Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jablonec narazí na Ajax, Plzeň čeká přemožitel Sampdorie Janov

Nyon – Jediný nenasazený český celek Jablonec narazí v 4. předkole Evropské ligy na papírového favorita Ajax Amsterdam. Plzeň, která se do losovacího osudí dostala po vypadnutí z třetího předkola Ligy mistrů, se utká s překvapivým přemožitelem Sampdorie Janov srbskou Vojvodinou Novi Sad. Spartu čeká švýcarský Thun, Liberec bude o základní skupinu bojovat s Hajdukem Split. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

První zápasy se hrají ve čtvrtek 20. srpna, odvety o týden později. Plzeň, Liberec a Sparta začínají doma, Jablonec venku. Původně měla mít výhodu domácí odvety Sparta, ale UEFA jí změnila pořadatelství kvůli pravidlu, že v jeden den se nemohou hrát dvě utkání v okruhu 50 kilometrů. Thun by si tak konkuroval s Bernem. Stejné pravidlo pak UEFA uplatnila i kvůli kolizi zápasů Liberce a Jablonce, na čemž Jablonec vydělal.

Hvězdný vypadnuvší Ajax

Jablonec čeká druhý nejvýše nasazený tým v play-off Ajax. Čtyřnásobný šampion Ligy mistrů či Poháru mistrů evropských zemí vypadl ve 3. předkole Ligy mistrů překvapivě s Rapidem Vídeň a chuť si tak bude chtít spravit proti Jablonci. Současnými hvězdami třiatřicetinásobného nizozemského mistra jsou obránce Johny Heitinga, dánští reprezentanti Lasse Schöne a Victor Fischer či útočník Yaya Sanogo, hostující z Arsenalu. Trenérem je slavný obránce Frank de Boer. V juniorce Ajaxu působí i český útočník Václav Černý.

Zápasy Ajaxu proti českým týmům v evropských pohárech:

1966/67, čtvrtfinále PMEZ: Dukla - Ajax 1:1 a 2:1

1984/85, 2. kolo Poháru UEFA: Bohemians - Ajax 0:1 a 1:0, na penalty 4:2

2005/06, základní skupina LM: Ajax - Sparta 1:1 a 2:1

2006/07, 2. kolo Poháru UEFA: Sparta - Ajax 0:0

2007/08, 3. předkolo LM: Ajax - Slavia 0:1 a 1:2

2008/09, 2. kolo EL: Ajax - Slavia 2:2

"Ajax patří mezi tradiční evropské velkokluby a tak věhlasný soupeř se v Jablonci už dlouho neukázal. Celá Evropa považovala za překvapení jeho vypadnutí z předkola Ligy mistrů. Jsme ještě plni dojmů po včerejším úspěchu v Kodani. Ale i tam jsme se přesvědčili, že můžeme uspět i proti favoritovi. Ani v souboji s Ajaxem se proto necítíme předem poraženi," uvedl trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý.

Vladimír Táborský: "Ajax je sice pořád výborná značka, ale už to není tak silný tým jako před patnácti lety, kdy tvořil páteř nizozemské reprezentace. Stále by to ale měl být tahák pro fanoušky, tak doufám, že v Jablonci bude konečně vyprodáno."

Neoblíbený starý známý Thun

Spartu po deseti letech čeká souboj s Thunem, s nímž se tehdy utkala v základní skupině Ligy mistrů s výsledky 0:1 a 0:0. Tehdy si v jeho kádru vyhlédla i posilu Maura Lustrinelliho, který Thun později i koučoval. Loni hrál Thun v základní skupině Evropské ligy, letos však měl ve 3. předkole problém postoupit přes lichtenštejnský Vaduz.

Vizitka klubu FC Thun

Největší úspěchy: 2. místo v lize 2004/05; finalista domácího poháru 1955; účast v základní skupině Ligy mistrů 2005/06

Současné opory: Guillaume Faivre, Dennis Hediger, Marco Rojas, Roman Büss

Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech:

2005/06, základní skupina LM: Thun - Sparta 1:0 a 0:0

"Žádného soupeře jsem vybraného neměl, bylo mi to úplně jedno. Je samozřejmě škoda, že jsme nebyli v rámci losování o hodinu dříve, ale teď už se musíme soustředit jen na zápasy, které nás čekají, a nedívat se dozadu," řekl obránce Lukáš Mareček. "Jediným naším cílem je postup do základní skupiny, takže se nesmíme ohlížet na to, kdo proti nám stojí," dodal.

