Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Haraslínův obstřel skolil Betis a vrátil Spartu do postupové hry

Velmi cenného skalpu soupeře dosáhli v 5. kole skupinové fáze Evropské ligy fotbalisté Sparty. Pražané si totiž vyšlápli na favorizovaný Betis Sevilla, gólem Lukáše Haraslína zvítězili na Letné 1:0 a udrželi se ve hře o postup do jarního play-off.

Sparťané před vyprodanou Letnou zvítězili v "céčku" po třech utkáních. Z třetího místa, které zaručuje účast v nižší Evropské konferenční lize, ztrácejí dva body na španělského favorita, o jeden méně pak na Rangers FC, kteří doma remizovali s Arisem Limassol 1:1. Právě na Kypru Pražané 14. prosince zakončí skupinové boje.

Českým šampionům stačí za dva týdny zvítězit a obsadí ve skupině C druhé místo, v případě remízy nebo porážky o gól budou třetí. 

Uzdravený Krejčí dirigoval obranu bez Sörensena

Od začátku utkání nastoupil sparťanský kapitán a stoper Krejčí, naopak jeho parťák z obrany Sörensen ze zdravotních důvodů chyběl. První poločas nabídl opatrnou hru z obou stran. Po necelé čtvrthodině domácí brankář Vindahl vyrazil Fekirovu střelu k tyči. V 27. minutě osmnáctiletý Diao přihrál Iglesiasovi, který se zbavil Vitíka, ale vyběhnutého Vindahla nepřekonal. Na opačné straně Haraslínovu střelu zpoza vápna bez problémů zastavil Silva.

I v úvodu druhého dějství se pokračovalo opatrně, v 54. minutě však Letenští udeřili. Preciado rychle vhodil aut, Kuchta si pokryl míč před dotírajícími Rodríguezem a Rocou, nahrál Haraslínovi a slovenský reprezentant střelou z hranice šestnáctky k tyči rozhodl o triumfu Sparty. V aktuální sezoně zaznamenal už 11. soutěžní trefu v dresu Pražanů.

"Věděl jsem hned po Kuchtičově přihrávce, co udělám. Měl jsem víc možností, mohl jsem si dát balon na levačku, ale řekl jsem si, že to zkusím do protipohybu obránce (Aitora Ruibala), což mi vyšlo a konečně jsem to trefil. V prvním poločase jsem to dvakrát poslal do středu brány. Jsem rád, že tentokrát jsem to uklidil na zadní tyč," popsal Haraslín.

Krátce nato mohli hosté odpovědět, Diao přihrál před branku, střelu střídajícího Isca však mimo branku odvrátil stoper Panák. Betis dál pokračoval ve stupňujícím se tlaku a Vindahl vyrazil dalekonosnou ránu Rodrígueze. V 77. minutě obránce Abner nacentroval do šestnáctky na bližší tyč a Iglesias hlavičkoval do boční sítě. Iscův centr zase proletěl nikým netečován těsně vedle sparťanské branky. Uklidnění mohl přinést domácím v závěru duelu Zelený, jenže ve skluzu na zadní tyči na Laciho přihrávku nedosáhl.

"Byl to těžký zápas proti velmi dobrému týmu z La Ligy. Bojovali jsme společně jako tým, mluvili jsme o tom už před zápasem. Všichni se drželi herního plánu – jak v obraně, tak v útoku. Je to pro nás velký výsledek. Jsem opravdu pyšný na kluky," prohlásil domácí trenér Priske.

Česká mužstva porazila v pohárech španělského soupeře teprve ve druhém z posledních 22 utkání. Betis v šestém pohárovém souboji s českým celkem poprvé padl.

"Někdy prohrajete, pořád vítězit nemůžeme. To, co tým na hřišti předvedl, mě nechává v klidu," uvedl kouč Betisu Manuel Pellegrini.

Sparta Praha – Betis Sevilla 1:0 (0:0)

Branka: 54. Haraslín. Rozhodčí: Dabanovič – Todorovič, Janovič (všichni Č. Hora) – Zebec (Chorv., video). ŽK: Birmančevič – Ruibal, Pezzella, Miranda, Rodríguez. Diváci: 18 095 (vyprodáno).

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen (89. Pavelka), Laci, Zelený – Birmančevič (82. Sadílek), Haraslín (74. Pešek) – Kuchta (82. Olatunji). Trenér: Priske.

Betis: Silva – Ruibal, Pezzella, Roca, Abner (84. Miranda) – Rodríguez, Guardado (84. Willian José) – Diao (76. Luiz Henrique), Fekir (46. Isco), Ezzalzúlí (70. Pérez) – Iglesias. Trenér: Pellegrini.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články