Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Atlético prohrálo s Coimbrou, Plzeň si na postup musí počkat

Praha - Fotbalisté Lyonu zvítězili v Evropské lize v Bilbau 3:2 a po čtvrté výhře si ve "sparťanské" skupině předčasně zajistili postup do vyřazovací fáze. Atlético naopak nečekaně prohrálo na hřišti Coimbry 0:2 a šanci zatím nevyužilo. Madridský obhájce trofeje se po první bodové ztrátě propadl ve skupině B o skóre za vedoucí Plzeň. Španělští svěřenci trenéra Diega Simeoneho ukončili v Portugalsku rekordní sérii šestnácti výher v evropských pohárech.

Smutnící Raul García
zdroj: EPA autor: PAULO NOVAIS

Český útočník Libor Kozák přispěl dvěma góly k výhře Lazia Řím 3:0 nad Panathinaikosem. Premiérový zásah v hlavní fázi soutěže si připsal i záložník Bořek Dočkal, jehož trefa však neodvrátila porážku Rosenborgu 1:3 v Charkově a vyřazení ze soutěže.

Atlético ani do čtvrtého utkání ve skupině EL nepostavilo své největší hvězdy v čele s kanonýrem Radamelem Falcaem a tentokrát se mu to vymstilo. Coimbru poslal do vedení ve 28. minutě Wilson Eduardo, který dvacet minut před koncem přidal z penalty i druhý gól. Académica se dočkala v evropských pohárech prvního vítězství od listopadu 1969 a před dalším domácím zápasem s Plzní zdramatizovala situaci ve skupině.

Lyon si v Bilbau zajistil dvoubrankové vedení už během prvního poločasu, ve kterém se prosadili útočník Bafétimbi Gomis a záložník Yoann Gourcuff. Finalista posledního ročníku se ale zvedl a v úvodních deseti minutách druhé půle vyrovnal díky Anderu Herrerovi a proměněné penaltě Aritze Adurize. Francouzskému celku však vrátil vedení po hodině hry Alexandre Lacazette a rozhodl o první porážce Athletiku na stadionu San Mamés po dvanácti pohárových zápasech.

Tým kouče Marcela Bielsy má s jedním bodem už jen teoretickou možnost kvalifikace. Kozák, který byl v pondělí nominován pro reprezentační utkání se Slovenskem, se v Římě poprvé prosadil ve 22. minutě. Poté mu sice Seitaridis způsobil krvavé zranění hlavy, ale třiadvacetiletý útočník i s obvazem zvýšil druhým gólem pět minut před přestávkou. Po změně stran ještě uzavřel na 3:0 pro Lazio Sergio Floccari. Další čerstvý člen národního týmu Bořek Dočkal srovnal v Charkově tři minuty před přestávkou na 1:1. Jeho Rosenborg však proti Metalistu po přestávce dvakrát inkasoval a potřetí za sebou v EL nebodoval.

Charkov doprovodí ze skupiny K do další fáze Leverkusen. Německý tým si postup do jarní části zajistil vítězstvím 3:1 nad Rapidem Vídeň, zahrát by si ji měl po pauze vynucené natrženým postranním vazem v levém koleni také obránce Michal Kadlec. Oba postupující jsou známí i ve skupině H. Kazaň z ní poslala do další fáze výhra 1:0 v Baku, deset bodů a jistotu pokračování v soutěži má i Inter Milán, který zvítězil 3:1 na hřišti Partizanu Bělehrad. Dramatickým závěrem si postup zajistil i Hannover ve skupině L.

Doma s Helsingborgem sice během osmi minut přišel o dvoubrankové vedení, soupeř ale v posledních dvou minutách ztratil dva vyloučené hráče a následně i remízu, když z penalty rozhodl Huzsti. Šanci na postup do další fáze dnes zato nevyužil Dněpropetrovsk s českým brankářem Janem Laštůvkou a stoperem Ondřejem Mazuchem. Ukrajinský přemožitel Liberce ze závěrečného předkola EL po třech úvodních výhrách utrpěl v Neapoli porážku 2:4, všechny domácí branky vstřelil kanonýr Edinson Cavani. Bordeaux s kapitánem Jaroslavem Plašilem v záloze porazilo Marítimo na svém hřišti 1:0 a v tabulce skupiny D je druhé o bod za vedoucím Newcastlem.

Výsledky 4. kola základních skupin EL:

Skupina A:
Machačkala - Liverpool 1:0 (1:0) Branka: 45. Traoré. Udine - Young Boys Bern 2:3 (0:1) Branky: 47. Di Natale, 83. Fabbrini - 27. Bobadilla, 65. Farnerud, 73. Nuzzolo. Rozhodčí: Tohver (Est.).

Skupina B:
Coimbra - Atlético Madrid 2:0 (1:0)
Branky: 28. a 70. z pen. Wilson Eduardo. Rozhodčí: Probert (Angl.). Viktoria Plzeň - Hapoel Tel Aviv 4:0 (2:0) Branky: 23. a 76. Kolář, 39. Štípek, 84. Bakoš. Rozhodčí: Todorov

Skupina C:
Fenerbahce Istanbul - AEL Limassol 2:0 (2:0) Branky: 11. Kuijt, 41. Sow. Rozhodčí: Jakobsson (Isl.). ČK: 70. Ouon (Limassol). Marseille - Mönchengladbach 2:2 (0:1)

Skupina D:
Bordeaux - Marítimo 1:0 (1:0) Branka: 16. Bellion. Rozhodčí: Mažeika (Lit.). FC Bruggy - Newcastle 2:2 (2:2) Branky: 14. Tričkovski, 19. Jörgensen - 42. Anita, 44. Ameobi. Rozhodčí: Banti (It.).

Skupina E:
FC Kodaň - Stuttgart 0:2 (0:0) Branky: 76. Ibiševič, 90.+1 Harnik. Rozhodčí: Thomson (Skot.). Molde - Steaua Bukurešť 1:2 (0:2) Branky: 56. Chima Chukwu - 21. Chipciu, 37. Latovlevici. Rozhodčí: Vad (Maď.).

Skupina F:
AIK Stockholm - PSV Eindhoven 1:0 (1:0) Branka: 12. Bangura. Rozhodčí: Lajuškin (Rus.). Neapol - Dněpropetrovsk 4:2 (1:1) Branky: 7., 77., 88. a 90.+2 Cavani - 33. Fedeckyj, 52. Zozulja. Rozhodčí: Jefet (Izr.).

Skupina H: Neftči Baku - Kazaň 0:1 (0:1) Branka: 16. Ďaďun. Rozhodčí: De Sousa (Portug.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články