Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Celtic pálil v Jablonci ostrými a nakročil do čtvrtého předkola Evropské ligy

Po Spartě, Plzni, Slovácku a Slavii vstoupil do pohárů také Jablonec. Fotbalisté ze severu Čech se snažili v úvodním utkání třetího předkola Evropské ligy zaskočit favorizovaný Celtic, ale prohráli 2:4 a před odvetou ve Skotsku v příštím týdnu se jim postup výrazně vzdálil.

Liel Abada ze Celticu oslavuje gól v Jablonci
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Celtic vedl na Střelnici už v 16. minutě 2:0 po brankách Liela Abady a Kjoga Furuhašiho. Vzápětí sice snížil Václav Pilař, ale po přestávce přidal pojistku James Forrest. Pět minut před koncem vykřesal domácím naději střídající Tomáš Malínský, nicméně poslední slovo měl Ryan Christie. Severočeši proto nedokázali navázat na Spartu, která v minulé sezoně dvakrát skotského vicemistra porazila 4:1 ve skupině EL.

Vítěz souboje mezi Jabloncem a Celticem si v závěrečném předkole zahraje s nizozemským Alkmaarem. Pokud Severočeši za týden v odvetě dvojzápas neotočí, přejdou do závěrečného čtvrtého předkola Evropské konferenční ligy. V něm by si zahráli proti lepšímu z dvojice Kostanaj - ŽilinaJablonec v pohárech z kvalifikace do skupinové fáze nikdy nepostoupil, před třemi lety prošel do skupiny EL přímo bez nutnosti hrát předkola.

V sestavě Celticu, který v minulé sezoně poprvé od roku 2011 nezískal skotský titul, nescházela nová posila v brance Joe Hart. V úvodu však bylo rušno hlavně na opačné straně. V 7. minutě se ještě Turnbull neprosadil, ale za dalších pět minut už hosté vedli. Abadovu první střelu ještě obrana zblokovala, na druhý pokus už ale nedosáhl ani gólman Hanuš.

A v 16. minutě bylo s domácími ještě hůře. Japonec Furuhaši převzal za obranou kolmici od Bittona a lehce dloubl míč přes Hanuše do sítě. Jablonečtí však za minutu snížili. Na Považancův oblouček si za defenzivu naběhl Pilař a sám před Hartem poslal míč k tyči - 1:2.

"Dostal jsem krásný balon od Poviho a hned jsem se kouknul, ale Hart zůstal v bráně. Tak jsem si to ještě pustil. Ale i kdyby vyběhl, asi bych tam byl stejně dřív než on. Takhle mi to usnadnil," popsal Pilař.

V 36. minutě měl další šanci Abada, Hanuš ale jeho pokus z vápna vyrazil. Ještě větší možnost neproměnil Celtic, který přešel do kvalifikace EL po vyřazení ve druhém předkole Ligy mistrů od Midtjyllandu, tři minuty po pauze. Abadův centr byl sražen na tyč a Furuhaši zblízka překopl břevno. 

V 64. minutě ale favorit přece jen zvýšil. Abadovu střelu ještě Hanuš vyrazil, na dorážku Forresta už ovšem nedosáhl. Jablonečtí se poté ještě jednou dokázali dotáhnout na rozdíl branky. Střídající Malínský v 85. minutě převzal míč, brejk zakončil obloučkem přes Harta a míč se od tyče a vracejícího se Bittona odrazil do sítě.

Celtic si však znovu vzal dvougólové vedení zpět. Forrest v 90. minutě nacentroval zprava do vápna, střídající Christie v pádu hlavou překonal Hanuše a pojistil první vítězství Celticu v této sezoně. Poté ještě neproměnil šanci domácí Čvančara. Jablonec za poslední dvě soutěžní utkání inkasoval sedmkrát, o víkendu prohrál v Mladé Boleslavi 0:3.

FK Jablonec - Celtic Glasgow 2:4 (1:2)

Branky: 17. Pilař, 85. Malínský - 12. Abada, 16. Furuhaši, 64. Forrest, 90. Christie. Rozhodčí: Meler - Eyisoy, Komurcuoglu (všichni Tur.). ŽK: Surzyn, Zelený - Taylor. Diváci: 4802.

Jablonec: Hanuš - Surzyn, Martinec, Zelený, Krob - Považanec (86. Hübschman) - Pleštil (73. Malínský), Kubista (86. Čvančara), Kratochvíl (73. Houska), Pilař (78. Holík) - Doležal. Trenér: Rada.

Celtic: Hart - Ralston, Bitton, Starfelt, Taylor - Soro, Turnbull (65. Christie), McGregor - Abada (65. Rogic), Furuhaši (65. Édouard), Forrest. Trenér: Postecoglou.

Petr Rada (trenér Jablonce): "Do zápasu jsme nevstoupili, jak jsme si představovali. Soupeř hrál hodně vysoko a my jsme dostali dvě laciné branky, při kterých nás vykombinoval. Vypadalo to hodně špatně, pak naštěstí dal kontaktní gól Venca Pilař. Do druhého poločasu jsme říkali hráčům, že pokud budeme hrát takhle, může to skončit větším rozdílem. Hráli jsme výš, napadali jsme a hra byla jiná. Soupeř už neměl tolik ze hry, ale dostali jsme třetí branku. Pak jsme snížili na 2:3, vrátili jsme se do zápasu a vypadalo to, že to tak skončí. Čtvrtý inkasovaný gól mě mrzí strašně. Dostali jsme zbytečnou branku po autovém vhazování, takovou situaci musíme zvládnout. Když se nově nepočítají branky venku, 2:3 by pořád bylo přijatelné. Na druhou stranu musíme ctít kvalitu soupeře. Už jen ten servis, který má, přijelo s ním kolem 30 lidí okolo. Na můj vkus ale teď dostáváme hodně branek."

Ange Postecoglou (trenér Celticu): "Chtěli jsme začít dobře a nepustit domácí do vedení. To se nám povedlo, vedli jsme o dvě branky a mohli přidat další góly. V první půli jsme hráli výborně. Ve druhém poločase už jsme zápas tolik neměli pod kontrolou. Chtěli jsme vyhrát, hráči to potřebovali za jejich odvedený výkon. Je vidět, že se stále zlepšujeme. Mám z toho dobrý pocit. Teď budeme hrát před našimi příznivci a budeme chtít podat stejně dobrý výkon."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články