Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Bitvy až do poslední minuty? Boleslav, Sparta i Plzeň se poperou o 4. předkolo Evropské ligy

Tvrdá dřina čeká tři české kluby, které jsou ve hře o postup do čtvrtého předkola Evropské ligy. Žádný z nich si v úvodním zápase nevybojoval luxusní pozici. Nejlépe je na tom Mladá Boleslav, která s FCSB uhrála v Rumunsku remízu 0:0. Viktoria Plzeň si přivezla z Antverp porážku 0:1 a Sparta v Praze ztratila v posledních minutách dvoubrankové vedení a jede do Turecka na stadion Trabzonsporu s remízou 2:2 v zádech. Na ČT sport můžete sledovat od 18:30 první poločas zápasu Mladá Boleslav - FCSB a od 20:00 celý zápas Plzeň - Antverpy, obě utkání budou i na webu ctsport.cz.

Muris Mešanovič z Mladé Boleslavi oslavuje gól v utkání proti Spartě
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Lodra: Máme super výchozí pozici

S bezbrankovou remízou v Rumunsku jde do odvety rozjetý celek Mladé Boleslavi, který zatím v předkolech ve třech zápasech neprohrál a v lize má po čtyřech zápasech tři výhry – tu poslední se Spartou. Středočeský celek se podle všeho dostal na vítěznou vlnu, má dost sebevědomí a dvě ostře nabité pušky – Nikolaje Komličenka, který je na odchodu do Ruska, a Murise Mešanoviče, jenž sestřelil třemi zásahy v neděli Spartu.

"Těšíme se a doufáme, že bude zase vyprodáno, bude dobrá kulisa a že to zvládneme a postoupíme," uvedl devětadvacetiletý kanonýr z Bosny.

V postup věří i další hráči. "Máme super výchozí pozici," řekl pro klubový web obránce Daniel Pudil. Záložník Tomáš Ladra s ním souhlasí. "Už je jenom na nás, jak to doma zvládneme," dodal.

I trenér Jozef Weber věří, že příznivý výsledek z Rumunska pomůže k postupu. "Hodně jsme si přáli, abychom se v odvetě mohli porvat o postup, a to se nám povedlo," řekl kouč týmu, který před vlastními fanoušky v nové sezoně ve čtyřech soutěžních utkáních neprohrál.

Rumunský soupeř je na tom o poznání hůř. V posledních pěti soutěžních utkáních nezvítězil a dal jen čtyři branky. Fanoušci FCSB navíc protestují proti kontroverznímu majiteli klubu Gigimu Becalimu, který zasahuje i do výběru základní sestavy.

Postupující ze zápasu, který začíná v 19 hodin, se v rozhodujícím dvojutkání o účast v základní skupině Evropské ligy utká nejspíš s portugalskou Vitórií Guimaraes, která si z Lotyšska přivezla výhru 3:0 nad Ventspilsem.

Předpokládané sestavy:

M. Boleslav: Šeda - Křapka, Takács, Pudil, Túlio - Fulnek, Hubínek, Matějovský, Bucha - Komličenko, Mešanovič.

FCSB: Vlad - Belu, Marc, Botezatu, Pantiru - Coman, Popescu - Moutinho, Vina, Serban - Gikiewicz.

Krejčí: Jedeme si pro postup

Sparta je v rekonstrukci a postup by jí moc pomohl, jenže v Turecku ji na vyprodaném stadionu pro čtyřicet tisíc fanoušků čeká od 19:30 hodin peklo. "Mají se na co těšit," potvrdil reprezentant Filip Novák, který za Trabzonspor hraje. "Nejtěžších je prvních 10 minut. Když zvládnete úvodní šok z atmosféry, tak už na to zapomenete a soustředíte se jen na fotbal," řekl pro klubový web turecký obránce Sparty Semih Kaya.

Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Postupová matematika je jasná – Sparta musí dát gól. Když se jí to podaří a vyhraje, tak postoupí, což jí zajistí i remíza 3:3 a vyšší. Pražané už dva roky za sebou vypadli hned v úvodu evropské kvalifikace a chtějí tu smůlu na třetí pokus zlomit.

Ovšem čísla nejsou optimistická: české kluby totiž v Turecku nevyhrály ani jeden z deseti pohárových zápasů. Sparťané tam navíc čtyřikrát za sebou prohráli a nedali gól. Kromě toho Trabzonspor i s přípravou už šestnáct utkání neprohrál a v posledních pěti remizoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Hložek: Kondice může být znát, ale jsem připraven

"Pokud se dokážeme vyrovnat s bouřlivým prostředím a s předpokládanou vyšší kvalitou soupeře, zůstaneme u aktivní hry a budeme efektivní, tak máme pořád šanci," věří trenér Václav Jílek.

Záložník Ladislav Krejčí v postup věří. "Všichni tomu věříme. Jedeme si pro postup," řekl před odletem. "Hlavní bude držet se plánu, který jsme si nastavili, a poučit se v defenzivě. Těch 80 minut jsme doma hráli tak, jak jsme chtěli. Když ten plán udržíme celých 90 minut, věřím, že to zvládneme," dodal.

Pokud Sparta postoupí, narazí v závěrečném 4. předkole na vítěze duelu mezi AEK Atény a Craiovou (první zápas 2:0).

Předpokládané sestavy:

Trabzonspor: Cakir - Pereira, Türkmen, Hosejní, Novák - Sosa, Parmak - Ömür, Ekuban, Nwakaeme - Sörloth.

Sparta: Nita - Sáček, Costa, Hancko, Hanousek - Krejčí - Hložek, Kanga, Hašek, Plavšič - Tetteh.

Vrba: Věřím, že nám fanoušci pomůžou

Po dobrém rozjezdu sezony Viktoria Plzeň nějak ztrácí dech. O šanci hrát Ligu mistrů přišla už ve druhém předkole s Olympiakosem Pireus a v neděli doma v lize prohrála se Slováckem, to ale trenér Pavel Vrba šetřil některé opory právě na odvetu s belgickými Antverpami, která začíná ve 20 hodin. Nicméně fakt, že Plzeň ve čtyřech zápasech po sobě nedala gól, je varující.

"Soupeř má obrovskou výhodu. Ale věřím, že nám fanoušci vytvoří takové prostředí, jako vytvořili fanoušci svému týmu v Antverpách, a že dokážeme ten vývoj otočit a postoupit," řekl trenér Vrba.

Ten pokaždé dovedl Plzeň minimálně do skupiny Evropské ligy, tu však Viktoria hrála v posledních osmi letech v evropských pohárech jen jednou. Nyní se pokusí postoupit a nahrává jí fakt, že posledních osm zápasů Evropské ligy doma vyhrála a dala při tom vždy aspoň dvě branky.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se chystá na Antverpy

"Uvidíme, s čím přijedou. Jestli zalezou, budou čekat na naše ztráty a chodit do brejků, nebo jestli zkusí hrát aktivně. My doma hrajeme lépe, už v Belgii jsme se ve druhé půli zlepšili. Z toho musíme vycházet," řekl obránce Radim Řezník.

Pokud Plzeň dvojzápas s Antverpami otočí, v závěrečném čtvrtém předkole narazí na nizozemský Alkmaar, nebo Mariupol. Jejich úvodní duel na Ukrajině skončil bezbrankovou remízou.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Hrošovský, Kalvach - Kayamba, Hořava, Kopic - Krmenčík.

Antverpy: Bolat - Buta, Seck, Batubinsika, Jukleröd - Haroun, De Sart - Hairemans, Refaelov, Rodrigues - Mbokani.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články