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey - Šural (84. Kolár), Rybalka (90. Hušek), Pavelka, Delarge - Rabušic (86. Kalitvincev). Trenér: Šilhavý.

Udine: Kelawa - Domizzi (31. Maicosuel), Danilo, Heurtaux - Basta, Lazzari, Allan, Pereyra, Gabriel Silva - Muriel, Di Natale (80. López). Trenér: Guidolin. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články