Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Lavička a Chovanec: Incident kazí dobrou pověst Slovanu i Sparty

Bratislava Vítězslav Lavička a Jozef Chovanec patří mezi poslední generaci hráčů, kteří zažili federální derby na pravidelné bázi. Nyní po dvaceti letech byli u dalšího vzájemného střetnutí Slovanu a Sparty. To nakonec skončilo vysokou sparťanskou výhrou 3:0, ta však ale byla značně přehlušena bitkami v hledišti.

Jozef Chovanec (vlevo) a Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Cítím z toho pachuť, bylo to fiasko a je mi z toho smutno. Myslím, že tohle v 21. století na stadiony nepatří," řekl trenér Slovanu Jozef Chovanec. "Je to negativní, hrůzný zážitek, ale musíme se dívat dopředu. Až budou lepší stadiony a naučíme se pracovat s fanouškem. Pořád si myslím, že východní blok je v tomto směru pozadu," dodal.

Čas od času se vynořují debaty o obnovení federální ligy, podle Lavičky je však čtvrteční utkání velkým argumentem pro ty, kteří s podobnými plány nesouhlasí. "Myslím, že plán na založení federální ligy to určitě ohrozí," řekl Lavička po výhře Sparty 3:0. "V tu chvíli jsem neměl pocit bezpečí," přidal letenský kouč. 

Podle Chovance sice dění při zápase jakékoliv diskuze neovlivní, incidenty jsou však "velkou kaňkou pro všechny, kdo mají rádi fotbal". Spartu i Slovan teď velmi pravděpodobně čekají tvrdé tresty. "Je to velmi trpká pachuť, kazí to dobrý kredit obou klubů," řekl Lavička. 

Zpátky do utkání se Spartě po přerušení nedostávalo snadno. "Vynucená pauza byla komplikace pro hráče na ploše i pro rozumné diváky. Snažili jsme se hráče udržet v koncentraci, ale nebylo to jednoduché," prohlásil trenér Letenských.


Slovan však podle Chovance spíše rozhodila první branka, kterou Lafata vstřelil z ofsajdového postavení. "Vynucená pauza nás určitě nevykolejila," prohlásil Chovanec. "Srazil nás sporný první gól, hráčům se to promítlo do hlavy a mužstvo je bohužel v takovém stavu, že s ním každá nepříjemnost na hřišti otřese."

Druhý zápas se Slovanem čeká Spartu za pouhé dva týdny v Praze a Lavička věří, že tentokrát se odehraje bez problémů. "Doufám, že se odehraje mezi tradičními rivaly jen na hřišti. Co si pamatuji, tak jsme si se Slovanem nikdy nic nedarovali, ale nepamatuji si, že by došlo k něčemu takovému jako dnes," prohlásil.

Slovan ani na devátý pokus ve skupině Evropské ligy nevyhrál a vyrovnal nelichotivý rekord Steauy Bukurešť a CSKA Sofia. V probíhajícím ročníku má navíc bratislavský celek ostudné skóre 0:10. "Už jen tohle by mělo být pro hráče motivací," posteskl si Chovanec. "Dát gól je umění, ale nemáme typicky hladové útočníky a přestupy nejsou. Musíme pracovat s tím, co máme," přidal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články