Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

AS Řím v Tiraspolu nezářil, ale výhru veze. Souček pečetil obrat West Hamu

V Evropské lize to v Londýně na stadionu West Hamu dlouho vypadalo na překvapení, ale pak britský celek třemi góly zápas s Bačka Topola otočil a výhru pečetil třetím gólem Tomáš Souček. V Rakousku s LASK Linec otáčel zápas také Liverpool, který nakonec vyhrál 3:1. S brankářem Kovářem nastoupil Leverkusen proti Häckenu a k vysoké výhře 4:0 pomohl v závěru i střídající Hložek. Ve skupině, v níž je i Slavia, vyhrál favorizovaný AS Řím na hřišti Šeriffu Tiraspol 2:1.

Finalista minulého ročníku Evropské ligy AS Řím poslal do vedení proti Šeriffu Tiraspol v závěru prvního poločasu gól argentinského mistra světa Leandra Paredese. Kolumbijec Cristian Tovar sice po změně stran vyrovnal, ale poslední slovo měl Belgičan Romelu Lukaku. Další favorit FC Liverpool otočil nepříznivý vývoj v Linci a vyhrál 3:1.

Tiraspol, který se za dva týdny ve skupině G představí v Edenu, byl zpočátku nebezpečnější a Mbekeli trefil tyč. Ale ve čtvrté minutě nastavení prvního poločasu vstřelil argentinský mistr světa Paredes první gól po letním návratu do Říma z Juventusu. Hodně mu pomohla teč jednoho z domácích obránců. Paredes přitom přišel na trávník až v průběhu prvního poločasu místo zraněného Sanchese.

Italský trenér domácích Roberto Bordin proti krajanům vymyslel úspěšnou taktiku, která vedla k vyrovnání, o něž se postaral Kolumbijec Tovar. Ale v 65. minutě prošel domácí obranou Belgičan Lukaku a zařídil vítězství. V hektickém závěru dostal červenou kartu domácí Joao Paulo za protesty.

Do branky Betisu se v Glasgow na rozdíl od sobotního debaklu 0:5 v Barceloně postavil uzdravený Bravo a dlouho držel čisté konto. Až ho překonal Senegalec Sima, který byl při tom, když před dvěma lety Slavia na stejném stadionu porazila Rangers 2:0.

Liverpool poprvé od roku 2017 chybí v Lize mistrů a vypadalo to, jako by nižší soutěž nebral příliš vážně. Trenér Klopp šetřil několik opor včetně brankáře Alissona, argentinského mistra světa Mac Allistera a útočného tandemu Salah – Gakpo na nedělní zápas s West Hamem.

Už ve 14. minutě po rohovém kopu rozjásal rakouské diváky Flecker střelou z hranice šestnáctky. Po změně stran ale Uruguayec Núněz z penalty vyrovnal a Kolumbijec Diaz strhl vedení na stranu hostů. Egypťan Salah nastoupil až v závěru a ještě stihl parádní sólo zakončit třetím gólem. LASK ani v pátém zápase proti nějakému týmu z Premier League neuspěl.

Jestliže Klopp šetřil některé opory, pak trenér West Hamu Moyes poslal na hřiště proti srbskému týmu prakticky béčko. Ze základní jedenáctky, která v sobotu nastoupila proti Manchesteru City, zbyli jen dva záložníci. I Souček s Coufalem seděli na lavičce. Stanič dokonale využil nedorozumění v obraně, ale po hodině hry se domácí přece jen prosadili. Souček si zahrál jen poslední čtvrthodinu a po rohovém kopu zpečetil výhru.

Bayer Leverkusen potvrdil formu, která ho vynesla po čtyřech kolech do čela bundesligy. Švédského mistra Häcken, který hraje vůbec poprvé skupinovou fázi, nijak nešetřil. Wirtz a Maročan Adli během úvodních šestnácti minut zajistili hostům náskok a Boniface s Hofmannem ve druhém poločase výhru zpečetili.

V brance domácích dostal podobně jako v Německém poháru příležitost Matěj Kovář, zatímco v bundeslize je jen náhradníkem, a několikrát svůj tým podržel. Hložek přišel na trávník na poslední čtvrthodinu.

