Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec chce zlomit rumunské prokletí, Plzeň odčinit špatný úvod sezony

Bukurešť – Hned dva české celky se ve 3. předkole Evropské ligy představí na rumunské půdě a fotbalisté Liberce touží konečně zlomit prokletí s rumunskými týmy. Vypadli před pěti lety s Dinamem Bukurešť i předloni s Kluží, na třetí pokus proti Astře Giurgiu už ale chtějí konečně uspět a udělat druhý krok na cestě do základní skupiny. Jako poslední z českých celků pak vstoupí do pohárové Evropy Plzeň, které úvod sezony příliš nevyšel. Na hřišti Petrolulu Ploješť ji navíc čeká těžká prověrka, jelikož se proti nim postaví tým složený z hráčů 11 národností v čele s rumunskou legendou Adrianem Mutem. Utkání Viktoria Plzeň - Petrolul Ploješť sledujte od 19:50 na ČT sport a našem webu.

Pro Liberec dosud byly souboje s rumunskými kluby "černou můrou". V sezoně 2009/10 díky kontumaci po řádění soupeřových fanoušků zvítězil v úvodním utkání v Bukurešti nad Dinamem 3:0, doma ale náskok ztratil a vypadl po penaltách. O tři roky později ve 3. předkole Ligy mistrů po prohrách 0:1 a 1:2 nestačil na Kluž. "Moc dobré vzpomínky na rumunský fotbal nemáme, snad jim to tentokrát vrátíme," řekl ofenzivní záložník Josef Šural, který zažil souboj s Kluží.

I když Liberec při losu figuroval mezi nasazenými týmy, mírným favoritem sázkových kanceláří je soupeř, který po předloňském přesunu z Ploješti do Giurgiu udělal velký výkonnostní pokrok. V minulé sezoně obsadil v rumunské lize druhé místo a ovládl domácí pohár. "Je to silný soupeř, v kádru má hodně legionářů," podotkl slovenský kouč Liberce Samuel Slovák. "Určitě ale vědí, že jsme týmem, který minulou sezonu hrál v pohárech velmi dlouho. To by mohla být naše psychologická výhoda," doplnil.

Liberci, který v minulé sezoně došel v Evropské lize až do jarních vyřazovacích bojů, by mohlo nahrát i to, že začíná venku, kde v pohárech už sedmkrát za sebou neprohrál. Astra je ovšem na svém stadionu takřka neporazitelná, naposledy podlehla doma v soutěžním zápase loni v srpnu. "Asi to bude výhoda. Doma se dá uhrát všechno. I když se třeba nepovede první zápas u nich, v domácím prostředí to pořád můžete zlomit. Proto je dobře, že se bude hrát odveta u nás," řekl Šural.

"Chceme uhrát výsledek, který nám dá dobrou šanci do odvety, který ten dvojzápas neuzavře. Rádi bychom dali gól. Máme na to hráče, musíme si počkat na situaci, kdy budeme moci udeřit," uvedl Slovák.

Zatímco Liberec ve 2. předkole přešel po výsledcích 1:0 a 3:0 přes Košice, Astra začíná až ve 3. předkole. Trenér Daniel Isaila přípravu na dvojzápas nechtěl za žádnou cenu podcenit, a tak osobně vyrazil sledovat nedělní ligovou remízu Liberce 1:1 v Českých Budějovicích. "Liberec v minulé sezoně došel až do jarní části pohárů, je to silný tým. Má více zkušeností než my, ale věřím, že my máme větší vůli postoupit. Doma hlavně nechceme inkasovat," řekl Isaila. Motivaci jeho svěřenců zvyšují i vysoké prémie, které za postup vypsal majitel klubu.

Předpokládané sestavy:

Giurgiu: Lung Jr. - Pliatsikas, Gaman, Oros, Morais - Enache, Laban, Yahaya, William - Budescu - Fatai.

Liberec: Hroššo - Coufal, Rajnoch, Karišik, Fleišman - Sackey - Šural, Pavelka, Ďubek, Frýdek - Hamulák.

