Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bosák: Odsouzení Kúdely bez důkazů je absurdní. Kauza Slavii hodně poškodí

Už v momentě, kdy Ondřej Kúdela přišel za Glenem Kamarou, bylo Jaromíru Bosákovi jasné, že bude zle. A bylo. Dlouholetý komentátor ČT sport vývoj kauzy z odvety osmifinále Evropské ligy Rangers - Slavia sleduje s údivem zejména v souvislosti s verdiktem disciplinární komise UEFA. Ta totiž Kúdelu potrestala vysokou desetizápasovou stopkou a reprezentační stoper tak přijde mimo jiné o červnové mistrovství Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Interview ČT24

"Pokud se bavíme o mezinárodním přesahu, tak to předčí i známou Ivánkovu kauzu (rozsáhlý korupční skandál z roku 2004, pozn. red.) a budeme se s následky tohoto příběhu potýkat ještě dlouho. Nejen hráči, ale i fanoušci a novináři," řekl Bosák v Interview ČT24.

"Jsem zvědavý, jak to bude s přijetím týmu při mistrovství Evropy ve Skotsu. Tyhle věci se nezapomínají a budou se připomínat," doplnil Bosák k účasti českého týmu na Euru, kde vedle Skotska bude hrát proti Anglii a Chorvatsku.

Kúdelu potrestala komise UEFA přísným desetizápasovým distancem (minimální trest za rasismus, pozn. red.), byť Slavia přitom v minulém týdnu uvedla, že vyšetřovatel, který se událostmi v Glasgow zabýval, žádný důkaz nenašel. 

Kamara českého obránce obvinil z rasistické urážky krátce před koncem březnového utkání, v němž Rangers nakonec prohráli 0:2.

A vyřazení evidentně neunesli. Slávistický stoper následně přiznal, že soupeře sice počastoval nevybíravě, ale nařčení z rasismu popírá. 

"Problém je, co je přikládáno Ondřejovi. Já nedokážu určit, zda to řekl, to ví jen on a Kamara. Jak to bylo, netuším. Ale mě přijde úplně absurdní, že můžete někoho bez důkazů odsudit. Pokud nemám důkaz, mohu člověka odsoudit? Já si myslím, že ne," uvedl Bosák.

"Když jsem sledoval ten zápas jako divák, tak v tu chvilku, kdy se to přihodilo, jsem věděl, že je malér. Že se stalo něco, co na to hřiště fakt nepatří," řekl Bosák. "Nedokážu říct, co se stalo. Ale chtěl bych znát důkaz, podle čeho je ten člověk souzen."

Pár desítek minut po utkání v Glasgow navíc Kamara v útrobách Ibrox stadionu za přítomnosti obou trenérů a zástupce UEFA fyzicky Kúdelu napadl pěstmi, za což mu disciplinární komise uložila třízápasový trest.

O jedno utkání více bude muset v klubových soutěžích vynechat útočník Rangers Kemar Roofe, který po hodině hry brutálním faulem zranil brankáře Ondřeje Koláře a způsobil mu zlomeninu v obličeji.

Jaromír Bosák:

"To, že se při vyhecovaných zápasech, jako byl zápas Slavie v Glasgow prohodí něco k soupeři, to znají všichni z okresního přeboru. To vše v zápalu boje se dá akceptovat, pokud to zůstává v rovině osobní urážky nebo vulgarismu, který ale nemůžete z lidí, kteří jsou v zápase ponořeni, úplně abstrahovat. Tak to bylo, je a bude. Ale rasismus nepatří do společnosti."

"UEFA se s tím už asi párat nebude. Ta vydala své rozhodnutí a další pokračování bude klasický civilní soud. Skotská strana se tváří, že má, co se důkazů týče, nabito, Ondřejovi hrozí půlroční vězení, a tam se asi dozvíme, jaké důkazy kdo posbíral," prohlásil někdejší šéfredaktor sportovní redakce České televize.

Podle Bosáka z rozhodnutí UEFA plyne do budoucna nebezpečný precedens, o čemž mluvil už po vyřazení Slavie ve čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu kouč sešívaných Jindřich Trpišovský.

"Pokud se Ondřej dopustil rasismu, ať má flastr na triku, jaký si zaslouží. Ale nikdo neřeší, že byl urážen Nico Stanciu skotskými soupeři, protože je z Rumunska. Už jsme se dostali strašně daleko, někam až za hranici rozumného uvažování v mnoha případech. Bojím se, že to, co se stalo teď, se může dít na hřišti tak, že když budete prohrávat 0:3, obviníte soupeře, že vás nějak rasisticky urazil," řekl oblíbený fotbalový, ale i golfový komentátor.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rangers - Slavia Praha

Slavia na rozhodnutí UEFA reagovala smířlivým stanoviskem. "Jaroslav Tvrdík (předseda představenstva Slavie, pozn. red.) zjevně nechce jít proti UEFA, protože to je obrovský zdroj příjmů a s chlebodárci si to nechce úplně rozházet," domnívá se Bosák.

Jisté podle něj je, že image Slavie bude kauzou pošramocena značně. "Slavii to poškodí hodně. Dnes se o ní mluví v souvislosti s rasismem, a ne fotbalem. Pro image fotbalu je to v téhle republice fakt špatný a může se to trochu projevit i na tom, že hráči odsud nebudou v Anglii tak žádaní. Náhled na český fotbal není tak kvalitní, jak by po téhle sezoně mohl být."

Celé věci podle jednoho z předních členů charitativního fotbalového týmu Real Top Praha vůbec nepomohl ani otevřený dopis vedoucího kanceláře prezidenta Vratislava Mynáře, který se proti rozhodnutí UEFA důrazně ohradil.

"Plně to odpovídá tomu, kdo ten dopis psal. Je to nesmírná hloupost, která nadělala velké škody. Když se politici začnou míchat do UEFA, jsou viděni černýma očima. Jestli mohlo Slavii něco zhoršit situaci, tak je to tenhle dopis. Ti lidi, kteří to dávali dohromady, nemohli být při smyslech," řekl Bosák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články