Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Kdo jsou soupeři Sparty? Přečtěte si medailonky Neapole, Slovanu a Bernu

Praha - Pražská Sparta se sice s problémy, ale přece jen probojovala do základní skupiny Evropské ligy. Los v Monaku jí přiřkl vcelku atraktivní a zároveň "hratelné" soupeře – italskou Nepaol, švýcarský Young Boys Bern a Slovan Bratislava. Kdo jsou soupeři Sparty? Přečtěte si medailonky Neapole, Slovanu a Bernu:

Radující se fotbalisté Neapole
zdroj: AP autor: Gregorio Borgia

SSC NEAPOLTrenér Sparty Vítězslav Lavička o Neapoli: "Neapol hrála do poslední chvíle o Ligu mistrů, vypadla až s Bilbaem a loni skončili třetí v italské lize. Znovu se po čase potkáme s trenérem Rafou Benitézem, na to se těším. Budeme si chtít tradičně zjistit co nejvíce informací, o tomto víkendu jim začíná nejvyšší domácí soutěž, takže k tomu bude ideální příležitost. Bude to soupeř na úrovni Ligy mistrů, o kterou do poslední chvíle bojovala."

Jeden z nejpopulárnějších italských klubů zažil nejslavnější éru na přelomu 80. a 90. let, kdy v čele s legendárním Argentincem Diegem Maradonou dvakrát vyhrál italskou ligu a v roce 1989 i Pohár UEFA. Pak ale přišla dlouhá léta útlumu a ekonomických potíží Neapole.

Dlouhodobé finanční problémy klubu vyvrcholily v roce 2004 bankrotem, od krachu ho zachránil filmový producent Aurelio De Laurentiis, pod jehož vedením se Neapol již po třech letech vrátila do nejvyšší soutěže.  

V posledních letech Neapol pravidelně hraje na špičce italské ligy, naposledy skončila třetí a do poslední chvíle bojovala o postup do Ligy mistrů. V play-off nakonec vypadla s baskickým Bilbaem a skončila "jen" v Evropské lize. Neapol, již vede věhlasný trenér Rafael Benítez, disponuje velmi silným kádrem, na letošním mistrovství světa v Brazílii bylo 12 hráčů Neapole. Největší hvězdou celku je argentinský kanonýr Gonzalo Higuaín.

Rok založení: 1926

Klubové barvy: modrá a bílá

Největší úspěchy: vítěz Poháru UEFA 1989; 2x mistr ligy (1987, 1990); 5x vítěz Italského poháru (naposledy letos)

Trenér: Rafael Benítez (Španělsko)

Současné opory: Gonzalo Higuaín, Lorenzo Insigne, Marek Hamšík, Blerim Dzemaili

Stadion: Sao Paolo v Neapoli (kapacita 60.240 diváků)

Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech: 1974/75 Pohár UEFA: SSC Neapol - Baník Ostrava 0:2, 1:1  2012/13, 2. kolo Evropské ligy: SSC Neapol - Plzeň 0:3 a 0:2 

Utkání Slovan Bratislava - BATE Borisov
zdroj: isifa/SME autor: Vladimír Šimíček

SLOVAN BRATISLAVATrenér Sparty Vítězslav Lavička o Slovanu Bratislava: "Slovan si všichni naši fanoušci přáli a bude to velké derby z federální doby. Těším se na setkání s Františkem Strakou, hráli jsme spolu za Spartu a i kvůli tomu to bude zajímavá konfrontace. Bude to velký dvojzápas nejen pro hráče, ale i pro fanoušky obou mužstev. Bude to mít velký náboj. Slovan jsem sledoval při zápase v Borisově, kde bojovali o Ligu mistrů. Myslím si, že i účast v Evropské lize je pro Slovan velký úspěch."

Slovan je historicky nejúspěšnější slovenský fotbalový klub a jediný, který kdy vyhrál  evropskou pohárovou soutěž. Bratislavský klub trimfoval v roce 1969 v Poháru vítězů pohárů. Dříve hrál na stadionu Tehelné pole s kapacitou přes 30 000 diváků, od roku 2009 ale kvůli rekonstrukci působí na stadionu Pasienky. Za Slovan nastupovala řada slavných československých a slovenských reprezentantů, mimo jiné Ján Popluhár, Ján Pivarník, Viliam Schrojf, Koloman Gögh, Marián Masný, Anton Ondruš, Ján a Jozef Čapkovičové a Peter Dubovský.

Slovan má v kádru dva české fotbalisty - Pavla Fořta a Tomáše Jablonského - v minulosti v jeho dresu hráli například Radim Nečas a současní hráči Sparty David Bičík a Michal Breznaník. Na lavičce bratislavského celku působí bývalý trenér Sparty František Straka, který ale mezitím působil i v konkurenční Slavii, a tak ho na Letné patrně nečeká zrovna vřelé uvítání.

V poslední sezoně Slovan obhájil slovenský titul a stal se tak poosmé slovenským mistrem. Bojoval stejně jako Sparta o postup do Ligy mistrů a na rozdíl od Letenských prošel přes třetí předkolo, kde vyřadil Šeriff Tiraspol. V play-off nakonec nestačil na BATE Borisov, i účast v Evropské lize je však pro slovenského mistra úspěchem.

Rok založení: 3. května 1919 jako 1. ČsŠK Bratislava

Klubové barvy: světle modrá

Největší úspěchy: vítěz Poháru PVP (1969), osminásobný mistr Československa, dvanáctkrát vyhrál slovenskou ligu (naposledy letos)

Trenér: František Straka (ČR)

Současné opory: Lester Peltier (Trinidad), Róbert Vittek, Nicolas Gorosito (Argentina), Seydouba Soumah (Guinea)

Stadion: Pasienky (kapacita 11.907 diváků) 

Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech: 2001/02, 1. kolo Pohár UEFA: Liberec - Slovan Bratislava 2:0 a 0:1 

Young Boys Bern
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

BSC YOUNG BOYS BERNTrenér Sparty Vítězslav Lavička o Bernu: "Co se týče Young Boys, tak je to pro mě v tuto chvíli neznámá, ale podle informací z kabiny, konkrétně od Radka Kováče, se jedná velmi kvalitní tým, takže to bude také nepříjemný protivník."

Největší období slávy zažil klub v letech 1903 až 1911, kdy získal čtyři ligové tituly, a v letech 1953 až 1960, kdy získal rovněž čtyři ligové tituly a dvakrát zvítězil v domácím poháru. V poslední sezoně se Bern umístil v nejvyšší domácí soutěži na třetím místě.

Loni se Young Boys do evropských pohárů nekvalifikovali, o rok dříve bojovali o postup v základní skupině Evropské ligy, nakonec však jen kvůli horšímu skóre skončili třetí za Liverpoolem a Anži Machačkala. Předčili ovšem italské Udinese Calcio, které skončilo ve skupině s odstupem poslední. Za klub v současnosti hraje i český obránce Jan Lecjaks. 

Rok založení: 1898

Klubové barvy: žlutá a černá

Největší úspěchy: 11x vyhrál švýcarskou ligu (naposledy v roce 1986), 6x Švýcarský pohár (naposledy v roce 1987), semifinále Evropského poháru v sezóně 1958/59

Trenér: Uli Forte   

Současné opory: Marco Wölfli, Alain Rochat

Stadion: Stade de Suisse (32.000 diváků)

Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech: dosud nehrál 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články