Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krok od finále. Před 24 lety skončilo tažení Slavie, které dosud v Česku nikdo nevyrovnal

Od rozdělení Československa žádný domácí tým tak daleko v pohárech nedošel. Fotbalisté Slavie před 24 lety předvedli v Poháru UEFA velké tažení, když se dostali až do semifinále. Tam je zastavilo francouzské Bordeaux v sestavě s několika budoucími hvězdami. Evropská jízda ale nebyla jediným vrcholem sešívaných ve skvělé sezoně 1995/96.

Fotbalisté Slavie se snaží zastavit Zinédina Zidana z Bordeaux
zdroj: ČTK/AP

Slavia semifinále začala doma, ale na Strahově prohrála 0:1, a stejným výsledkem skončila i odveta hraná 16. dubna 1996. Do finále tak postoupil Girondins, jehož barvy tehdy hájili pozdější mistři světa Zinédine Zidane, Bixente Lizarazu či Christophe Dugarry.

Slávisté se v Bordeaux museli obejít bez několika vykartovaných nebo zraněných opor, jen do hlediště usedl potrestaný trenér František Cipro. Možná i proto měli více ze hry domácí, jejichž převahu k radosti vyprodaného stadionu korunoval krátce po přestávce jediným gólem utkání Tholot.

Sešívaní se před soupeřovu branku dostávali jen zřídka. Nejblíže ke skórovaní měl krátce po inkasovaném gólu Karel Poborský, ale jeho přímý kop, mířící do šibenice, bravurně zneškodnil brankář Huard. Postup tak slavil domácí tým, jenž pak ve finále nestačil na Bayern Mnichov.

I tak zažili slávisté jednu z nejlepších sezon v historii. V Poháru UEFA postupně vyřadili Štýrský Hradec, Freiburg, Lugano, Lens a ve čtvrtfinále díky trefě střídajícího Jiřího Vávry v prodloužení odvetného duelu i favorizovaný AS Řím. V lize se Slavia po dlouhých 49 letech dočkala titulu.

V kádru červenobílých tehdy vedle Poborského zářili i Jan Suchopárek, Radek Bejbl nebo Vladimír Šmicer, kteří se o pár měsíců později podíleli na senzačním stříbru z Eura v Anglii. Zároveň si svými výkony vysloužili lukrativní zahraniční angažmá.

I kvůli odchodu největších opor si Slavia musela na další titul počkat až do roku 2008. O rok dříve slavila vysněný postup do základní skupiny Ligy mistrů, kterou si podruhé zahrála v minulé sezoně. V té předešlé došla v Evropské lize, v niž se před 11 lety přeměnil Pohár UEFA, až do čtvrtfinále. V něm nástupci Poborského a spol. nestačili na Chelsea.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články