Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Český fotbal dnes čeká zásadní boj o Evropu

Praha - Pořádný náboj slibují tři odvety českých klubů ve 4. předkole Evropské ligy. Pro všechny z nich přitom dnešek znamená vyvrcholení jejich úsilí. Díky postupu do základní části totiž mohou získat potřebné finance, vystavit své hráče na evropské úrovni před jejich potenciálními kupci a pro celý český fotbal vylepšit nesmírně důležitý klubový koeficient. Liberec čeká po domácí remíze 2:2 nelehký úkol na horké ukrajinské půdě. Pokusí se vyřadit klub z Dněpropetrovsku s Janem Laštůvkou v brance. Plzeň musí před vlastními fanoušky dohánět jednogólové manko z belgického Lokerenu, kde prohrála 1:2 po sporné penaltě v nastavení. Sparta chce proměnit v postup do základní skupiny remízový výsledek 2:2 na Feyenoordu, kde zářil staronový reprezentant Václav Kadlec. Utkání Sparta - Feyenoord můžete sledovat živě od 19:30 na ČT4 a našem webu.

Sparta touží přetavit remízu na Feyenoordu v oslavu postupu
zdroj: EPA autor: Jerry Lampen

Pro český fotbal dnes může znamenat postup domácích klubů do základní části Evropské ligy zásadní úspěch. Přestože se prestiž soutěže, její finanční ohodnocení ani přínos do koeficientu nemůže rovnat Lize mistrů, UEFA se snaží sestru nejlepší klubové soutěže na světě co nejvíce zatraktivnit. A postupně toho dosahuje hlavně zvedajícími se odměnami za účast a za výsledky v zápasech. Pokud český klub projde do základní části a vyhraje a remizuje v ní po dvou zápasech, přijde si na velmi slušných 47 milionů korun.

"Je to pro nás absolutně zásadní," shodují se v deníku Sport představitelé obou největších favoritů na postup, pražské Sparty a Viktorie Plzeň. Kromě samotných peněz z pohárů totiž Evropská liga slouží také jako výloha českých hráčů pro evropské kluby. Ty sice o fotbalistech již vědí prostřednictvím rozsáhlého skautingu, nicméně právě vzhledem k němu musí být mnohem více přesvědčeny o správné investici. "Samozřejmě záleží na výkonech," říká pro Sport člen představenstva Sparty Jakub Otava, "ale hráči ukazují zájemcům, že jsou schopni prosadit se i na mezinárodní úrovni. A kluby tím pádem nejdou do takového rizika."

Pryč jsou časy, kdy Sparta téměř bezkonkurenčně dominovala českému fotbalu a byla pravidelným účastníkem Ligy mistrů. Neustálé úspěchy letenských sice mohly podrývat atraktivitu Gambrinus ligy, nicméně také přidávaly do klubového koeficientu českého fotbalu, podle něhož se vyhodnocuje množství nasazených týmů do pohárů. Před necelým desetiletím český fotbal měl přimého postupujícího do základní části LM, dnes se musí mistr prodírat třemi předkoly.

Situace se však může dramaticky změnit, pokud postoupí i jen dva ze tří adeptů. Za chvíli se již totiž z výpočtu koeficientu vymaže mizerná sezona 2008/09 a pokud si kluby udrží stabilní úspěchy na evropské scéně, mohou se vyšvihnout i před Izrael, Švýcarsko či Dánsko, které nejvíce bojují o dvě místa v předkolech Ligy mistrů.

Liberec bude chtít zaskočit silný Dněpr, bude však nejspíš venku muset vyhrát

S cílem navázat na zlepšený výkon z druhého poločasu prvního duelu a zkusit zaskočit favorita odjeli fotbalisté Liberce k odvetě do Dněpru. Pokud se český šampion nechce rozloučit s letošním účinkováním v evropských pohárech, musí po domácí remíze 2:2 na hřišti ukrajinského týmu s dvěma Čechy, brankářem Janem Laštůvkou a bekem Ondřejem Mazuchem, zvítězit nebo uhrát remízu 3:3 a vyšší.

Slovan ale před odletem potkala velká komplikace. Doma musel zůstat s pěti brankami nejlepší ligový střelec a klíčový hráč Josef Šural, který nestihl vyléčit zraněnou nohu z víkendového duelu v Českých Budějovicích. Na Ukrajině už bude k dispozici uzdravený dlouhodobý marod Michael Rabušic, s týmem odletěl i Jiří Štajner, ale pouze v roli diváka. Kdyby se Liberci povedlo postoupit, stal by se vůbec prvním českým týmem, který by dokázal přes ukrajinský klub ve dvojzápase hraném vyřazovacím způsobem přejít. Zároveň by získal finanční prémii za účast v základní skupině Evropské ligy v přepočtu přes 32 milionů korun.

"Je důležité, že jsme se zvedli a uchovali jsme naději. Za stavu 0:2 by to bylo hodně složité, skoro rozhodnuté. Ale přesvědčili jsme se, že s nimi jde hrát, že zrovna v druhých poločasech jsou k zvládnutí. I v jejich posledním ligovém duelu to druhý poločas už nebylo ono," vrátil se k prvnímu zápasu trenér Liberce Šilhavý. Formou jeho tým, možná i vlivem rozsáhlé marodky, zrovna neoplývá. Liberec vyhrál jen jeden z posledních pěti soutěžních duelů a v evropských pohárech čeká na vítězství čtyři zápasy.

