Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Jablonec si vybojoval historické vítězství a postupuje do play-off

Dammen (Norsko) - Historického úspěchu v podobě postupu do play-off Evropské ligy dosáhli jablonečtí fotbalisté. Proti norskému Strömsgodsetu dokázali znovu vyhrát, tentokrát 3:1, a zajistili si tak poprvé účast v posledním předkole druhé nejprestižnější evropské soutěže. Vítěz českého poháru si postup zajistil díky třem velmi pohledným gólům. Poprvé v prvním poločase zakončoval Hubník, a přestože ještě Kamara výrazně zdramatizoval průběh zápasu svým gólem v 71. minutě, Ondřej Vaněk po krásném protiútoku strhl vedení na stranu Jablonce. Karel Piták poté nádherným lobem v závěru zápasu pojistil vítězství Severočechů.

Jablonečtí slaví gól do sítě Strömsgodsetu
zdroj: AP autor: Fredrik Varfjell

Jablonecký kouč Skuhravý, pod jehož vedením Severočeši prohráli jediný z dvanácti soutěžních zápasů, musel v Norsku improvizovat v obraně. Kvůli zdravotním problémům postrádal tři zadáky, a tak na levé straně defenzivy netradičně zaskočil zkušený Čížek. V záloze nastoupili Kopic s Vošahlíkem, kteří v prvním duelu jako střídající hráči obstarali vítězný gól, také ve středu pole si odbyl pohárovou premiéru v základní sestavě dvacetiletý Kubista.

A po jedenácti minutách mohla být gólová. Hostující mladík napřáhl za vápnem a Larsenovi málem propadl míč až do sítě. Severočechům nedělal umělý trávník v Drammenu, kde Strömsgodset hraje domácí utkání, žádné problémy a po čtvrthodině už vedli. Hubník si narazil s Vošahlíkem, Piták mu chytře mezi nohama pustil balon a domácí gólman neměl šanci zasáhnout.

Druhý celek norské ligy potřeboval v tu chvíli vstřelit dvě branky, aby si vynutil aspoň prodloužení. V druhé polovině první půle tak získal převahu. Nejdříve ale zahrozil Vošahlík, jehož hlavičku vytáhl Larsen nad břevno. Na druhé straně měl na hlavě vyrovnání Horn, ale nemířil přesně. Pak Baumit děkoval Špitovi, který hned po sobě zlikvidoval Kovácsovu střelu i Wikheimovu dorážku.

V poločase Skuhravý poslal do hry Vaňka místo Zoubeleho, domácí kouč střídal dokonce dvakrát. A čerstvý Kamara dělal jablonecké obraně problémy. Hosty ale proti němu v 56. minutě opět podržel Špit. V 71. minutě už Norové mírný tlak zužitkovali. Špit vyrazil Vilsvikovu střelu jen do strany, kde stál Kamara a ten doklepl balon do sítě.

Domácí ožili, tlačili se za druhým gólem, ale Jablonec v závěru jejich elán razantně utnul. Nejprve v 81. minutě po rychlé akci přiťukl Třešňák v pádu dalšímu střídajícímu hráči Vaňkovi a ten prostřelil Larsena. V 90. minutě pak kapitán Piták ukázkovým obloučkem přeloboval domácího gólmana.

Branky: 71. Kamara - 16. Hubník, 81. Vaněk, 90. Piták. Rozhodčí: Mažeika - Šimkus, Kazlauskas (všichni Litva). ŽK: Johansen - Kysela, Vošahlík, Hubník, Kopic, Třešňák, Loučka. První zápas: 1:2, postoupil Jablonec. 

Strömsgodset: Larsen - Vilsvik, Horn, Madsen (46. Diomande), Hamúd - Ibrahim, Johansen, Boateng - Storflor, Kovács (65. Keita), Wikheim (46. Kamara). Trenér: Deila.
Jablonec: Špit - Zoubele (46. Vaněk), Kysela, Beneš, Čížek - Loučka, Kubista - Kopic, Piták, Vošahlík (87. Jablonský) - Hubník (68. Třešňák). Trenér: Skuhravý. 

Roman Skuhravý (trenér Jablonce): "Dneska nám fantasticky zachytal Michal Špit. Dovedu si představit, že naše hra bude lepší hlavně v držení míče. Zbytečně jsme se dostávali pod tlak. Přesto jsme věděli, že soupeř má okénka v obraně. Chtěli jsme jich využít. Jsem spokojený, že jsme tady vyhráli 3:1, že jsme to zvládli i za nepříjemného stavu 1:1, kdy jsem viděl na klucích trošku obavy o výsledek. Pro mě osobně je to největší úspěch trenérské kariéry, ale moje díky patří klukům. Oni to odpracovali. Vyhrát dvakrát s takovýmhle soupeřem je dobrá a chvályhodná práce."

Karel Piták (kapitán Jablonce): "Soupeř byl kvalitní a dneska ukázal, že je silný v kombinaci. Dali jsme gól, ale místo toho, abychom se uklidnili, to bylo chvílemi naopak. Špiťák nám dneska zachytal výborně, měl plno zákroků. Když jsme dali na 2:1, věděl jsem, že nám to už neunikne. Liberec taky postoupil, pro český fotbal je to paráda. Přál bych si raději někoho, přes kterého by šlo postoupit. Líbil by se mi takový Salcburk, kde jsem něco prožil."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články