Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

České fotbalové kluby zkusí zopakovat skvělý start v Seville, Edenu i v Astaně

Na snový vstup do základních skupin evropských pohárů, kdy získaly všechny body, zkusí navázat české fotbalové celky ve druhém kole. V Evropské lize nastoupí Sparta po výhře v Praze 3:2 nad Arisem Limassol v Seville proti Betisu. Slavii po vítězství 2:0 v Ženevě přijede do Edenu otestovat Šeriff Tiraspol. V Evropské konferenční lize chce k výhře doma nad kosovským Ballkani 1:0 přidat další body Plzeň v kazašské Astaně. Zápas Betis Sevilla – Sparta můžete sledovat od 18:20 v přímém přenosu na ČT sport a ČT sport Plus.

Ladislav Krejčí v zápase Sparty s Arisem Limassol
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

V jarní části Evropské ligy budou pokračovat tři ze čtyř mužstev. První celky z každé skupiny projdou do osmifinále, druzí v pořadí se v play-off utkají o postup do stejné fáze s kluby z třetích příček v Lize mistrů. Týmy na třetích místech přejdou do nižší Evropské konferenční ligy.

Sparta zkusí zrušit španělské kouzlo

Sparta může zlepšit nepříznivou bilanci český týmů, které ve Španělsku nevyhrály v poháru, mimo Intertoto Cup, od prosince 2001. Ovšem andaluský celek bude mít o motivaci víc, protože v prvním zápase prohrál 0:1 na stadionu Glasgow Rangers.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
České kluby se chystají na vystoupení v Evropě

Český mistr půjde do zápasu v pohodě a s osmi soutěžními zápasy bez porážky, z nichž sedm vyhráli, v zádech. "Jsme na tom docela dobře. Střílíme dost branek a jsme i pevní v obraně. Ale musíme neustále udržovat disciplínu a pokračovat v tvrdé práci. Vím, že to může znít trochu nudně, ale je to tak," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske na tiskové konferenci po sobotní výhře nad Plzní.

Česká mužstva porazila v pohárech španělského soupeře v jediném z posledních dvaceti utkání, když Slavia v osmifinále EL 2018/19 proti FC Sevilla zvítězila až po prodloužení.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih a ohlasy utkání Sparta Praha – Aris Limassol

Sedmý celek španělské ligy Betis hrál v pohárech s českými týmy čtyřikrát a vždycky vyhrál. Na svém stadionu porazil Viktorii Žižkov 3:0 a Jablonec dokonce 6:0.

Sparta vyhrála ve Španělsku jediný z dosavadních devíti pohárových zápasů (bez Veletržního poháru) a od října 1985 tam nezvítězila šestkrát po sobě. Od listopadu 2020 nevyhrála venku v pohárech 10 utkání po sobě.

"Zelenobílí" budou usilovat o první body poté, co Rangers podlehli po gólu bývalého útočníka Slavie Abdallaha Simy. "Je to nespravedlivý výsledek s ohledem na to, co se dělo na hřišti. Výkon a nasazení hráčů mě těší, z výsledku jsem ale zklamaný," konstatoval trenér Betisu Manuel Pellegrini.

Betis, který získal jediný španělský titul v sezoně 1934/35, zdolal v neděli v La Lize Valencii 3:0 a z výhry se radoval po čtyřech soutěžních utkáních. Doma v sezoně hrál čtyřikrát, neprohrál ani jednou a dostal jediný gól.

Podle klubového webu podpoří Spartu v Seville více než 540 fanoušků. Kapacita stadionu Betisu je necelých 61 tisíc diváků.

Slavia má se Šeriffem nevyřízené účty

Slavia chce proti Šeriffu Tiraspol další body do tabulky a také po dvou remízách v lize konečně vyhrát. Moldavskému suverénovi mají co vracet, v roce 2009 s ním vypadli v kvalifikaci Ligy mistrů poté, co rozhodující gól inkasovali v nastavení.

Zatímco Slavia před dvěma týdny na úvod hlavní fáze Evropské ligy zvítězila, Tiraspol doma prohrál s favorizovaným AS Řím 1:2.

Tiraspol zvítězil v jediném z 10 zápasů s českými týmy v soutěžích UEFA a vloni ve 3. předkole Ligy mistrů vypadl po dvou porážkách 1:2 s Plzní, na Slavii má ale dobré vzpomínky. Před 14 lety po remízách 0:0 doma a 1:1 venku nečekaně vyřadil červenobílé ve 3. předkole Ligy mistrů. Za Pražany tehdy do obou zápasů zasáhl současný vedoucí mužstva Stanislav Vlček.

