Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Griezmann zacvičil s obranou Marseille, Atlético slaví titul v Evropské lize

Překvapení se v Lyonu nekonalo. Favorizované Atlético Madrid porazilo ve finále druhé nejprestižnější soutěže starého kontinentu Olympique Marseille 3:0. Pod vítězství se výraznou měrou podepsal hvězdný útočník Antoine Griezmann, který dvakrát překonal zkušeného brankáře Steva Mandandu. Třetí gól přidal v závěru kapitán Gabi. "Rojiblancos" pomohli triumfem i českému vicemistrovi, jenž se může těšit v příští sezoně minimálně na základní skupinu Evropské ligy. 

Diego Godin a Antoine Griezmann s trofejí pro vítěze Evropské ligy
zdroj: REUTERS autor: Vincent Kessler

Druhý tým aktuálního ročníku nejvyšší tuzemské soutěže má po nezištné pomoci španělského velkoklubu jistou účast v 3. předkole Ligy mistrů, která nově znamená přinejmenším vstupenku do základní skupiny Evropské ligy.

Mužem utkání se na stadionu Parc Olympique Lyonnais stal Griezmann. Sedmadvacetiletý forvard otevřel skóre v 21. minutě, kdy potrestal ohromnou minelu v rozehrávce Marseille. Anguissa nezpracoval Mandandovu pobídku, Gabi míč prvním dotekem poslal vpřed a francouzský reprezentant chladnokrevně zavěsil.

Stejný hráč zdvojnásobil náskok favorita krátce po změně stran. Kokeho kolmice jej našla s milimetrovou přesností a Griezmann za ni poděkoval nejlepším možným způsobem. Konečný stav určil Gabi, který zužitkoval oku lahodící kombinaci po ose Diego Costa – Koke.

Atlético přetavilo třetí účast ve finále Evropské ligy ve třetí vítězství, ale ještě před startem Griezmannova představení "přežilo" stoprocentní šanci Marseille. Ve 4. minutě si Payet narazil míč s Thauvinem a vybídl ke skórování Germaina, jenž tváří v tvář brankáři Oblakovi trestuhodně selhal. Prostor mezi tyčemi vzápětí minul i stoper Rami.

Svěřenci trenéra Diega Simeoneho, který strávil finálový zápas kvůli disciplinárnímu trestu pouze na tribuně, naopak první příležitost proměnili. O chvíli později navíc musel střídat kapitán soupeře Payet. Opora klubu z přístavního města si obnovila svalové zranění a opouštěla hřiště se slzami v očích.

Po změně stran držel madridský celek otěže střetnutí pevně v rukou, což pochopitelně umocnil i druhý zásah Griezmanna (celkově šestý v letošním ročníku EL, pozn. autora). Vadnoucí prapor Olympique se v 81. minutě pokusil zvednout střídající Mitroglu, ale hlavičkou orazítkoval jen pravou tyč. Krátce nato definitivně rozhodl Gabi.              

Finále fotbalové Evropské ligy v Lyonu:

Olympique Marseille - Atlético Madrid 0:3 (0:1)

Branky: 21. a 49. Griezmann, 89. Gabi. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Amavi, Luiz Gustavo, N'Jie - Vrsaljko, Lucas. Diváci: 55 768. 

Marseille: Mandanda - Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi - Anguissa, Sanson - Thauvin, Payet (32. Lopez), Ocampos (55. N'Jie) - Germain (74. Mitroglu). Trenér: Garcia.

Atlético: Oblak - Vrsaljko (46. Juanfran), Giménez, Godín, Lucas - Correa (88. Thomas), Gabi, Saúl, Koke - Griezmann (90. Torres), Diego Costa. Trenér: Burgos.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články