Villarreal, vítěz Evropské ligy z roku 2021, po nevydařeném startu do sezony vyměnil trenéra a nový kouč Pacheta po úspěšném debutu ve španělské lize musel strávit porážku 0:2 na hřišti Panathinaikosu Atény. Postarali se o ni Ioannidis a Slovinec Šporar, který ho ve druhém poločase vystřídal.

Freiburg loni vyhrál ve stejné soutěži v Pireu 3:0 a i tentokrát si z řeckého přístavu odvezl tři body. Maďar Sallai si po brance v přípravném zápase s Českou republikou přenesl střeleckou formu i do klubu a Ital Grifo proměnil v závěru prvního poločasu penaltu. Maročan Kábi sice pokaždé vyrovnal, ale na třetí gól Philippa už nikdo neodpověděl.

Gólovou přestřelku viděli i diváci v Amsterodamu. Ajaxu se v nizozemské lize nedaří, z pěti zápasů vyhrál jen jeden, ale proti Olympique Marseille začal ve velkém stylu. Za dvacet minut vedl 2:0. Francouzský klub se den před zápasem rozešel se španělským trenérem Marcelinem hlavně kvůli protestům fanoušků, ale i bez něj dokázal během osmnácti minut vyrovnat a zvládl to i po třetím gólu Ajaxu.

Fotbalová Evropská liga – 1. kolo skupin:

Skupina A:

West Ham – Bačka Topola 3:1 (0:0)
Branky: 66. vlastní Petrovič, 70. Kudus, 83. Souček – 48. Stanič.

Olympiakos Pireus – Freiburg 2:3 (1:2)
Banky: 40. a 75. Kábi – 9. Sallai, 45.+6 Grifo z pen., 86. Philipp.

Skupina B

Brighton – AEK Atény 2:3 (1:2)
Branky: 30. a 66. Joao Pedro obě z pen. – 11. Sidibe, 40. Gačinovič, 84. Ponce.

Ajax Amsterodam – Olympique Marseille 3:3 (2:2)
Branky: 9. Borges, 20. Berghuis, 52. Taylor – 8. a 78. Aubameyang, 23. Claus. ČK: 90.+1 Vos (Ajax).

Skupina C:

Sparta Praha – Aris Limassol 3:2 (2:1)
Branky: 20. a 25. Krejčí, 67. Vitík – 11. Kokorin z pen., 90. Babicka.

Glasgow Rangers – Betis Sevilla 1:0 (0:0)
Branka: 68. Sima.

Skupina D.

Bergamo – Čenstochová 2:0 (0:0)
Branky: 49. De Katelaere, 67. Ederson.

Sturm Štýrský Hradec – Sporting Lisabon 1:2 (0:0)
Branky: 58. Boving – 76. Gyokeres, 84. Diomande.

Skupina E:

Saint-Gilloise – Toulouse 1:1 (0:1)
Branky: 70. Amoura – 45.+3 Dallinga z pen. ČK: 90.+4 Costa (Toulouse).

LASK Linec – Liverpool 1:3 (1:0)
Branky: 14. Flecker – 56. Núñez z pen., 63. Diaz, 88. Salah.

Skupina F:

Panathinaikos Athény – Villarreal 0:2 (0:1)
Branky: 38. Ioannidis, 78. Šporar.

Rennes – Maccabi Haifa 3:0 (2:0)
Branky: 2. Blas, 31. Truffert, 56. Yildirim.

Skupina G:

Servette Ženeva – Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 32. Masopust, 59. Ogbu.

Šeriff Tiraspol – AS Řím 1:2 (0:1)
Branky: 57. Tovar – 45.+4 Paredes, 65. Lukaku. ČK: 90.+8. Joao Paulo (Šeriff).

Skupina H:

Karabach – Molde 1:0 (0:0)
Branka: 56. Andrade.

Bayer Leverkusen – Häcken 4:0 (2:0)
Branky: 10. Wirtz, 16. Adli, 66. Boniface, 70. Hofmann.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články