Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Kdo místo Limberského? Vrba plánuje šachovat sestavou

Plzeň - Absenci Davida Limberského pravděpodobně trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba ve čtvrtečním duelu Evropské ligy s Fenerbahce vyřeší přesunutím Radima Řezníka z pravého beka na levého a stažením Františka Rajtorala ze zálohy do obrany. Naznačil to s tím, že variant je však více. Fit pro základní sestavu by měl být kapitán Pavel Horváth.

Pavel Vrba
zdroj: isifa/mafra autor: Ladislav Němec

"Máme několik variant. Máme ofenzivnější hráče, kteří mohou hrát staženěji. Budeme vycházet z toho, co je vyzkoušené z minulosti. V tom hledejte odpověď," řekl Vrba. Rozestavení s Rajtoralem i Řezníkem na becích při absenci či střídání Limberského si Plzeň vyzkoušela už v šesti soutěžních zápasech.

Limberský proti Fenerbahce hrát nemůže kvůli žlutým kartám. Dalšími variantami je stažení Jana Kovaříka z levé zálohy do obrany, kde nastoupil v lednové přípravě s Rokycany, či nasazení mladého odchovance Matěje Končala, který však na tomto postu odehrál za Plzeň jediný soutěžní zápas v poháru s Chomutovem a v lize nasbíral také zatím jediný start.


Šance pro Filla nebo Ďuriše

Pokud dojde na stažení Rajtorala, na pravé straně zálohy by mohl dostat šanci buď Martin Fillo, či Michal Ďuriš. Mladý David Štípek, který na podzim předváděl velmi dobré výkony, je mimo hru kvůli menšímu lékařskému zákroku, který v tomto týdnu podstoupil. "Bude nám tak deset dní chybět," řekl Vrba.

V záloze by pak neměl chybět kapitán Pavel Horváth, který už zažehnal nemoc, i když na tiskové konferenci ještě chyběl. "Ale jeho start je dnes ještě pravděpodobnější než včera. Nepochybuji o tom, že bude hrát," prohlásil Vrba.

František Rajtoral
zdroj: Isifa/SME

Plzeňský kouč odmítá názory, že Fenerbahce by pro Plzeň měl být lehčí soupeř než Neapol. "Že nás někdo staví do role favorita mi přijde trochu přestřelené. Pro nás by byla pocta, když by se říkalo, že jsme pro Fenerbahce rovnocenní partneři. Ekonomicky i kvalitou kádru jsou oni stále někde jinde," míní Vrba. "Já budu rád, kdybychom ty zápasy odehráli tak jako s Neapolí a Atlétikem. Pokud to povede k postupu, tím lépe," dodal Vrba.

Případný postup přes Fenerbahce by prý klidně vyměnil za jistotu účasti v Lize mistrů, na druhou stranu ho však vidina postupu do čtvrtfinále Evropské ligy láká. "Všichni jsme tak trochu ješitní a chceme uspět na všech frontách. Takže pokud máme možnost uhrát dobrý výsledek, tak uděláme vše pro to, aby tomu tak bylo. Pro nás však není nejdůležitější, abychom byli mezi osmi nebo čtyřmi nejlepšími v Evropské lize, ale abychom tyto výkony byli schopni ukazovat dlouhodobě," dodal Vrba.

Kolář: My a favorité? Troufalost

Přestože široká i odborná veřejnost považuje fotbalisty Plzně v duelu za mírné favority, samotní hráči to vidí obráceně. Podle záložníka Daniela Koláře je prý favorizování Plzně troufalost, jelikož turecký klub má obrovskou kvalitu. "Určitě všichni cítíme, že vzrostlo očekávání, které na nás lidi mají. My to takhle ale nebereme. Stavět nás do role favoritů proti Fenerbahce je troufalé. Podle mě je určitě mírný favorit Fenerbahce," prohlásil Kolář.

Že má Fenerbahce velkou kvalitu, se Kolář se spoluhráči přesvědčil u rozboru videa. Zvláště když jim ho trenér Pavel Vrba ukazoval hned po videu s Ostravou, s níž Plzeň hrála v neděli. "Jelikož to následovalo hned po Ostravě, tak mi to v tu chvíli přišlo nějak zrychlené. Všechno se dělo v daleko větší rychlosti. Bylo to takové hodně živelné. A bylo jasně vidět, že směrem do ofenzivy mají obrovskou kvalitu," hodnotil Kolář.

Je nám líto, video expirovalo.
Příprava plzeňských fotbalistů na utkání s Fenerbahce

Jelikož se odveta v Istanbulu bude hrát před prázdným hledištěm, chtějí si plzeňští fotbalisté hlavně doma vytvořit co nejlepší výchozí pozici. Nejlepší by bylo, kdyby se jim povedlo navázat na dosavadních sedm domácích výher z této sezony Evropské ligy.

Horváthova přítomnost hráče uklidní

Vidina zápasu s Fenerbahce přispěla k tomu, že se kapitán Pavel Horváth léčí rychleji, než by tomu bylo normálně. V neděli kvůli nemoci chyběl proti Ostravě, ale čtvrteční duel už si utéct nenechá. "Je mi samozřejmě líp. Vidina toho zápasu mě žene v léčbě vpřed. Snad se to do zítřka ještě zlepší, abych byl připraven co nejlépe," řekl Horváth.

Přítomnost svého kapitána na hřišti fotbalisté vítají, protože právě proti Ostravě poznali, jak moc ho v přechodové fázi postrádají. "Pro mužstvo je to určitě dobrá zpráva, protože podvědomě budeme vědět, že je tam Horvi, který umí vymyslet nějakou dokonalou přihrávku. Pro všechny je to plus," míní Vladimír Darida.

Horváth je také jediným hráčem Plzně, který si na vlastní kůži vyzkoušel tureckou ligu, když v roce 2001 působil v Galatasarayi Istanbul. "S Fenerbahce jsem ale nehrál, takže se mi to ani moc nevybavilo," řekl Horváth.

I tak ale rozhodně nesouhlasí s názory, že současná Plzeň je proti Fenerbahce mírným favoritem. "Všichni, kdo to tvrdí, by si měli uvědomit, že Fenerbahce je velkoklub se spoustou reprezentantů z celého světa, který pravidelně hraje poháry. Takže já si naopak myslím, že postoupit by mělo Fenerbahce a my můžeme zase jen překvapit," mínil Horváth.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články