"Je to taková retro vzpomínka, ale samozřejmě negativní. Tehdy jsem seděl na jižní tribuně, kam padl ten gól," zavzpomínal slávistický trenér Jindřich Trpišovský. "Loni hráli s Plzní, oba zápasy jsme viděli. Je to tradiční tým v pohárech. I když je to už dlouhá doba, tak to bude pro Slavii možnost rehabilitace nebo odvety za ten nešťastný dvojzápas," doplnil kouč Pražanů.

Jeho svěřenci sice prohráli jediný z 16 soutěžních zápasů v sezoně, v lize však dvakrát po sobě jen remizovali. V neděli se rozešli v Teplicích smírně bez branek a poprvé od března neskórovali. Na druhém místě tabulky ztrácejí dva body na obhájce titulu Spartu.

"Musíme na to co nejrychleji zapomenout a soustředit se na další utkání. Hrajeme hned v týdnu, doufejme, že nám to pomůže. Pokud hrajete rychle za sebou, je to pro tým lepší," řekl brankář Aleš Mandous, který v Teplicích chytil penaltu.

Zatímco Slavia v domácí soutěži v předchozích dvou sezonách skončila druhá, Tiraspol osmkrát po sobě vyhrál moldavskou ligu. V pohárech potřetí za sebou hraje skupinu, předloni v Lize mistrů šokoval vítězstvím 2:1 v Madridu nad Realem. V této sezoně ale v předkolech nevyhrál ani jeden ze čtyř venkovních zápasů. I proto bude v Edenu jasným outsiderem.

"Čeká nás velmi těžký zápas. Slavia je velmi dobře vybaveným týmem, který má vyvážené složení a může nastupovat v různých sestavách. Zápas bude výsledkově velmi důležitý. Musíme využít své šance a získat body," řekl italský trenér týmu Roberto Bordin. "Nemůžu říct, který tým je lepší a kdo je favorit. To se uvidí až po zápase," dodal.

Zápas v Edenu začne ve čtvrtek v 21:00. Slávisté budou znovu spoléhat na výbornou bilanci doma, kde od porážky s Kluží vloni v říjnu už 23 soutěžních zápasů po sobě neprohráli.

Plzeň čeká rychlý soupeř i umělá tráva

Plzeňští fotbalisté hrají v Astaně, která v prvním zápase ve skupině utrpěla debakl 1:5 v Záhřebu s Dinamem. Vzhledem ke čtyřhodinovému časovému posunu má zápas, který se hraje na umělé trávě, výkop už v 16:30 našeho času.

Plzeňští se v závěrečném play-off Konferenční ligy utkali s dalším kazachstánským soupeřem Tobolem a na konci srpna v Kostanaji zvítězili 2:1 a doma vyhráli hladce 3:0.

"Určitě nám tahle zkušenost může pomoci v tom, že víme, jakým způsobem reagovat na časový posun. Doufám, že předvedeme to, co v Kostanaji, a podaří se nám vyhrát i v Astaně. Víme, že tři body by nám hrozně pomohly ve vývoji tabulky," řekl plzeňský asistent trenéra Jan Trousil.

Vysokou porážku Astany v Záhřebu nepřeceňuje. "Dinamo samozřejmě bylo lepší, ale Astana hrála na normálním trávníku, doma je daleko silnější. Je tam bouřlivá atmosféra a diváci je ženou dopředu," upozornil Trousil.

Astana zatím hrála s českými celky v pohárech čtyřikrát a neprohrála. Ve skupině Evropské ligy na podzim 2017 se Slavií doma hrála 1:1 a v Praze zvítězila 1:0, o rok později ve stejné fázi soutěže s Jabloncem venku remizovala 1:1 a doma vyhrála 2:1.

Plzeňský tým v sobotu na Spartě (1:2) přišel o vítěznou sérii, která trvala dvanáct soutěžních zápasů. Ale nedařilo se ani Astaně, která v domácí soutěži prohrála v Aktobe 0:2.

"Astana, podobně jako Sparta, presuje vysoko a v obrovské rychlosti. Nabádali jsme kluky, aby rychleji pracovali hlavně vzadu s balonem, abychom se nedostávali pod tlak jako na Spartě, což vyústilo v inkasovaný gól ve druhé minutě," uvedl Trousil.

Západočeši věří, že si poradí i s umělou trávou v Astana Areně. "Trénovali jsme na umělce v Plzni a snažili jsme se přizpůsobit. Je to odlišné, že míč jezdí rychleji, když je to mokré. Hra bude rychlejší, ale myslím, že by nám to mohlo prospívat," řekl obránce Robin Hranáč. "Budeme spoléhat na naše subtilnější hráče, kteří mají níž těžiště, jsou pohyblivější a bude jim to víc vyhovovat. Uvidíme, jak se s tím popasujou," dodal Trousil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články