Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jaro v Evropské lize začíná zostra. Plzeň hostí neporažený Záhřeb, Slavia rozjetý Genk

Evropské jaro začíná i pro dvojici českých klubů. Slavia zažije, jaké to je hrát nejen v domácí konkurenci na sklonku zimy po 11 letech. Pražané na domácím hřišti rozehrají dvojzápas 2. kola Evropské ligy proti belgickému Genku a budou chtít potvrdit dobrou formu z posledních měsíců. Úřadující mistři z Plzně hostí Dinamo Záhřeb a jdou do utkání s cílem prodloužit domácí vítěznou sérii v soutěži na osm zápasů a ideálně se naladit na nedělní šlágr s vedoucí Slavií. Přímý přenos tohoto duelu nabídne ČT sport a web ctsport.cz od 20:35.

Svěřencům Pavla Vrby začátek prvoligového jara nevyšel podle představ a po sobotním výsledku 1:1 z Mladé Boleslavi ztrácejí z druhého místa už šest bodů na Slavii.

"S Dinamem to bude úplně jiná úroveň, musíme se na to co nejlépe připravit. Hrajeme na jaře poprvé před vlastními fanoušky. Věřím, že bude vyprodáno a pomůžou nám k dobrému výsledku. Ale na Slavii budeme myslet až po Dinamu, oba zápasy jsou pro nás nesmírně důležité," řekl útočník Jean-David Beauguel, který v Mladé Boleslavi skóroval při ligové premiéře za Plzeň.

Viktoria je mezi 32 nejlepšími týmy Evropské ligy popáté, nejprve v roce 2012 vypadla se Schalke, ale při posledních třech účastech vyřadila Neapol, Šachtar Doněck a naposledy loni Partizan Bělehrad.

Západočeši se do EL přesunuli díky třetímu místu ve skupině Ligy mistrů, kterou zakončili výhrami 2:1 na hřišti CSKA Moskva a doma nad AS Řím. Dinamo, které se do vyřazovací fáze dostalo poprvé v historii, ovládlo skupinu Evropské ligy před Fenerbahce, Trnavou a Anderlechtem.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň narazí ve valentýnském duelu na Dinamo

Veledůležitý duel o koeficient:

Souboj Plzně s Dinamem bude klíčový. České kluby nyní figurují na 16. místě v žebříčku s náskokem 0,5 bodu na sedmnácté Chorvatsko a v případě postupu Viktorie bude mít český fotbal jistotu nejhůře 15. pozice.

"Vyhráli skupinu, měli 14 bodů a ani jednou neprohráli, takže samozřejmě obrovská síla. Dinamo Záhřeb je známé i jako líheň skvělých fotbalistů a určitě to nebude jednoduchý soupeř," upozornil kouč Vrba.

Jeho protějšek Nenad Bjelica zase chválil Plzeň. "Je to velmi dobrý a zkušený tým, jejich hráči jsou spolu dlouho. V Lize mistrů se potkali s výbornými soupeři, ale my musíme myslet na sebe. Pokud navážeme na podzimní formu z Evropské ligy, máme šanci postoupit," prohlásil kouč úřadujících chorvatských šampionů.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Zmrhal, Hušbauer, Ševčík, Stoch - Škoda.

Genk: Vukovic - Maehle, Aidoo, Dewaest, De Norre - Heynen, Malinovskij - Paintsil, Pozuelo, Trossard - Samatta.

Slavia před Genkem: Pozor na ofenzivu

Slavia naposledy hrála na evropské scéně jarní část v sezoně 2007/08, kdy v Poháru UEFA vypadla s Tottenhamem. Také proti Genku nejsou Pražané favority. Soupeř vede s jedenáctibodovým náskokem belgickou ligu a s jedinou porážkou vyhrál svou základní skupinu Evropské ligy.

Výbornou sezonu ale prožívají i slávisté, kteří z posledních 15 soutěžních utkání jen jednou prohráli a po sobotním vítězství 2:0 na úvod jara nad Teplicemi mají v čele ligové tabulky k dobru šest bodů na Plzeň, s kterou se utkají v neděli. Stejným výsledkem vyhrál v generálce i Genk.

Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu:

"S Genkem je to dvojzápas, kde jsou šance 50 na 50. Ten souboj budou rozhodovat detaily. Je tam velká šance jít dál, určitě se ale neztotožňuji s názory, že je Genk papírově nejslabší tým z losu," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Stačí se podívat na tabulku belgické ligy, ve své skupině Evropské ligy získali 11 bodů. A kdo viděl belgické týmy, tak mi musí dát za pravdu, že belgický fotbal šel strašně moc nahoru," doplnil Trpišovský.

Slavia věří, že udrží domácí neporazitelnost v této pohárové sezoně. Ve čtyřech zápasech v Edenu neprohrála a ve třech utkáních skupiny, kde obsadila druhé místo, tam neinkasovala. "Zřejmě hodně lidí si řekne, že Genk je hratelný soupeř. Ale těžko říct. Vyřazovací část je vždy jen o aktuální formě, trestá se každá chyba. Není tu prostor na chyby, které můžeme několik zápasů napravovat," řekl záložník Slavie Josef Hušbauer.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský varuje: Genk má silné individuality

Hlavním tahounem Genku je momentálně tanzanský útočník Mbwana Samatta, který zaznamenal v posledních šesti soutěžních zápasech sedm gólů a dal i obě dvě branky v generálce na souboj se Slavií.

"Španěl Pozuelo je tam snad tři čtyři roky, hodně jim tvoří hru. Teď vystřelil Malinovskij, který se prosazuje i v ukrajinské reprezentaci. Má hodně dobré přímé kopy a kopací techniku. Nahoře se jim o to stará hroťák Samatta plus třeba křídlo Trossard. Myslím, že spousta těch mladých hráčů se brzy posune ještě třeba do lepších týmů. Slabina u nich může být, že mančaft je poskládaný z hodně mladých hráčů, tak třeba trošku psychika," uvedl obránce Jakub Brabec.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Zmrhal, Hušbauer, Ševčík, Olayinka - Škoda.

Genk: Vukovic - Maehle, Aidoo, Dewaest, De Norre - Heynen, Malinovskij - Paintsil, Pozuelo, Trossard - Samatta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články