Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Bitvu gigantů v EL ovládl Manchester United, Schick pomohl Leverkusenu k postupu

V nedávné minulosti šlo v souboji fotbalistů Manchesteru United s Barcelonou o postup v Lize mistrů, v letech 2009 a 2011 se dokonce střetli ve finále. Tentokrát na sebe narazili v 1. kole play-off Evropské ligy a místenku v osmifinále si zajistili "Red Devils". V odvetě totiž zvítězili 2:1, před týdnem na Camp Nou remizovali 2:2. Z českého pohledu se nejzajímavější utkání hrálo v Monaku, kam přijel Leverkusen. Na stadionu Louise II. rozhodl až penaltový rozstřel, který Bayer vyhrál i díky Patriku Schickovi.

Manchester na Old Trafford odstartoval zápas proti Barceloně velkou šancí Fernandese, kterou zlikvidoval brankář Ter Stegen. Portugalský záložník poté v šestnáctce fauloval Baldeho a v 18. minutě Lewandowski se štěstím proměnil pokutový kop – 0:1.

"Red Devils" ale po změně stran skóre otočili. Ve 47. minutě vyrovnal Fred a necelou čtvrthodinu před koncem rozhodl další Brazilec, střídající Antony. Lídři španělské La Ligy prohráli po 18 soutěžních utkáních, naopak United protáhli šňůru bez nalezení přemožitele na devět duelů.

Hložek byl vidět, Schick proměnil penaltu

Bayer vítězstvím 3:2 v Monaku oplatil soupeři porážku 2:3 z minulého týdne a penaltový rozstřel i díky proměněnému pokusu Schicka ovládl 5:3. Český útočník v 70. minutě střídal reprezentačního spoluhráče Adama Hložka.

Leverkusen začal lépe a ve 13. minutě ho poslal do vedení Wirtz po zaváhání německého brankáře Nübela. Chvíli nato vyrovnal kapitán domácích Ben Yedder z pokutového kopu. V 19. minutě hostům vrátil náskok Palacios přesnou střelou po akci Hložka, který poté tvrdou ranou protáhnul Nübela.

Bayeru vyšel i vstup do druhé půle a jeho třetí gól vstřelil v 58. minutě Adli hlavou po Wirtzově centru. Vzápětí Ben Yedder napálil břevno a v 84. minutě střídající Embolo odvrátil vyřazení Monaka v základní hrací době.

V prodloužení diváci neviděli větší šanci s výjimkou hlavičky domácího náhradníka Vollanda, kterou zneškodnil brankář Hradecky. Při penaltách uspělo všech pět exekutorů Leverkusenu včetně Schicka, zatímco monacký Matazo napálil břevno.

Di María se blýskl hattrickem

Juventusu v Nantes od začátku vycházelo vše. V 5. minutě otevřel skóre výstavní střelou Di María a za čtvrt hodiny zvýšil argentinský mistr světa z pokutového kopu, před nímž byl vyloučen domácí Pallois za ruku v šestnáctce. Pětatřicetiletý Di María navíc v 78. minutě zkompletoval hattrick hlavičkou.

Sporting Lisabon po domácí remíze 1:1 s Midtjyllandem zvítězil v Dánsku jednoznačně 4:0. V první půli se trefil kapitán Coates, po změně stran zaznamenal dva góly Goncalves a Gartenmann si vstřelil vlastní branku. 

Seville na stadionu PSV Eindhoven vzhledem k domácímu vítězství 3:0 stačila k postupu i porážka 0:2. Domácí poslal do vedení v 77. minutě bývalý sevillský útočník De Jong, v nastavení kapitána napodobil náhradník Silva, ale více už nizozemský tým nestihnul.

Šachtar v Rennes prohrával 0:2 po trefách Toka Ekambiho a Salaha. Těsně před koncem druhé části prodloužení ale snížil Belocian, čímž dorovnal výsledek prvního utkání. V dramatickém penaltovém rozstřelu pak hosté vyhráli 5:4.

Do další fáze soutěže se kvalifikovaly také AS Řím a Union Berlín. Losování osmifinále se uskuteční v pátek od 12:00 ve švýcarském Nyonu.

Odvetná utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:

Manchester United – FC Barcelona 2:1 (0:1)
Branky: 47. Fred, 73. Antony - 18. Lewandowski z pen.
První zápas: 2:2, postoupil Manchester United.

Union Berlín  Ajax Amsterdam 3:1 (2:0)
Branky: 20. Knoche z pen., 44. Juranovič, 50. Doekhi - 47. Kudus.
První zápas: 0:0, postoupil Union.

AS Řím  Salcburk 2:0 (2:0)
Branky: 33. Belotti, 40. Dybala.
První zápas: 0:1, postoupil Řím.

Nantes  Juventus 0:3 (0:2)
Branky:
5., 20. z pen. a 78. Di María. 
První zápas: 1:1, postoupil Juventus.

Midtjylland  Sporting Lisabon 0:4 (0:1)
Branky:
50. a 77. Goncalves, 21. Coates, 85. vlastní Gartenmann.
První zápas: 1:1, postoupil Sporting.

PSV Eindhoven  FC Sevilla 2:0 (0:0)
Branky: 77. De Jong, 90.+5 Silva.
První zápas: 0:3, postoupila Sevilla.

AS Monako  Bayer Leverkusen 2:3 po prodl. (1:2), na pen. 3:5
Branky: 19. Ben Yedder z pen., 84. Embolo - 13. Wirtz, 21. Palacios, 58. Adli. Rozhodující penaltu proměnil Diaby.
První zápas: 3:2, postoupil Leverkusen.

Rennes  Šachtar Doněck 2:1 po prodl. (1:0, 0:0), na pen. 4:5
Branky:
54. Toko Ekambi, 106. Salah - 119. vlastní Belocian.
První zápas: 1:2, postoupil Šachtar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články