Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čech před odvetou ve Valencii: Doufám, že můj poslední zápas bude v Baku

Veleúspěšná fotbalová kariéra Petra Čecha nezadržitelně směřuje ke svému konci. Šestatřicetiletý brankář v lednu oznámil, že letošní sezona bude jeho poslední. A možná poslední duel čeká oporu Arsenalu dnes ve Valencii, kde budou "Gunners" v rámci semifinále Evropské ligy hájit náskok 3:1 z prvního vzájemného střetnutí. Stvrdí postup a dopřejí českému gólmanovi rozlučku ve finále v ázerbájdžánském Baku? Přímý přenos utkání Valencia - Arsenal sledujte od 20:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Brankář Petr Čech likviduje v utkání semifinále EL šanci Kevina Gameira z Valencie
zdroj: REUTERS autor: David Klein

Odchovanec plzeňské kopané útočí v aktuálním ročníku EL na devatenáctou klubovou trofej v kariéře. "Doufám, že můj poslední zápas bude v Baku. To by bylo nejlepší. Chci skončit ve finále a zvednout nad hlavu ještě jednu trofej," prohlásil Čech – vítěz Ligy mistrů i Evropské ligy, čtyřnásobný vítěz Premier League i Community Shield, pětinásobný vítěz FA Cupu a trojnásobný vítěz anglického Ligového poháru.

"Každý v Arsenalu by si ji zasloužil. Doufám, že se nám to povede," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Arsenal - Valencie

Celek z anglické metropole sice v prvním vzájemném duelu brzy inkasoval, ale zásluhou dvou branek Lacazetteho a jedné Aubameyanga otočil skóre. Před odvetou je proto v nadějné pozici. "Když jdete za svým snem, musíte ukázat kuráž doma i venku. To je schopnost, která často rozhoduje o úspěchu a neúspěchu na evropské scéně," naznačil Čech, že Arsenal ještě zdaleka nemá splněno.

Valencia je navíc před vlastními příznivci velmi silná, v Evropské lize zde vyhrála osmkrát v řadě. Na druhou stranu, v předchozím domácím střetnutí nečekaně prohrála s Eibarem 0:1. "Uvědomujeme si, že nás na Mestalle čeká mnohem těžší utkání než na Emirates. Oni nebudou mít co ztratit a budou muset honit výsledek. Doufejme, že toho využijeme." 

Jediná šance na místenku v Lize mistrů

"Gunners" se ale ve městě ležícím na pobřeží Costa del Azahar rozhodně nepředstaví v ideálním rozpoložení. O víkendu totiž remizovali 1:1 s Brightonem, v Premier League nezvítězili čtyřikrát za sebou a víceméně ztratili šanci kvalifikovat se do skupinové fáze Ligy mistrů skrz anglickou nejvyšší soutěž. 

Před závěrečným kolem mají v tabulce na pátém místě 67 bodů, o tři méně než čtvrtý Tottenham, a navíc o osm gólů horší skóre, které při rovnosti bodů rozhoduje.

Jednoznačnou prioritou svěřenců Unaie Emeryho je proto Evropská liga, jejíž vítěz si místenku v LM zajistí. 

"Doma jsme uhráli dobrý výsledek, ale odveta bude velmi složitá a asi i odlišná. Vím, jak bouřlivé prostředí nás čeká. Valencia bezesporu má na to, aby dohnala manko. Je to stále 50 na 50," varoval Emery, trojnásobný vítěz EL se Sevillou.

S jeho názorem se ztotožňuje i Francis Coquelin, bývalý středopolař Arsenalu a současný hráč Valencie. "Máme dostatečně kvalitní tým na to, abychom semifinále otočili. Vstřelený gól na Emirates nám dává naději."

"Dokud budeme držet čisté konto, můžeme myslet na postup," dodal.

Předpokládané sestavy:

Valencia: Neto - Piccini, Gabriel, Garay, Gaya - Wass, Parejo, Coquelin, Guedes - Mina, Rodrigo.

Arsenal: Čech - Mustafi, Sokratis, Koscielny - Maitland-Niles, Guendouzi, Xhaka, Kolasinac - Iwobi - Aubameyang, Lacazette.

Ve druhé čtvrteční odvetě nastoupí Chelsea proti Frankfurtu. Úvodní měření sil skončilo v Německu nerozhodně 1:1. 

"Blues" mají proto stejně jako Arsenal nakročeno do Baku, ale na rozdíl od rivalů z britské metropole si účast v LM pro příští ročník zabezpečili. O víkendu porazili 3:0 Watford a o umístění mezi nejlepším kvartetem PL už v posledním kole nemohou přijít. 

V Evropské lize navíc 16 zápasů po sobě neprohráli, čímž vytvořili nový rekord. "Výsledek 1:1 z venku není špatný. Frankfurt je nicméně velmi silný. Chceme postoupit do finále a víme, že doma musíme odehrát výborné utkání," prohlásil kouč Maurizio Sarri.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Frankfurt n. M. - Chelsea

Předpokládané sestavy:

Chelsea: Kepa - Azpilicueta, Luiz, Christensen, Emerson - Kovacič, Jorginho, Loftus-Cheek - Pedro, Higuaín, Hazard.

Frankfurt: Trapp - Abraham, Hinteregger, Hasebe - Da Costa, Fernandes, Rode, Kostič - Gačinovič, Jovič - Rebič.

Zdroj
ČT sport, arsenal.com, valenciacf.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články