Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hanckova hlavička zajistila Spartě výhru nad Rangers. Kamara byl vyloučen

V Kodani gól nedali a přivezli si remízu, doma na Letné už ale ano a mohli slavit. Fotbalisté Sparty hnáni davy dětí na tribunách díky přesné hlavičce Dávida Hancka porazili ve druhém střetnutí základní skupiny Evropské konfereční ligy skotské Rangers 1:0 a v tabulce se posunuli na druhé místo za stoprocentní Lyon. Střetnutí nedohrál hostující Glen Kamara, který byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta Praha - Rangers

V součtu s úvodní bezbrankovou remízou v Kodani proti Bröndby před dvěma týdny mají svěřenci trenéra Pavla Vrby na kontě čtyři body. Naopak Rangers nenapravili domácí prohru 0:2 s Lyonem a jsou bez bodu.

"Pro nás je to samozřejmě důležité vítězství. Chceme postoupit do jarní části soutěže. Uhrát čtyři body v prvních dvou zápasech je podle mého názoru dobrý krok. Víme, že to zatím nestačí, ale pro mě byl dnešní zápas strašně důležitý a jsem rád, že jsme ho zvládli," řekl Vrba.

Pražané, které v neděli v lize čeká derby se Slavií, se v dalším kole hlavní fáze Evropské ligy utkají 21. října s Lyonem. Olympique dnes doma v souběžně hraném utkání zdolal Bröndby 3:0.

Kvůli trestu za rasismus v srpnovém duelu s Monakem nesměli na Letnou přijít dospělí fanoušci, díky výjimce ale dorazilo 10 879 dětí od šesti do 14 let s doprovodem a vytvořili výbornou atmosféru. "Chci hlavně poděkovat UEFA, že vůbec dovolila, aby tady děti mohly být. Vytvořily fantastickou atmosféru," uvedl Vrba.

Stejným poměrem Sparta zdolala Rangers i v září 1991 v 1. kole Pohárů mistrů evropských zemí. Po venkovní říjnové prohře 1:2 po prodloužení postoupila. Od té doby nepodlehla skotským soupeřům v pohárech sedmkrát po sobě, z toho šestkrát zvítězila.

Rangers nevyhráli v pohárech na hřištích českých týmů ani popáté a připsali si tam čtvrtou prohru. V březnu v osmifinále Evropské ligy remizovali v Edenu se Slavií 1:1, doma jí ale podlehli 0:2 a vypadli. Odvetu ve skotské metropoli poznamenala údajná rasistická poznámka hostujícího kapitána Ondřeje Kúdely k domácímu záložníkovi tmavé pleti Kamarovi.

I když Kúdela rasismus popřel, dostal od UEFA zákaz startu v 10 zápasech, kvůli čemuž přišel o mistrovství Evropy. Finskému reprezentantovi Kamarovi, jenž po utkání v Glasgow v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání. Útočník Rangers Roofe navíc v odvetě brutálním zákrokem zranil slávistického brankáře Koláře, který od té doby nosí ochrannou masku.

Kamara a Roofe nechyběli v základní sestavě ani proti Spartě. Po celý zápas diváci při každém Kamarově kontaktu s míčem bučeli.

První šanci si v 10. minutě vytvořili domácí, brankář McGregor však Peškovu střelu z vápna vytáhl na roh. Na opačné straně si Nita poradil s přízemní ranou Sakaly z úhlu. Poté Aribovu hlavičku v šestnáctce odvrátil na roh místo sparťanského gólmana stoper Panák. V 25. minutě Minčev tísněný Basseym zakončil, ale McGregor jeho pokus vykopl.

O čtyři minuty později se sparťané dočkali. Pešek našel z rohu Hancka, jehož hlavička se odrazila od tyče k hostujícímu gólmanovi. Chvilku se sice pokračovalo ve hře, rozhodčímu Palabiyikovi se však na hodinkách ukázalo, že balon celým objemem přešel brankovou čáru. "Asi se dá říct, že to byl můj nejdůležitější gól v kariéře, vzhledem k tomu, že to byl rozhodující gól a navíc v Evropské lize," konstatoval slovenský reprezentant Hancko.

Domácí mohli zvýšit po zhruba 25 vteřinách druhého poločasu. Hložek utekl hostující obraně a předložil míč před poloodkrytou branku Peškovi, jenže český reprezentant trefil břevno.

Vzápětí Sakala po rohu dorazil míč za Nitu, kvůli ofsajdu však gól neplatil. V další velké příležitosti se objevil Haraslín, ale na McGregora nevyzrál. V 74. minutě uviděl Kamara po faulu na Sáčka druhou žlutou kartu.

V závěru se neprosadili ve vápně Pešek a ve skluzu ani Sáček. V 90. minutě přišel na hřiště poprvé od 7. srpna sparťan Dočkal, který dnes oslavil 33. narozeniny. Pražané vyhráli v pohárech po třech zápasech.

"Výsledek je trochu krutý. Udělali jsme dost, abychom alespoň zachránili bod. Potěšilo mě, jak jsme hráli v deseti. V oslabení jsme byli nebezpečnější než v plném počtu," prohlásil kouč Rangers Steven Gerrard.

Sparta Praha - Glasgow Rangers 1:0 (1:0)

Branka: 29. Hancko. Rozhodčí: Palabiyik - Sesigüzel, Olguncan - Bitigen (video, všichni Tur.). ŽK: Wiesner, Haraslín - Kamara, Sakala. ČK: 74. Kamara. Diváci: 10.879 (omezený počet).

Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pešek, Pavelka, Sáček, Hložek (90. Dočkal), Haraslín (76. Karlsson) - Minčev (69. Drchal). Trenér: Vrba.

Rangers: McGregor - Tavernier, Balogun, Bassey, Barišič - Bacuna (38. Hagi), Davis, Kamara - Aribo (77. Lundstram), Sakala, Roofe (66. Morelos). Trenér: Gerrard.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články