Vladimír Táborský: "Nechci Thun podceňovat, ale nevím, co by se mělo stát, aby přes něj Sparta nepostoupila. Ve švýcarské lize jde o průměrný tým, který je rozhodně mnohem slabší než CSKA Moskva, kterou Sparta málem vyřadila."

Nejslabší, ale zrádná Vojvodina

Plzeň nastoupí proti srbské Vojvodině, která je sice podle koeficientu nejslabší ze čtveřice soupeřů českých celků, velké varování však vyslala postupem přes Sampdorii Janov, na jejímž hřišti vyhrála dokonce 4:0. Hvězdou je mládežnický reprezentační útočník Ognjen Ožegovič.

Vizitka klubu Vojvodina Novi Sad

Největší úspěchy: 2x mistr jugoslávské ligy (1966, 1989), vítěz domácího poháru 2014

Současné opory: Igor Djurič, Aleksandar Stanisavljevič, Ognjen Ožegovič, Miljan Mrdakovič

Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech:

1999/00, 1. kolo Poháru UEFA: Vojvodina - Slavia 0:0 a 2:3

"Jsou trochu nevyzpytatelní a nevím, co si o nich myslet. Na Sampdorii vyhráli 4:0, doma zas 0:2 prohráli. Určitě tam ale budou bouřliví fanoušci," řekl plzeňský záložník Jan Kopic. "Sám jsem na ně zvědavý. Fanoušci ale budou v dobrém slova smyslu blázni, což je pro fotbal dobře," dodal Michal Ďuriš.

Vladimír Táborský: "Plzeň potkal proti Maccabi kolaps, ale mají v týmu dost zkušených hráčů, takže podruhé už se jim to nestane. Vojvodina je trochu nevyzpytatelný tým, celky z bývalé Jugoslávie navíc umí dobře pracovat s mládeží. Poslední dobou ale kvůli ekonomické situaci musí prodávat hráče, takže jugoslávská kopaná klesla spíš do průměru."

Nevyzpytatelný hravý Hajduk

Na Balkán pocestuje i Liberec, kterému los přidělil chorvatský Hajduk Split. Tedy soupeře, který ve 3. předkole přešel po dvou výhrách 2:0 přes Strömsgodset, s nímž si ve 2. předkole neporadila Mladá Boleslav. V minulé sezoně byl Hajduk v chorvatské lize třetí. Významnou roli v týmu už hraje sedmnáctiletý útočník Nikola Vlašič, mladší bratr výškařské hvězdy Blanky Vlašičové.

Vizitka klubu Hajduk Split

Největší úspěchy: 9x mistr jugoslávské ligy, 6x mistr chorvatské ligy (1992, 1994-95, 2001, 2004-05); 15x vítěz domácího poháru (naposledy 2013)

Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech:

1983/84, čtvrtfinále Poháru UEFA: Sparta - Hajduk 1:0 a 0:2 po prodloužení

"Jsme rádi, že jsme se vyhnuli Kazachům. To pro nás bylo důležité z hlediska logistiky a počasí. Co se týče Hajduku, je to špičkový chorvatský klub s dobrými hráči. Ale myslím, že určitě máme šanci. Budeme sbírat informace, budeme je chtít vidět na vlastní oči. V tuhle chvíli to vidím tak 50 na 50," řekl liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Vladimír Táborský: "O Hajduku platí to samé jako o Vojvodině, je to těžko čitelný soupeř s hlučnými fanoušky, ale už to není takové jméno jako v minulosti. Slovan každopádně čeká velmi těžká zkouška."

Los 4. předkola fotbalové Evropské ligy:

Viktoria Plzeň - Vojvodina Novi Sad, Sparta Praha - Thun (Švýc.), Ajax Amsterodam - Jablonec, Liberec - Hajduk Split, Altach - Belenenses, Milsami Orhei (Mold.) - Saint-Étienne, Žilina - Athletic Bilbao, Steaua Bukurešť - Rosenborg, Young Boys Bern - FK Karabach, Zorja Luhaňsk - Legia Varšava, Molde (Nor.) - Standard Lutych, PAOK Soluň - Bröndby Kodaň, Bordeaux - Kajrat Almaty, Gabala (Ázer.) - Panathinaikos Atény, Lech Poznaň - Videoton (Maď.), Southampton - Midtjylland, Dinamo Minsk - Salcburk, Astra Giurgiu (Rum.) - Alkmaar, FK Rabotnički (Mak.) - Rubin Kazaň, Odds BK (Nor.) - Borussia Dortmund, Krasnodar - HJK Helsinky, Atromitos - Fenerbahce Istanbul.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články