Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

FCSB hlásí další pozitivní, hrát s Libercem ale bude. Riziko nakažení je velké, varoval Hoftych

Před večerním duelem 3. předkola Evropské ligy s Libercem měli další dva fotbalisté FCSB pozitivní test na koronavirus. Počet nakažených hráčů stoupl v rumunském klubu už na patnáct, ale střetnutí se Slovanem proběhne dle plánu. Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) totiž schválila domácím novou patnáctičlennou soupisku a navzdory zdravotním rizikům povolila, aby se zápas uskutečnil.

Hráči rumunského FCSB
zdroj: ČTK autor: Kolařík Stanislav

"Domácí klub nás informoval, že mu UEFA schválila novou patnáctičlennou soupisku pro dnešní duel. Bude se hrát," informoval mluvčí Slovanu Liberec Tomáš Čarnogurský.

FCSB měl ve středu 13 nakažených hráčů a dnes dopoledne oznámil, že k nim přibyli útočník Dennis Man, který dal v posledních dvou soutěžních zápasech hattrick, a záložník Florin Tanase.

Druhý jmenovaný měl stejně jako hlavní trenér Anton Petrea pozitivní nález už v minulém týdnu - další odběr jim sice vyšel negativně, ale posledním testem oba znovu neprošli. Mužstvo dočasně vede Mihai Pintilii.

"Musel jsem uklidňovat některé hráče, kteří se ptali, jestli situace není až příliš divoká, jak je možné, že to UEFA vůbec povolí. Sám si tu otázku pokládám, přestože nejsem ten, který v téhle době podléhá panice. Ten počet v klubu je velký a je jasné, že to tam ještě pokračuje. Takže potenciál toho, že budou po dnešním zápase v dalších dnech další nakažení, je veliký," řekl liberecký trenér Pavel Hoftych.

"Bereme to tak, že nejsme vůbec v žádném styku s hráči FCSB mimo (zápas). Oni trénují doma v Bukurešti, my jsme dvě hodiny od ní. Máme vlastní kabinu, s kterou oni nemají nic společného. Jak se obecně tvrdí, tak na hřišti během vzájemných soubojů je na přenos tak krátká doba, že z toho strach nemáme. Pevně věřím, že si to rozdáme po sportovní stránce a máme na to, abychom postoupili," dodal Hoftych.

Trenér Liberce Pavel Hoftych
zdroj: ČTK autor: Vít Černý

Rumunský klub měl pouze okolo 10 hráčů do pole a v posledních hodinách se horečně snažil doplnit mužstvo. Podle serveru as.ro se nakonec majiteli Gigimu Becalimu podařilo narychlo výhradně na utkání se Slovanem získat dvojici z Hermannstadtu.

Jde o švýcarského útočníka Gorana Karanovice a křídelníka Davida Caiada, který má portugalský a lucemburský pas. Mužstvo doplnil také pravý obránce či záložník Gabriel Enache, jenž už v FCSB působil a nyní byl bez angažmá.

"Zjišťovali jsme si ty nově příchozí hráče. Je to absolutně netypické na úrovni pohárů. Pořád je to mužstvo FCSB s velmi silným majitelem, s velmi zajímavou postavou ve vedení. Pískají nás rozhodčí z Ázerbájdžánu, víme, jak vypadal zápas s Bačkou. Upozorňovali jsme hráče hlavně na absolutní disciplínu a koncentraci, aby zápas nebyl divoký. Hlavními slovy jsou naše aktivita a koncentrace," uvedl Hoftych.

K utkání podle nařízení UEFA může tým nastoupit, pokud počet hráčů neklesne pod 13 a k dispozici je brankář. UEFA podle serveru chtěla, aby se zápas odehrál. Klub z rumunské metropole proto vzhledem k mimořádné situaci dostal výjimku a až do 15:00 tamního času mohl doplňovat tým.

Podmínkou bylo, že noví hráči museli s negativním výsledkem projít testem na covid-19.

FCSB ve středu požádalo o odklad na sobotu, což však neprošlo. Případný přesun na víkend by byl pro Liberec velkou komplikací, protože v neděli má hrát českou ligu na půdě Pardubic.

Duel se Slovanem začne v 19:30 SELČ. Kvůli rekonstrukci trávníku nehraje FCSB v Bukurešti, kde sídlí, ale ve městě Giurgiu nedaleko hranic s Bulharskem. 

Ostrá paralela s kontumací Slovanu Bratislava 

Rozhodnutí povolit odehrání utkání je v ostrém rozporu s tím, jak UEFA postupovala v srpnu v případě Slovanu Bratislava. Slovenskému šampionovi byl totiž v srpnu zkontumován zápas 1. předkola Ligy mistrů na půdě Klaksvíku z Faerských ostrovů.

V kádru Slovanu se před odletem objevily dva případy koronaviru, obě osoby zůstaly doma a testy celé výpravy byly negativní. Přesto faerské úřady odložily střetnutí o dva dny a poté, co měl jeden z dodatečně povolaných juniorů na místě pozitivní nález, byl zápas zrušen.

Slovan neuspěl s odvoláním ani u mezinárodní arbitráže.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články