Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jak si Plzeň a Zlín povedou v klíčových duelech? O postup hraje i Slavia

Plzeň i Zlín ve čtvrtém kole Evropské ligy musejí vyhrát, aby si zachovaly reálnou šanci na postup do jarní fáze Evropské ligy. Přestože oba týmy jdou do svých zápasů ve zcela jiné pozici, není jasné, v jaké síle Viktoria nastoupí, protože trenér Vrba pozmění sestavu. Další bonusový bod si může zajistit Slavia v utkání s Villarrealem, přičemž oslaví 125. výročí od vzniku klubu. A právě zápas Slavia - Villarreal můžete sledovat v přímém přenosu od 18:30 na ČT sport a ctsport.cz. Z duelů Plzně a Zlína nabídne web podrobnou textovou on-line reportáž.

Radost fotbalistů Slavie
zdroj: REUTERS autor: Heino Kalis

Slavia Praha – Villarreal

Slavii čeká v neděli zásadní zápas v boji o titul na půdě Plzně. A od toho se bude do velké míry odvíjet i sestava sešívaných v utkání s Villarrealem, které při vší úctě není pro Šilhavého tým na úplné špičce priorit. Trenér Šilhavý a jeho realizační tým to přitom navenek nepřiznají. "Oba zápasy jsou pro nás hodně důležité. Abychom stavěli Evropskou ligu na druhou kolej, to by nebylo úplně ideální," prohlásil kouč Slavie.

Přesto lze jen těžko očekávat, jaké hráče Slavia do zápasu nasadí. Není totiž jasné, jakou má trenér představu o své nejsilnější sestavě. Šilhavý svou jedenáctku jednak často mění a navíc hráči, s nimiž počítá spíše na lavičku, v Evropské lize září. Třeba Jan Sýkora, který si připsal ve třech skupinových zápasech dvě asistence a předvedl se v dobrém světle, či Tomáš Necid, jenž ve stejném počtu zápasů dvakrát skóroval.

Ke všemu se do týmu po vynechaném zápase v Uherském Hradišti kvůli nemoci vracejí kromě brankáře Kováře africké opory Simon Deli a Michael Ngadeu-Ngadjui.

Předpokládaná sestava Slavie

Slavia: Kovář - Bořil, Jugas, Frydrych, Sobol - Hromada, Rotaň - Sýkora, Stoch, Zmrhal - Necid

Pro Slavii navíc bude těžké šetřit síly i proto, že bude většinu zápasu trpělivě bránit v bloku ofenzivní kombinační styl Villarrealu. "Očekáváme podobný způsob hry jako na Villarrealu, oni příliš nerozlišují doma nebo venku. Na Atléticu Madrid remizovali 1:1, ukazují, že mají velkou sílu. My bychom se chtěli prezentovat podobně jako ve Španělsku. Odehráli jsme tam velmi dobrý zápas, na který bychom chtěli navázat," bere si za cíl Šilhavý.

Každý bod by ale byl nadstavbový a remízu by bral i Jan Sýkora. To, že klíčové bitvy na Slavii ještě čekají, potvrzuje i Šilhavý. "Zítřejší zápas nerozhodne, kdo půjde dál a kdo bude ze hry. Šanci má i poslední Maccabi, ztráta není velká a může se to vyrovnat. Skupina je ještě hodně otevřená," míní trenér Slavie.

Šance na výsledek podle webu ctsport.cz

Výhra Slavie: 15 %
Výhra Villarrealu: 45 %
Remíza: 40 %

Jak zvládnou Plzeň a Slavia klíčový týden sezony? Tomu se věnoval i nový díl Fotbal fokus podcastu

Viktoria Plzeň - Lugano

Viktoria má po třech zápasech v Evropské lize pouhé tři body za jedinou výhru a doma proti Luganu je tedy pro Plzeň povinnost, aby zvítězila. Důvodem je zaprvé nevyzpytatelná skupina, kde jsou za suverénním FCSB naskládány na třech bodech právě Viktoriáni, Lugano a Hapoel Beer Ševa. A zadruhé fakt, že Lugano je v zápase jasným outsiderem – tým je ve švýcarské lize na předposledním místě.

