Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Arsenal loupil na San Siru, Salcburk v Signal Iduna Parku

Sérii čtyř soutěžních porážek v řadě ukončili fotbalisté Arsenalu nečekaným skalpem AC Milán. Londýnský klub zvítězil v úvodním utkání osmifinále Evropské ligy na slavném stadionu soupeře 2:0 a nakročil do čtvrtfinále. Roli favorita nezvládla ani Borussia Dortmund, která před vlastními příznivci podlehla Salcburku 1:2. Nezaváhalo naopak Atlético Madrid, jež si pochutnalo na Lokomotivu Moskva.

Fotbalisté Arsenalu se radují z gólu na San Siru
zdroj: REUTERS autor: Alessandro Bianchi

Zatímco v anglické lize se Arsenal trápí, v Miláně předvedl velmi dobrý výkon. O vítězství rozhodl už v první půli, kdy se po individuální akci prosadil Henrik Mchitarjan a v nastavení využil geniální pas Mesuta Özila uzdravený Aaron Ramsey.

David Ospina, který v EL tradičně dostává v brance přednost před Petrem Čechem, neměl příliš práce, ačkoli měl sedminásobný vítěz Ligy mistrů převahu. Ze šestnácti střel AC totiž jen jedna zamířila mezi tyče. "Gunners" mohli naopak vedení ještě zvýšit, ale Mchitarjan trefil břevno. Milán přesto přišel o šňůru 13 zápasů bez porážky a v odvetě ho čeká těžká práce.

Salcburk je k nezastavení a nadále zlepšuje rakouský koeficient

Český fotbal potřebuje, aby Plzeň uhrála v EL o dvě výhry více než Salcburk. Jen tento předpoklad by vedl k posunu v koeficientu na jedenáctou příčku, která může znamenat přímý postup ligového šampiona do základní skupiny Ligy mistrů.

Salcburk ji nicméně nechce pustit a radoval se i v Dortmundu. Výraznou měrou přispěl k senzačnímu skalpu Borussie kosovský reprezentant Valon Berisha, jenž nejprve proměnil pokutový kop a následně zakončil rychlý brejk parádní střelou po zpětné přihrávce. Za německý velkoklub stačil pouze snížit André Schürrle.

Salcburk v evropských pohárech neprohrál už 18 zápasů za sebou. Jen fotbalisté Ajaxu (21) a Juventusu (20) drželi v minulosti delší série neporazitelnosti na evropské scéně.

Blízko postupu je i favorizované Atlético Madrid, které doma jednoznačně zdolalo Lokomotiv Moskva 3:0. Olympique Lyon dobyl stadion CSKA Moskva a také on si zajistil více než nadějnou pozici před odvetou. Zkázu ruských týmů dokonal Zenit Petrohrad, jenž odjel s prázdnou z Lipska po porážce 1:2.

Marseille doma nadělovalo, Lazio pouze remizovalo

Olympique Marseille, další francouzský tým, doma přehrál Bilbao 3:1 zásluhou produktivního Lucase Ocampose. Talentovaný Argentinec se radoval z gólu už ve 43. vteřině utkání a v 57. minutě stanovil i konečné skóre.

Dynamu Kyjev pomohla k nadějné remíze 2:2 ze stadionu Lazia Řím výstavní trefa Viktora Cygankova. Propadlý míč si ukrajinský reprezentant elegantně zpracoval v malém vápně a zády k brance ho patičkou usměrnil do sítě. Domácí sice skóre otočili, ale Júnior Moraes po Cygankově asistenci zařídil nerozhodný výsledek.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Evropské ligy:

AC Milán - Arsenal 0:2 (0:2)
Branky: 15. Mchitarjan, 45.+3 Ramsey.

Dortmund - Salcburk 1:2 (0:0)
Branky: 62. Schürrle - 49. z pen. a 56. Berisha.

Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva 3:0 (1:0)
Branky: 22. Níguez, 47. Diego Costa, 90. Koke.

CSKA Moskva - Lyon 0:1 (0:0)
Branka: 68. Marcelo.

Lazio Řím - Dynamo Kyjev 2:2 (0:0)
Branky:
54. Immobile, 62. Anderson - 52. Cygankov, 79. Júnior Moraes.

Lipsko - Zenit Petrohrad 2:1 (0:0)
Branky:
56. Bruma, 77. Werner - 86. Criscito.

Olympique Marseille - Bilbao 3:1 (2:1)
Branky:
1. a 58. Ocampos, 14. Payet - 45.+3 Aduriz z pen.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články