Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jablonec chce zahájit novou éru proti Kodani. Jakou má šanci uspět?

Jablonec - Jablonečtí fotbalisté již v minulosti hráli kvalifikace evropských pohárů. Nikdy ale neměli takovou šanci dostat se do vytoužené základní skupiny jako v letošní sezoně. Tým Jaroslava Šilhavého je zřejmě nejsilnějším mužstvem v jablonecké historii a klub bude chtít své ambice potvrdit i na evropské scéně. V cestě mu v třetím předkole Evropské ligy stojí FC Kodaň, jejíž vyřazení znamená začátek éry pro jiný český klub - Viktorii Plzeň.

Právě osud Viktorie Plzeň, která si před čtyřmi lety zajistila svou premiérovou účast v Lize mistrů – díky tomu, že v závěrečném předkole Ligy mistrů vyřadila Kodaň –, je pro Jablonec inspirací. "Nebyl bych proti, kdyby to bylo obdobné. Před čtyřmi lety taky Plzni nikdo moc nevěřil, jela do Kodaně jako outsider a nastartovala tam svou pohárovou pouť," uvedl Šilhavý.

Jablonec bude mít proti dánskému vicemistrovi velmi těžkou úlohu, kvalita českého mužstva je však rozhodně srovnatelná s plzeňským či sparťanským kádrem. Šilhavý se však alespoň navenek snaží držet očekávání při zemi.

"Považuji soupeře za jednoznačného favorita. Je to vyspělý evropský tým a divím se, že hrál 2. předkolo Evropské ligy, když předtím pravidelně startoval v Lize mistrů, kde měl úspěchy. Přesto věříme ve své síly a půjdeme do zápasu s velkým odhodláním," řekl jablonecký trenér.

Pozice outsidera dokázal Jablonec využít už v únoru, kdy Severočeši sehráli přípravné utkání s dánským soupeřem a nečekaně zvítězili 2:0. "Odehráli jsme s nimi kvalitní zápas. A i když jsme vyhráli, ta síla u nich byla cítit," řekl Šilhavý. 

"Myslím, že nás podcenili," hodnotil utkání Tomáš Hübschman. "Zápas před nimi s Göteborgem jsme prohráli 1:3, měli informaci o výsledku a z toho pohledu asi čekali, že budeme slabší. Jejich koncentrace asi nebyla taková a až v průběhu zápasu to začali honit. Začali být trochu arogantní, začali faulovat. Chtěli s tím něco udělat, ale už bylo trošku pozdě.

Sice se jednalo pouze o přípravný zápas, z něhož nelze příliš odečíst, co se stane v soutěžním utkání, výsledek však dodává Jabloneckým sebevědomí. "Přáli bychom si to, abychom je dostali do té situace, co jsme měli tam. Tím víc, kdyby to skončilo stejným výsledkem. Máme k soupeři respekt, hraje každý rok poháry, ale není neporazitelný. Musíme vycítit svoji šanci a udělat si tady doma takový výsledek, abychom z toho venku měli šanci postoupit," cítí Hübschman.

Kodaň, druhý tým uplynulé sezony dánské ligy, podle něj nehraje úplně typický důrazný a jednoduchý severský fotbal. "Hráli hodně s balonem, poslední dobou se hodně zaměřili na to, aby kontrolovali míč. A měli dva vysoké útočníky, takže byli silní v centrech," poznamenal Hübschman.

"Ta pozorování potvrdila, co jsme o nich už věděli. Klidná rozehrávka, čekání na soupeře. A pak jdou kolmicemi dopředu, kde jsou velmi nebezpeční. Ve Walesu to bylo potvrzení domácí výhry, soupeř neměl potřebnou kvalitu. Kolegové se byli podívat i na jejich první ligový zápas, který vyhráli v Esbjergu 2:1. Tam se už v závěru trošku strachovali o výhru a odkrývali určitá okénka," řekl Šilhavý.

Jablonec bude chtít využít zkušeností Jaroslava Šilhavého, jenž před dvěma lety dostal Liberec až do jarní fáze Evropské ligy. Možná nejtěžší úlohu však měl nenasazený tým již na začátku, když přešel přes tři předkola a v tom posledním vyřadil Udine. "Vzpomíná se na to pěkně," usmívá se Šilhavý. "V Udine, když jsme tam hráli, jak nám to tam lítalo. Trefovali tyče, my jsme z toho zápasu pak vytěžili tři branky. Těch týmů bylo víc, včetně základní skupiny. Všechno jde napodobit, jako to bylo předtím," prohlásil.

V Jablonci jsou nyní ambice ještě větší než předloni u severočeského rivala. "Naše vize, s níž jsme sem vloni přišli, je základní skupina Evropské ligy. To je takový další stupínek, asi ten hlavní," podotkl Šilhavý. "Zkušenost určitě bude platná, ale samozřejmě ještě nezaručuje jednoznačný úspěch," usmál se.

"Všichni se těšíme, je to takový náš cíl a sen. Víme, co to obnáší, bude to svátek pro Jablonec. Věřím, že se nám to podaří. Kdyby byla ta euforie, co v Liberci, bylo by to pěkné. Soupeř je silný, ale v Liberci jsme dokázali přejít přes stejně silné soupeře. Věřím, že i ty zkušenosti, které jsme my trenéři nasbírali, nám teď pomůžou," řekl Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články