Výsledkově se ale Lugano v poslední době zvedá a nakoplo ho právě vítězství nad Plzní. Od té doby uhrálo solidní remízu na půdě Sionu a v důležitém utkání odsunulo na poslední místo Lucern po vítězství 1:0. Soupeř Plzně vyhrál i v poháru nad Schotzem ze čtvrté ligy, byť šlo až o triumf v prodloužení. I to, že Lugano dostalo v posledních třech zápasech dvě červené karty, svědčí o tom, že klub ještě není v ideálním rozpoložení a mohl by být náchylný k vyprovokování.

Trenér Vrba má ale jasno v tom, že jeho tým musí k utkání přistoupit mnohem zodpovědněji než na azylové půdě soupeře v Lucernu. "Nesmíme být nepřesní a nedůrazní v kombinaci, abychom dovolili soupeři přecházet do brejkových situací. V tom jsou strašně silní, dokázali to v domácím zápase, a pokud jim to umožníme, tak samozřejmě budeme mít zase problém," je si vědom plzeňský trenér.

Předpokládaná sestava Plzně

Hruška - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Zeman, Čermák, Kopic - Krmenčík

Prioritou je ale i pro Viktorii utkání se Slavií, o čemž svědčí též fakt, že Plzeň nastoupí v kombinovaném složení. "Určitě nebudeme hrát ve stejné sestavě jako v Karviné," oznámil Vrba. "Myslím, že Plzeň má 22 výborných hráčů s gólmany a 11 z nich zítra nastoupí," dodal nekonkrétně. Chybět mu budou jenom zranění stopeři Roman Hubník s Janem Baránkem.

A o tom, že je Evropská liga pro Plzeň letos spíš na druhé koleji, svědčí i to, že by Vrba bral postup z relativně jednoduché skupiny jako bonus. "Doufám, že jsme říkali pouze to, že chceme postoupit do skupiny. Nevím, jestli jsme říkali, že chceme postoupit ještě ze skupiny. Pokud by se to podařilo, už by to byla nadstavba," prohlásil plzeňský kouč.

Šance na výsledek podle webu ctsport.cz

Výhra Plzně: 50 %
Výhra Lugana: 15 %
Remíza: 35 %

Kodaň - Zlín

Velkou úlohu má před sebou Zlín v Kodani – může tu poprvé v sezoně vyhrát na půdě soupeře. Vítězství Ševců by bylo obrovským překvapením i proto, jak naivně se tým Bohumila Páníka prezentoval ve své evropské venkovní premiéře na půdě Lokomotivu Moskva. Už po sedmnácti minutách totiž Zlín prohrával 0:3. 

"Jsme si vědomi, že výkony doma a venku jsou jako den a noc. Pracujeme na tom a věřím, že už v příštím zápase to prolomíme," sní zlínský záložník Petr Jiráček. 

To, že se Zlín dokáže velmi rychle učit, už prokázal v dalším zápase Evropské ligy doma právě proti Kodani. Navíc o víkendu jen smolně nezvítězil na půdě rozjetých Bohemians. "Věděli jsme, že budou unavení, tak jsme na ně chtěli vletět, vystrašit je a pak v posledních 20 minutách je dohrát, ale nepředpokládali jsme, že přijde mlha," prohlásil o domácím zápase s Kodaní trenér Páník.

Předpokládaná sestava Zlína

Dostál - Kopečný, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Traore, Janíček, Jiráček, Vukadinovič - Diop. 

A Zlín je před odvetou odhodlaný. "Víme, jaký soupeř nás teď čeká. Poznali jsme v prvním zápase, že mají dobré hráče. Proti nám sice některé šetřili, to se asi nebude opakovat," je si vědom Jiráček. "Teď jedeme my k nim, ale měli jsme o den odpočinku víc, takže by oni neměli mít výhodu. Naši hráči však každopádně budou muset být pozorní v obraně, protože kvalita Kodaně je obrovská," dodal Páník.

Zatím velmi nečitelná skupina plná remíz by tak po čtvrtku mohla nabídnout klíč k rozuzlení. Favorizovaná Kodaň chce totiž po třech remízách konečně bodovat. "Máme před sebou dva zápasy, ve kterých by nám výhry hodně pomohly. Teď se plně soustředíme jen na Zlín. Ve skupině máme tři remízy a je čas, abychom konečně vyhráli," prohlásil Peter Ankersen, největší hvězda kodaňského celku.

Šance na výsledek podle webu ctsport.cz

Výhra Kodaně: 65 %
Výhra Zlína: 10 %
Remíza: 25 %

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články