Zajímavosti:

- Liberec neuspěl ani v jednom ze 2 pohárových dvojzápasů s rumunskými týmy, vypadl s Dinamem Bukurešť i Kluží

- Liberec prohrál 3 ze 4 utkání s rumunskými soupeři

- Astra neprohrála v 10 soutěžních zápasech za sebou

- Astra naposledy doma prohrála soutěžní zápas loni v srpnu s Petrolulem Ploješť

- Astra se předloni přestěhovala z Ploješti do Giurgiu

- Liberec v dosavadních 3 zápasech nové sezony 2x vyhrál a jednou remizoval, v soutěžním duelu neprohrál 6x po sobě

Návrat do Rumunska

Zápas v Ploješti je zajímavý zejména pro plzeňského trenéra Dušana Uhrina mladšího, který velkou část kariéry strávil právě v Rumunsku. "Ale já tam jedu hlavně pracovat. Chceme si odvést co nejlepší výsledek do odvety. To znamená vstřelit gól a pokud možno vyhrát," prohlásil bývalý kouč Temešváru či Kluže, který se pokusí s Plzní konečně prolomit nepříznivé výsledky z úvodu sezony.

Viktoria nevyhrála v přípravě ani jedno utkání na zahraničním soustředění, následně prohrála 0:3 se Spartou v Superpoháru a v sobotu remizovala 2:2 v Příbrami. "I když jsme v Příbrami remizovali, tak jsme nehráli špatně a byly tam kvalitní momenty, od kterých se musíme odrazit. Hlavně musíme udržet koncentraci celý zápas, což se nám teď nedařilo," prohlásil Uhrin. "Snažíme se tuhle situaci hodit za hlavu a vstoupit do Evropské ligy s čistou hlavou," dodal pravý bek Radim Řezník.

Nyní Plzeň prověří tým, který v sezoně 2010/11, kdy Plzeň získala svůj první mistrovský titul, ještě hrál druhou rumunskou ligu. Od té doby však zažil velký výkonnostní skok a nyní ve dvou sezonách po sobě skončil třetí v tabulce první ligy. Klíčovou postavou je čtyřnásobný nejlepší fotbalista Rumunska Mutu, který má za sebou angažmá v Chelsea, Manchesteru City, Juventusu či Fiorentině. "Je to nejznámější a asi i nejkvalitnější rumunský hráč posledních let. Určitě to bude dokazovat i na hřišti," tuší Čišovský.

Petrolul však má v ofenzivě více osobností. "Pozor si musíme dát na velmi technického Teixeiru, Albín má zase velmi dobré standardky a v útoku je silný Tamuz. Je to mužstvo vyloženě technické, hraje útočný fotbal, musíme hrát ze zabezpečené obrany a těžit z protiútoků, při kterých mají slabiny. Musíme k nim rychle přistupovat a být agresivní," naznačil taktiku Uhrin.  Plzeň bude mít k dispozici téměř kompletní kádr, z něhož vypadli jen zranění František Rajtoral a Martin Chrien.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeňské hlasy před utkáním v Ploješti

Předpokládané sestavy:

Ploješť: Pecanha - Fanchone, Geraldo Alves, Hoban, Alcenat - Teixeira, De Lucas, Marinescu, Priso - Mutu, Tamuz.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hubník, Procházka, Limberský - Hrošovský, Horváth - Petržela, Vaněk, Pilař - Bakoš.

Zajímavosti:

- pro Plzeň jde o první souboj s rumunským fotbalem

- lídrem Petrolulu je čtyřnásobný nejlepší rumunský fotbalista Adrian Mutu

- čtyři z posledních pěti česko-rumunských soubojů dopadly lépe pro Rumuny

- Plzeň včetně přípravy nevyhrála 5 zápasů v řadě

- Petrolul vyhrál 9 z posledních 10 utkání

- Plzeň prohrála jen 2 z dosavadních 20 utkání v předkolech evropských pohárů, a to s Besiktasem a Lokerenem

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články