To Dněpropetrovsk hýří sebevědomím, i když ho ztráta slibného náskoku v Liberci mrzela. "Zbytečně jsme si to zkomplikovali, ale musíme jít dál. Hlavně že jsme nedostali ještě třetí gól a neprohráli. Naším cílem je postup a je jedno, jakým výsledkem," uvedl brankář Laštůvka. Je otázkou, zda s ním nastoupí v základní sestavě i Mazuch. Poté co U Nisy faulem v poslední minutě zavinil penaltu a vyrovnání, nechal ho španělský kouč Juande Ramos v ligovém duelu na lavičce.

Je nám líto, video expirovalo.
Před zápasem: Dněpr - Liberec

Plzeň o postupu nepochybuje

Plzeňské fotbalisty čeká klíčové utkání dosavadní sezony. Rozhodne se v něm, zda stejně jako loni stráví podzim v evropských pohárech. K tomu potřebují doma porazit Lokeren. Vůbec poprvé za dva roky jdou totiž do odvety předkol s mankem 1:2 z prvního zápasu a musí tak doma vyhrát.

V táboře Viktorie však nepochybují o tom, že na postup mají. Zvláště když první duel prohráli smolně po penaltě v nastavení, přičemž většinu zápasu byli aktivnějším týmem. "Ukázalo se, jak je fotbal krutý, a místo výhry jsme si odvezli z Belgie prohru. Poprvé budeme dohánět soupeře a nic jiného než vyhrát nám nezbývá. Máme ale kvalitu, abychom se o postup poprali, protože výsledek je ještě otevřený," řekl plzeňský kouč Pavel Vrba.

Plzeňští hráči však zároveň uznávají, že je čeká velký boj, jelikož Lokeren v prvním duelu ukázal, že je silným protivníkem. "Všichni Lokeren vnímali, že je to soupeř, přes kterého bez problémů postoupíme. Jenže první zápas ukázal, jak se mýlili. Každý jejich hráč je kvalitní, vyspělý a má nějakou přednost," řekl útočník Marek Bakoš.

Je nám líto, video expirovalo.
Před zápasem: Plzeň - Lokeren

Komplikací pro Plzeň je nucená změna v obraně, kde nemůže hrát stoper František Ševinský, který dostal v prvním utkání dvě žluté karty a následnou červenou, což znamená automaticky stop na jedno utkání. "Máme místo něj Čišovského, který sedm týdnů marodil a teď teprve začíná trénovat, a Hejdu, který toho s námi moc neodehrál. Jeden z nich to ale bude muset zvládnout," prohlásil Vrba, jemuž budou chybět také zranění Zeman, Kolář a Pavlík.

Lokeren prohrál o víkendu v lize v Gentu 1:2, přestože hrál většinu zápasu přesilovku. Zápas začne ve 20:15 hvizdem rozhodčího Jonase Erikssona ze Švédska.

Koeman: Spartu nečeká nic lehkého

Feyenoord Rotterdam touží slavit postup do hlavní fáze Evropské ligy. Sparťané věří, že zužitkují remízu 2:2 z prvního utkání v Nizozemsku, i když je ještě teď mrzí, že neudrželi slibné dvoubrankové vedení. 

"Je to ošemetné, kdybychom vyhráli první zápas, byla by naše pozice o dost lepší. Ale pořád jsme v lepší pozici než Feyenoord," uvedl brankář Sparty Tomáš Vaclík. "Je škoda, že jsme přišli o vítězství v prvním zápase, ale pro postup uděláme maximum," přidal se kouč Vítězslav Lavička. Pražský tým loni vypadl z evropských pohárů už v srpnu, teď touží předčasný konec odčinit. Spartu žene dopředu motivace zahrát si na podzim dalších šest zápasů na mezinárodní scéně, láká ji i prémie 32 milionů za postup do základní skupiny druhé nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu.

Václav Kadlec
zdroj: isifa/SME autor: Tibor Somogyi

"Když podáme minimálně stejný výkon jako na Feyenoordu, tak postoupíme. Hrajeme doma, budeme po tomto výsledku favoritem. Ale je to padesát na padesát," prohlásil hned po prvním vzájemném duelu útočník Václav Kadlec, který se před týdnem na stadionu De Kuip blýskl dvěma vstřelenými góly.

Kouč Lavička po měsíční pauze možná nasadí záložníka Ladislava Krejčího, který už doléčil vykloubené rameno. "Už absolvoval několik tréninků naplno. Pokud se nestane nic nepředpokládaného, odjede na předzápasové soustředění. Ale o jeho možném zařazení do sestavy budeme rozhodovat až v den utkání," podotkl Lavička.

Kouč hostů Ronald Koeman věří, že vydřená remíza z prvního duelu Feyenoordu dává slušné vyhlídky. "Vyrovnávací gól ze závěru prvního zápasu znamená, že odveta nebude nic lehkého ani pro Spartu," prohlásil Koeman, jehož tým v prvních třech zápasech nizozemské ligy nasbíral sedm bodů za dvě výhry a jednu remízu. A v Evropské lize si touží spravit chuť poté, co před dvěma týdny vypadl z předkola LM s Dynamem Kyjev.

Zápas slibuje vypjatou bitvu, v pohotovosti bude i policie, protože do Prahy se chystá víc než tisícovka fanoušků Feyenoordu, kteří na sebe v minulosti upozornili množstvím násilných skandálů. Sparta chystá několik preventivních opatření, aby předešla možným problémům, například vstupenky prodává pouze na jméno.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články