Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hložkova krásná trefa byla málo. Sparta na hřišti Trabzonsporu padla a EL si nezahraje

Třetí rok v řadě zůstanou fotbalisté Sparty bez účasti v základní části pohárů. Pražané v odvetě 3. předkola Evropské ligy sice na hřišti Trabzonsporu prohráli 1:2, což v součtu s domácí remízou 2:2 znamenalo postup tureckého celku. Vítěznou trefu dal v osmé minutě nastavení Filip Novák.

Fotbalisté Trabzonsporu slaví gól v síti Sparty
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Sparta, která před týdnem na Letné promarnila dvoubrankové vedení, prohrávala od 11. minuty po zásahu Alexandera Sörlotha. V 78. minutě vyrovnal Adam Hložek, ale deset minut byl vyloučen po druhé žluté kartě Srdjan Plavšič.

V sedmé minutě nastavení ještě naděje na zázrak udržel brankář Florin Nita, který zlikvidoval pokutový kop, ale chvíli na to ho po rychlém brejku překonal Novák. Sparta tak stejně jako v předchozích dvou sezonách vypadla hned na úvod kvalifikace. Ve skupině evropských pohárů si naposledy zahrála před třemi lety.

"Myslím, že to byl docela vyrovnaný zápas. Nemáme se za co stydět, podali jsme dobrý výkon," řekl Hložek. "Byl to pro nás strašně těžký zápas fyzicky. Škoda, že jsme nenavázali na první branku, myslím, že v tu chvíli jsme je měli trochu na lopatě. Mohli jsme dát vítězný gól a urvat to. Škoda," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Hložek: Byl to vyrovnaný zápas do poslední minuty. Škoda, že tam ještě něco nepadlo

Vstup do zápasu vyšel domácím a už v šesté minutě nebezpečně vystřelil Abdülkadir Ömür. O pět minut později už Trabzonspor vedl – po centru Josého Sosy se o to hlavou postaral nedůrazně bráněný Sörloth. Ve 24. minutě neměl turecký celek daleko ke druhému gólu, ale s hlavičkou Ömüra si poradil gólman Sparty Florin Nita a poté vychytal i dorážku.

Sparta vyrovnala hru až v závěru prvního poločasu a o její největší šanci se postaral Hložek, který první zápas vynechal kvůli nemoci. Sedmnáctiletý záložník vystřelil zpoza vápna, ale jeho ránu gólman Ugurcan Cakir pohotovým zákrokem vyrazil.

Ve druhé půli Trabzonspor dlouho kontroloval hru, ale přesto Sparta dokázala vyrovnat. Po akci Plavšiče a Guélora Kangy se o to technickou střelou postaral Hložek. "Všiml jsem si, že brankář je trochu venku, tak jsem se to pokusil zatočit na zadní klacek a hezky to tam zapadlo," řekl mladý záložník.

Jenže o deset minut později dostal Plavšič druhou žlutou kartu, byl vyloučen a jen díky skvělému Nitovi drželi hosté nerozhodný výsledek. Rumunský gólman totiž v závěru předvedl několik skvělých zákroků, když si poradil s pokusy Ömüra, Ekubana a po faulu Georgese Mandjecka zlikvidoval i pokutový kop Anthonyho Nwakaemeho. Nitu nakonec v samotném závěru po sólu přes celé hřiště překonal Novák, který využil toho, že Sparta v pokusu o zvrat vysunula všechny hráče do útoku.

"Florin je na čáře fantastický. V těžkých chvílích nás umí podržet, nebyl to první takový zápas," uvedl Hložek. "To poslední už chytit nemohl. Máme standardku, můžeme zahrozit a nabijeme soupeři. To bylo špatné," prohlásil.

Trabzonspor - Sparta Praha 2:1 (1:0)

Branky: 11. Sörloth, 90.+8 Novák - 78. Hložek. Rozhodčí: Kehlet - Hummelgaard, Sörensen (všichni Dán.). ŽK: Parmak, Mikel - Plavšič, Krejčí. ČK: 88. Plavšič. První zápas: 2:2, postoupil Trabzonspor.

Trabzonspor: Cakir - Novák, Hosejní, Türkmen, Pereira - Nwakaeme, Parmak (84. Erdogan), Ekuman, Sosa, Ömür - Sörloth (79. Mikel). Trenér: Karaman.

Sparta: Nita - Hanousek, Costa (61. Hancko), Radakovič (67. Kozák), Sáček - Hašek (76. Mandjeck), Kanga, Krejčí, Plavšič, Tetteh, Hložek. Trenér: Jílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články