Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ajax si brousí zuby na první trofej po 22 letech. Blízko finále je i Manchester United

Manchester/Lyon – Poprvé od finále Ligy mistrů v roce 1996 se může Ajax dostat do přímého souboje o evropský pohár. V Evropské lize v prvním semifinále smetl Lyon 4:1, a na půdě francouzského soupeře tak chce udržet svůj komfortní náskok. Ve finále by se mohl amsterdamský celek střetnout s Manchesterem United, který si v úvodním semifinále poradil na půdě Celty 1:0. Přímý přenos utkání Manchester United ‒ Celta Vigo sledujte od 20:35 na ČT sport a ctsport.cz.

Marouane Fellaini slaví s Marcusem Rashfordem
zdroj: ČTK/PA autor: Martin Rickett

Rozporuplnou první sezonu v Manchesteru zažívá José Mourinho. Na jednu stranu mají United na dosah třetí trofej, pokud tedy vedle ligového poháru budeme počítat i oficiálně nesoutěžní superpohár Community Shield. Na druhé straně ale Mourinho zvedá svůj tým hvězd jen velice ztěžka. United sice až do nedělního duelu s Arsenalem neprohráli 25 zápasů v řadě, v lize se ale mezitím i kvůli řadě remíz posunuli pouze z šestého na páté místo.

Klub s největším počtem titulů v nejvyšší anglické soutěži navíc letos nepředvádí nijak zářné výkony a pohledný fotbal. O tom, že Mourinhova velká přednost, schopnost porážet ty nejsilnější celky, poněkud vadne, svědčí i statistika, že United na hřištích nejlepších šesti anglických klubů letos nevstřelili ani gól.

Ani v Evropské lize United příliš nepřesvědčovali, a to i proto, že ji celkem pochopitelně považovali za soutěž druhého sledu. Nyní ale Evropská liga představuje nejlepší šanci United na postup do Ligy mistrů, na který klub skrze Premier League už s největší pravděpodobností nedosáhne. Navíc mohou United ovládnout Evropskou ligu, dříve Pohár UEFA, poprvé v historii.

A nutno podotknout, že do stále lepší formy se během roku dostává i nejdražší posila světa Paul Pogba. Výborný výkon podal francouzský reprezentant i v prvním zápase na půdě Celty. "Pogba byl nejlepším hráčem na hřišti o parník. Myslím, že letos se mu docela dařilo a příští sezonu bude naprosto neskutečný," věří taktický expert ESPN a Guardianu Michael Cox.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Ajax Amsterdam - Lyon, semifinále EL

Mourinho tak věří, že jeho tým zvládne i odvetu s Celtou. Tým z Viga pod koučem Eduardem Berizzem zaznamenal za tři roky velký výkonnostní i výsledkový pokrok, i kvůli svému úspěšnému tažení evropskými poháry je ale v domácí soutěži až na dvanáctém místě a prohrál poslední čtyři ligové zápasy.

"Výhra 1:0 není žádný výrazný výsledek, mohlo to být lepší. Když vezmeme v potaz tažení Celty soutěží, rozhodně si před odvetou zaslouží velký respekt," soudí o svém soupeři José Mourinho.

Ajax chce dosáhnout na první evropské finále od památného roku 1996

I v druhé odvetě semifinále se schyluje ke zřejmému rozuzlení. Po domácí demolici Lyonu 4:1 má Ajax k dispozici velký náskok, který jej může posunout do prvního finále evropských pohárů od dob památné generace Van Gaalova týmů odchovanců okolo Kluiverta, Overmarse či bratří De Boerů. Ajax si poslední triumf v evropských soutěžích připsal v Lize mistrů v roce 1995.

A o dnešním týmu se hovoří jako o jednom z nejlepších výběrů Ajaxu za posledních dvacet let. Podmínky jsou samozřejmě odlišné – tehdejší mužstvo bylo jakousi labutí písní za starý fotbal před nástupem Bosmanova pravidla, díky kterému pak všichni hráči Ajaxu mohli odejít z klubu po vypršení smlouvy zdarma bez náhrady.

I odvetám Evropské ligy se věnuje nový díl Fotbal fokus podcastu

Nyní je tým odchovanců pod vedením trenéra Petera Bosze před branami finále. A na tom má podíl nejen on, ale i vedení klubu složené z klubových legend. Edwin van der Sar je marketingový ředitel, Dennis Bergkamp působí jako asistent, který má na starosti trénink útočníků, a na vše dohlíží z pozice sportovního ředitele Marc Overmars.

Celou obrodu legendárního klubu a jeho výchovy hráčů ale měl na starosti dnes již zesnulý Johan Cruyff, který se před několika lety vrátil do klubu, ve kterém vyrostl, a znovu dokázal dodat klubu nové impulsy.

Co může znamenat vítězství Ajaxu či Manchesteru pro české kluby v Evropě?

Případné (a poměrně pravděpodobné) finále Ajaxu s Manchesterem může mít značný vliv i na to, které české kluby se podívají do evropských pohárů. Pokud vyhraje Evropskou ligu Ajax a zároveň v nadcházejícím posledním kole získá titul v nizozemské nejvyšší soutěži (přičemž na vedoucí Feyenoord ztrácí bod), dostane se český mistr do základní fáze Ligy mistrů.

Jistotu účasti v základní fázi Ligy mistrů už zřejmě Manchester United nevybojuje, k tomu by potřeboval kolosální kolaps všech týmů, které bojují o třetí místo. Nabízí se ale další možnost, jak jako první upozornil deník Aktuálně.cz: když United vyhrají Evropskou ligu a zároveň skončí pátí či šestí, měl by mít jisté místo v základní fázi Evropské ligy vítěz českého poháru, tedy Opava či Zlín. Tedy v případě, že by Arsenal jako vítěz FA Cupu neskončil na sedmém místě.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články