Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České týmy musí v odvetách zabrat. Jablonec maže porážku, Boleslav remízu

První zápasy jim nevyšly a dostali se pod tlak. Jestli tak chtějí fotbalisté Jablonce i Mladé Boleslavi postoupit do 3. předkola Evropské ligy a vyzvat zvučné soupeře, musí v odvetě zabrat. Jablonečtí se budou snažit napravit porážku na půdě Pjuniku Jerevan 1:2, Středočeši zase s Šymkentem budou muset určitě skórovat, jelikož doma remizovali 1:1. Přímý přenos utkání Šymkent – Boleslav sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 15:50. Duel Jablonce s Pjunikem na stejných místech od 18:50.

Martin Doležal
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Boleslavi se generálka na odvetu povedla

Středočeši se na souboj se čtvrtým celkem kazašské soutěže ideálně naladili, když doma v nedělním ligovém zápase obrátili nepříznivý stav s Opavou a zvítězili 4:1. "Je to povzbuzení. Za prvé jsme utkání otočili, což je vždycky příjemné. Za druhé jsme navázali na góly, které jsme dávali na jaře. Přiznám se, že jsem byl z toho trošku nervózní, že nám to tak nelepí, ale tohle utkání se nám povedlo. Doufám, že nám to vydrží," řekl trenér Jozef Weber.

Středočeši z uplynulých šesti soutěžních utkání vyhráli čtyřikrát. Ještě lepší bilancí se pyšní soupeř, který z posledních sedmi duelů poznal jediného přemožitele.

Kouč Šymkentu Kachaber Cchadadze výkon Mladé Boleslavi v prvním vzájemném duelu ocenil. "Byla defenzivně dobře připravená. Nedokážu si vysvětlit, proč byla všude o krok dopředu, proč jsme je nedokázali dostupovat. Boleslav si dobře předávala míč a měla větší šance, ale musím svůj tým pochválit. Myslím si, že se Boleslav připraví na naši obranu. Očekávám, že první vstřelený gól v odvetě bude rozhodující," uvedl gruzínský trenér.

S tím souhlasí i Weber. "V tom úmorném vedru očekávám taktickou bitvu a můžu souhlasit s tím, co řekl jejich trenér, že může rozhodnout jeden gól," prohlásil bývalý kouč Bohemians 1905 a Karviné.

Předpokládané sestavy:

Šymkent: Nepogodov - Jerlanov, Fontanello, Malij, Dosmagambetov - Bystrov, Mahlangu, Diakhate, Mehanovič - Badibanga, Paulo.

M. Boleslav: Šeda - Křapka, Takács, Pudil, Túlio - Ladra, Matějovský, Budínský, Bucha - Mešanovič, Komličenko.

Očekává i bouřlivou atmosféru, kterou osobně v Šymkentu zažil v 1. předkole Evropské ligy proti Torpedu Kutaisi. "Co máme zprávy, mělo by být vyprodáno. Když jsem na tom utkání byl já, bylo tam 13, 14 tisíc lidí. Tak to má v poháru vypadat - peklo, dobrá atmosféra," konstatoval Weber.

Vítěz dvojutkání se ve 3. předkole střetne buď s Alaškertem, nebo FSCB. K postupu má výrazně blíž bývalá Steaua Bukurešť, která si z Arménie přivezla triumf 3:0.

Pomůže Jablonci drtivá výhra v lize? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Jablonec musí doma vyhrát

I Jablonec se na svého soupeře naladil ideálně, když doma porazil Slovácko 6:0. Severočeši mají o motivaci navíc, jelikož v případě postupu by nejspíše vyzvali anglický Wolverhampton, který bude v odvetě na hřišti severoirských Crusaders hájit náskok 2:0.

Jablonec si úvodní porážkou v Gjumri, kde Pjunik hrál kvůli kolizi s evropským šampionátem devatenáctek, dvojzápas nečekaně zkomplikoval. Severočeši po dvou gólech Artura Miranjana prohrávali v pauze s arménským vicemistrem 0:2 a po přestávce už jen snížil Martin Doležal.

"První poločas jsme tam prospali, ale v druhém jsme byli lepší. Jsem rád, že jsme dali tu branku. Prohra nás samozřejmě mrzela, bylo to zklamání. Čeká nás hodně těžká odveta, my se na ni musíme připravit a zvládnout ji," řekl novinářům jablonecký trenér Petr Rada.

Zatímco Severočeši si vloni poprvé v historii zahráli základní skupinu pohárů, maximem Pjuniku je 3. předkolo, kde před rokem vypadl s Maccabi Tel Aviv. V roce 2011 arménský celek ve 2. předkole Ligy mistrů utrpěl dva debakly 0:4 doma a 1:5 venku s Plzní.

"Musíme se připravit na silného soupeře. Tady to bylo trošku podceňované, četl jsem, že je ostuda, že jsme tam prohráli. Ale Pjunik Jerevan hraje předkola prakticky každý rok. Jestli se dostane dál, to už je jiná věc, ale v součtu má těch zápasů v předkolech možná víc než my," podotkl Rada. "Takže určitě je to zkušený tým, který má směrem dopředu spoustu hodně kvalitních hráčů," dodal bývalý reprezentační kouč.

Předpokládané sestavy:

Jablonec: Hanuš - Holík, Jugas, Břečka, Krob - Hübschman, Považanec - Kratochvíl, Matoušek, Sýkora - Doležal.

Pjunik: Dragojevič - Stankov, Žestokov, Marku, Manucharjan - Jedigarjan - Simonjan, Jefimov, Vardanjan, Ševčuk - Miranjan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články