Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Lavička tají taktiku, Chelsea nastoupí i s Terrym

Praha - Jediný den zbývá do střetnutí Sparty s londýnskou Chelsea. Úřadující šampion Ligy mistrů má po vyřazení z nejprestižnějšího poháru zálusk na vítězství alespoň v Evropské lize a Leteňští jsou první překážkou, kterou se chystá odklidit. Sparťané jsou si dobře vědomi síly svého soupeře, ale taktiku, s jakou na londýnský tým vyrukují, trenér Vítězslav Lavička před veřejností i soupeřem svědomitě tají. Manažer Chelsea Rafael Benítez naopak na tiskové konferenci prozradil, že jeho tým nastoupí v plné síle - i s Johnem Terrym.

Trenér Sparty Lavička a kapitán Matějovský
zdroj: ČTK autor: Zbyněk Stanislav

Hlavní starostí trenéra Lavičky je před úvodním utkáním 2. kola Evropské ligy s Chelsea složení obrané čtyřky. Zranění nepustí do hry stabilního vůdce obrany Jiřího Jarošíka, na levém kraji zase dlouho absentoval Manuel Pamič. Prvního jmenovaného patrně nahradí na podzim často chybující defenzivní záložník Mario Holek, Pamiče by mohl zastoupit nezkušený Matěj Hybš.

"Samozřejmě bychom byli nejradši, aby všichni tyto hráči, kteří momentálně nejsou k dispozici, byli v kádru a byli připraveni hrát. Speciálně pro Jirku Jarošíka je to krutá záležitost. Jednak patří k našim klíčovým hráčům, co se týče kvality i zkušeností, a jednak je to hráč, který prošel Chelsea, takže sám je z toho zklamaný," je si vědom Lavička.

"Nechceme se vymlouvat"

Spartu také trápí, že utkání s Chlesea bude pro její hráče prvním soutěžním duelem po zimní přestávce, zatímco anglická Premier League běží i přes zimu a Londýňanům rozhodně nechybí zápasový rytmus. "Musíme to brát tak, jak to je. Nechceme se na to vymlouvat a chceme odvést to nejlepší v nás. Uvidíme, nakolik se nám to povede. Ideální to samozřejmě není, ale nic jiného nám nezbývá a chceme do toho jít naplno," nehledal výmluvy kapitán Sparty Marek Matějovský.

S jakou taktikou Sparťané na svého soupeře vyrukují, se ale zdráhal trenér Lavička sdělit a před veřejností žádné strategické manévry neodkryl. "Včera jsme strávili přibližně 45 nebo 50 minut u videa a ukazovali jsme hráčům detailnější představení soupeře. Jak co se týče způsobu jejich hry, tak co se týče představení individuálních hráčů. Následně jsme si zkusili nějaké taktické varianty v tréninku, ale to hlavní se ukáže až zítra," nebyl konkrétní letenský trenér.

Sparťané vědí, že postup přes Chelsea by byl obrovským překvapením. Trenér Lavička ale věří, že podzimní utkání Evropské ligy proti Lyonu a Bilbau dala Spartě recept, jak uspět. "V tomhle dvojzápase nejsme v pozici favorita, nicméně už ta podzimní utkání proti velkým evropským týmům nám ukázala, že se můžeme měřit s těmito týmy. Ale za předpokladu, že budeme dostatečně odvážní, dostatečně disciplinovaní a samozřejmě, aby tam byla i dostatečná efektivita, která by z naší odvážné hry měla vyplynout," dodává Lavička.

Tisková konference AC Sparta Praha před utkáním s Chelsea

Zdroj: www.sparta.cz

Benítez: Nastoupíme i s Terrym

Rafael Benítez byl na tiskové konferenci otevřenější. Španěl krátce zavtipkoval nad zálibou záložníka Juana Maty ve fotografii - řekl, že jeho svěřenec na žádné toulky po městě čas mít nebude. Mata přitom v lize proti Wiganu odehrál jen dvacet minut, ve čtvrtek by však měl být připraven nastoupit. Stejné platí i o ikoně Chelsea Johnu Terrym. I ten by měl proti Spartě odehrát celé utkání. Všichni hráči, kteří s námi přijeli, jsou schopni odehrát zapas. Věděli jsme o Terryho zdravotních problémech, ale důležité je, jak si vede v tréninku. Myslíme, že to zvládne," prohlásil dvaapadesátiletý trenér.

Benítez považuje Spartu Praha za silného a těžkého soupeře. "Sparta měla čas na přípravu. Jsou nebezpeční po stranách a mají skvělé přihrávky. Teď angažovali nejlepšího střelce v lize (Davida Lafatu). Hlavní věcí je vysvětlit mým hráčům, že to bude těžký test," uvedl na tiskové konferenci Benítez. "Váhá nad složením ofenzivy. Zimní posila z Newcastlu Demba Ba kvůli podzimnímu startu v Evropské lize nastoupit nemůže a jediným klasickým útočníkem k dispozici je Fernando Torres, kterému se v současnosti střelecky nedaří. 

"Samozřejmě to trochu problém je. Fernando je ale fit a my se snažíme, aby hrál co nejlépe. V útoku může hrát také Victor Moses a je tu i možnost hrát bez útočníka jako Španělsko na mistrovství Evropy," poznamenal Benítez, který má v Chelsea smlouvu do konce sezony. 

Petr Čech vzpomínal na své působení ve Spartě

Čech dnes s úsměvem líčil, že bude s londýnským velkoklubem usilovat o lepší výsledek než s Blšany, s nimiž si zde naposledy jako host odvezl prohru 0:1. "Tu porážku s Blšany si pamatuju. Snad se to nebude opakovat," řekl zvesela Čech na dnešní tiskové konferenci. 

Třicetiletý gólman netají, jak je rád, že se po jedenácti letech strávených na zahraničních štacích dočkal i pohárového zápasu proti krajanům. A zvlášť ho těší setkání se Spartou, kde sám strávil sezonu 2001/02. "Je to pro mě zvláštní situace, už je to dlouho, co jsem tady působil. I když se na Letnou často vracím s reprezentací," přemítal Čech.  

Podle něj v duelu se Spartou nebude hrát roli fakt, že se z reprezentace vzájemně zná s některými hráči pražského týmu. "V nároďáku se sice potkáváme, ale mimo něj vůbec a nemáme zkušenosti ze zápasů proti sobě. Takže tahle věc není podstatná. Až zápas samotný ukáže, pro koho to může být výhoda," dodal Čech, než s týmem Chelsea vyrazil na večerní trénink na letenském stadionu.

Zdroj
ČT sport, www.sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články